În cele ce urmează vă prezint cazul meu de utilizare a unui automobil electric, Dacia Spring, pe o navetă zilnică de 100 km. Dimineața 50 km, după-amiază 50 km, pe traseul Fălticeni – Pașcani. Diferența de nivel este de aprox. 90 m, conform diagramei de mai jos.
Mașina
Pentru navetă folosesc mașina de aproape patru luni și am acumulat, deja, 10.000 km. Economia de combustibil comparativ cu Dacia Sandero 1.5 dCi 90CP, pe care am folosit-o înainte de Spring, la un consum mediu de 4.62 litri motorină/100 km și la 6.5 lei/litrul ar fi de 750 lei/lună. Așadar, în 4 luni am economisit 3000 lei!
Posibilitatea primirii unui credit a făcut realizabil visul de a deține o mașină electrică, de care sunt foarte mulțumit. Așadar, jumătate din banii pe care i-aș fi dat pe motorină/lună se duc pe jumătate din rata pe mașină.
Traseul
Traseul de 50 km traversează 36 km prin localități, cu limite de viteză de 50/60/70 km/h și 14 km în afara lor – 90 km/h. Nu-mi place să mă întorc pe același drum, așa că după-amiază merg pe alt traseu, de-a lungul văii Siretului (magistrala de cale ferată 500) și-apoi de-a lungul liniei de cale ferată 510, Dolhasca – Fălticeni, de-a lungul Văii Șomuzului. Tot acest traseu îmi mănâncă 2 ore din viață, zilnic.
Consumul și încărcarea
Consumul mașinii se situează în jurul valorii de 10 kWh/100 km. Dacă aș fi încărcat de la rețea (1.3 lei/kWh), ar fi costat 13 lei/100 km față de 30 lei/100 km cu Sandero. Dar mulțumită instalării unui sistem de panouri fotovoltaice cu o putere de 6 kW, costul cu încărcarea este 0.
Desigur, nu se poate neglija investiția inițială în sistemul fotovoltaic, dar când decizi să cheltui o sumă de bani, incluzi o socoteală pe termen mediu și lung. Astfel, iei în considerare să te încălzești cu o centrală electrică (consum 0 gaz natural – alte economii), să te răcorești cu un aer condiționat, să călătorești cu mașina cu amprentă de carbon 0 (consum 0 combustibili fosili). Chiar dacă întreaga experiență cu sistemul fotovoltaic a fost o adevărată Epopee a lui Ghilgameș în bătălia cu birocrația, până la urmă a meritat din plin efortul.
La compania unde lucrez, personalul se apropie de 500 de suflete. Autonomia de dincolo de 250 km nu impune încărcarea la serviciu. Mi-aș dori să pot schimba percepția/circumspecția colegilor și să montăm stații de încărcare alimentate de la panouri solare în parcarea cu urme de ulei…
Chiar dacă întrebările/afirmațiile: ”Nu ți-e frică să mergi la drum cu ea?”, ”Am să te văd ce ai să faci iarna”, ”Asta nu e mașină…!” și altele care nu le pot reda ”pe post”, mă irită, spre deosebire de colegi eu acumulez lună de lună mii de kilometri cu costuri minime, apropiate de 0 in unele perioade.
Experiența
Experiența tipică de navetă este caracterizată de ușurința în condus, în viraje, în reglarea vitezei, în sprint-uri pentru depășiri (sprint-uri, da!). În plus, cei din spatele meu nu mai văd o țeavă de eșapament și nu mai respiră noxele specifice unui automobil cu motor termic.
Week-end-urile, mașina nu stă acasă. Condusă de mine sau de soție, călătorii de 200-300 km sunt la ordinea săptămânii, iar cele de 1000+ apar când și când, funcție de ”cerințe”. Cardul promoțional primit de la Dacia cu 10.000 km de încărcare în rețeaua EV Connect scade semnificativ costurile cu deplasările extra-urbane.
Concluzia
Concluzia este că, uneori, ghidat de intuiție, în viață, e bine să o iei și pe cărarea mai puțin bătătorită. S-ar putea ca decizia să fie deosebit de interesantă, oferind experiențe captivante și reduceri de buget semnificative pe termen mediu și lung. Iar aici este meritul tatălui, care ne-a bătut la cap, efectiv, să cumpărăm o mașină electrică (Spring-ul alb, după cum îl cunoașteți…). Foarte circumspect, la rându-mi, am ”riscat” și mă bucur de decizia luată!
Dacă aveți orice fel de întrebări legate de experiența cu mașina electrică în orice fel de navetă, vă așteptăm la rubrica de comentarii, iar dacă doriți să contribuiți cu experiența proprie cu mașina electrică la informarea persoanelor interesate, contactați-ne cu încredere pe mail sau în media socială.
In plus, vă asteptam în 23 septembrie în centrul țării, la Șpring (jud. Alba) cu Spring, unde vom schimba opinii și experiențe în direct. Colegii din echipa proiectului Electromobilitate vor veni cu o gamă largă de modele să ne salute la Șpring.
Trebuie să subliniez că toate informațiile prezentate sunt gratuite, documentate cu imagini de la bordul mașinilor noastre, fiind extrase din viața de zi cu zi, așa cum fac toți colegii mei din acest proiect sincer și captivant.
Pentru o lume mai bună, mai curată și liniștită!
Îmi plac mașinile, trenurile, sunt pasionat de industria transporturilor, în general și de industria feroviară, în particular, călătoresc de-a lungul și de-a latul României, Europei, experimentând provocările mașinilor electrice, care mi-au demonstrat că oferă o lume mai bună, mai curată și liniștită pentru urmașii noștri! Hai la drum cu mașina electrică!
Spune-mi și mie cum ai reușit o medie de 10 kwh pe 100km? Eu nu pot să mă laud decât 12,5-13,5 kwh la 100km! O singură dată , pe distanță scurtă am scos 11,5! Bănuiesc că ceva trebuie schimbat- o setare ceva despre care eu nu știu. Menționez că circul 90% în oraș și că circul aproape tot timpul în modul ECO.
Salut Ioan și mulțumesc pentru comentariu! Consumul obținut de tine este unul foarte bun pentru trafic urban. Nu trebuie să schimbați nimic. Din statisticile prezentate săptămână de săptămână poți afla că traseul meu este peste 90% extra-urban, deci opriri foarte rare, viteză medie de circulație >50-60 km/h. Pentru traficul urban este normal un consum mai mare decât consumul obținut în traficul extra urban. Per total, cred că experiența cu Spring este una mulțumitoare! Toate cele bune!
Când zici că ai costuri de încarcare zero grație sistemului fotovoltaic de 6kW, vrei să zici că reușești să încarci Spring-ul direct de la fotovoltaic sau că încarci noaptea cu ce primești compensație pt energia produsă ziua?
(Mașina pare să fie plecată de acasă cam toată ziua lumină, iar pt 100km navetă zilnică ai avea nevoie de 10kWh, adică vreo 2h de randament maxim al sistemului fotovoltaic, și presupun că nu ai stationary storage de 10kWh)
@Naivu Da, reușesc să încarc Spring-ul direct de la fotovoltaic. Mai avem un Spring (alb) pe care îl folosesc la mijlocul săptămânii, miercuri, în timp ce Spring-ul kaki rămâne la încărcat de la sistem. Doresc să instalez o baterie Luna 5 kWh, dar nu prea își merită banii, yet… ”Problema” e iarna când casa se încălzește de la centrala electrică, dar mizez pe compensarea de la o lună la alta. Anyway, nu mai cumpăr 100 litri motorină/lună, iar iarna nu consum gaz decât pentru încălzirea ibricului de apă pentru cafea…
Salut
Vreau să fac și eu ceva asemănător.
Am înțeles ca noile Springuri au și funcția de a reda curent în rețea pt un system aproape off grid.
Adică să folosesc springul pe post de “battery banck cu roți. 🤭
Ce părere ai de treaba asta ?