Mult zgomot și câteva semnale importante din universul mobilității electrice (prima parte startup-uri)

Pe măsura ce succesul bate la ușa producătorilor de vehicule electrice și ocolește pe cei ce le-au ignorat prea mult timp, ciclul neîntrerupt al știrilor din domeniu devine tot mai dens și mai colorat.

Preluate și redistribuite, uneori ușor alterate și înflorite, veștile despre noi modele, acumulatori miraculoși, viteze de încărcare amețitoare și alte isprăvi electrizante, fac tot mai dificilă clarificarea imaginii, peste care dușmanii electrificării aruncă în continuare veninul celor mai bombastice povesti de groază. Speranța a rămas că fenomenul poate fi măcar întârziat, după ce a devenit clar că nu mai poate fi oprit, o contribuție semnificativă având legislația din unele tari, care interzic vânzarea de automobile echipate cu motoare termice după o anumită dată.

La fel au procedat și căruțașii la începutul anilor 1900, băgând bete în roatele noilor automobile (la propriu, nu la figurat), dar istoria merge înainte cu progresul tehnologic, pus în serviciul societății umane. Beneficiul cel mai mare, de pe urma electrificării parcurilor auto naționale, este reducerea poluării cu gaze de ardere, mai ales în aglomerațiile urbane și prin aceasta, salvarea unui mare număr de vieți omenești pierdute în fiecare zi din cauza poluării excesive.

Celor cărora obiectivul li se pare prea neînsemnat pentru actualele cheltuieli în domeniu, dureri de cap ale inginerilor destinați să găsească soluții la nenumăratele probleme legate de electrificare și a nopților nedormite, petrecute de executivi bine plătiți, în trecere pe scaunele importante ale industriei auto, le recomandăm testul cu motorul pornit într-un spațiu închis, pentru a înțelege mai bine impactul poluării asupra atmosferei terestre și organismelor vii.

In hățișul știrilor este mult zgomot, promisiuni de tot felul și tăcere atunci când promisiunile nu sunt îndeplinite. Dar sunt și multe semnale pozitive despre primele succese concrete ale firmelor și întreprinzătorilor ce au pornit cu hotărâre pe această cale.

Tesla

Cu două noi fabrici în construcție la Berlin și Austin, Texas, și două în extindere la Fremont, California, și Shanghai, Tesla domină știrile despre automobile electrice, atât prin volumul producției și al înmatriculărilor globale, cât și prin spectrul viitoarelor produse, pe cât de variate, pe atât de consecvent aliniate pentru îndeplinirea viziunii firmei, cea de accelerare a tranziției spre energie regenerabilă.

Captare din timpul prezentării Tesla Battery Day

Odată cu producția propriilor acumulatori, piesa de bază care facilitează sau limitează producția actuală în volum mare, Tesla s-a diferențiat de concurență, fiind urmată doar de BYD și promisă de GM în alianță cu LG Chem și de grupul VW în colaborare cu Northvolt.

Captare din timpul prezentării Tesla Battery Day

Acumulatorii determină cei doi indici de performanță de importanță maximă pentru proprietari: autonomia și viteza de încărcare. Cu ajutorul unor achiziții strategice și a finanțării unei echipe de cercetători canadieni, Tesla s-a plasat în vârful industrializării noilor descoperiri din domeniu.

Împreună cu producția de panouri și țigle fotovoltaice și de acumulatori staționari, Tesla promovează consecvent utilizarea energiei regenerabile, iar extinderea propriei rețele de încărcare rapidă, Super Charger, asigură un avantaj major concurențial pentru încă mulți ani.

Investitorii au recompensat viziunea și realizarea consecventă a planurilor cu încrederea lor și după doar 17 ani de la înființare Tesla a devenit cea mai valoroasă companie auto cotată pe bursă, fiind acceptată în cele din urmă în echipa „greilor” bursieri, prin includerea în indicele S&P 500.

Nio, Lucid Motors și Rivian

In grupul celor mai promițătoare startup-uri dedicate proiectării de vehicule electrice am revenit de multe ori la Nio, ale cărui SUV-uri electrice, cu multă priză la publicul chinez, sunt produse de un partener cu experiență în domeniul auto.

Nio EC6

Este o soluție interesantă, practicată și de case mai mari (Jaguar I-Pace este produs de Magna la Graz), care eliberează puținul capital de la început de drum pentru alte investiții. In cazul Nio, investițiile au fost canalizate spre stațiile de schimbare rapidă (3 minute) a acumulatorilor și finanțarea conceptului de „acumulatori ca serviciu”, prin care prețul automobilelor noi a scăzut cu 25%, în schimbul unei taxe de utilizare achitate de proprietari.

Rețeaua Nio de schimbare rapidă a acumulatorilor în China. Sursa – Nio

Succesul comercial actual și planurile de extindere în Europa începând cu 2021, lasă deocamdată deschisă întrebarea, dacă Nio va replica rețeaua de schimbare rapidă a acumulatorilor din China și pe bătrânul continent, rezolvând astfel durata încărcării, una din problemele mașinilor electrice semnalată mai ales de cei ce nu le utilizează.

Lucid Motors

Lucid Motors și-a propus să transpună în practică ceea ce Tesla nu este in prezent, un automobil electric de mare performanta și lux, care să rivalizeze cu mărcile germane consacrate în domeniul premium.

Lucid Air

Conceput de o echipă călită în bătălia lansării în producție pentru Model S, sub bagheta lui Peter Rawlinson, Lucid Motors prezintă în studiourile din California, primul model Lucid Air și construiește o fabrică de asamblare în Arizona.

Livrările First Edition vor începe în vara anului viitor și vor fi urmate de variante mai accesibile ca preț ale modelului Air și un SUV pentru 2023.

Rivian

Odată cu deschiderea configuratorului pentru primele două modele, un pickup și un SUV, Rivian s-a poziționat în partea superioară a spectrului de prețuri pentru vehicule electrice.

Dacă totul merge conform noului plan, în întârziere cu aproape un an, Rivian va livra primele pickup-uri electrice R1T, produse în propria fabrică din Normal, Illinois, pe piața nord-americană în iunie 2021, urmate în august de SUV-ul R1S, cu un pas înainte de Tesla, GM, Ford și alte startup-uri interesate de acest segment uriaș în SUA.

Spre sfârșitul anului 2021, Rivian începe livrarea către Amazon a primelor unități din flota de 100.000 de van-uri electrice pentru distribuția de pachete. Planul livrărilor eșalonate, pentru prima comanda Amazon, prevede ca toate cele o sută de mii de van-uri să fie produse până la finalul anului 2024.

SUV-ul R1S este prevazut pentru export în Europa în 2022 și la scurt timp după aceea în China. Intr-un interviu pentru Automotive News, R.J. Scaringe, CEO-fondator al firmei, recunoaște că pentru piețele din afara SUA, Rivian va trebui să dezvolte vehicule de gabarit mai mic și să le producă în regiunile de interes, Europa și China.

Deși pare o lecție desprinsă din manualul Tesla, strategia de extindere globală și diversificare nu este o noutate în industria auto, fiind aplicată de Ford și GM, încă dinainte de al doilea război mondial.

Va fi extrem de interesant de observat în următorul deceniu în ce măsură expansiunea startup-urilor americane în Europa se va ciocni de bariere și șicane locale (vezi experiența Tesla cu autorizațiile pentru GigaBerlin) sau de valul de exporturi începute din China de o serie de producători consacrați de vehicule electrice (SAIC, BYD) și stratup-uri. La fel de interesantă va fi replica, de care depinde supraviețuirea industriei auto europene, aflată deocamdată în întârziere pe calea spre electrificare și fără o sursă proprie de acumulatori.

1 Response

  1. Emil Gaube spune:

    Legat de „recomandăm testul cu motorul pornit într-un spațiu închis” sa nu uitam ca foarte multi sinucigasi au apelat la metoda asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.