FSD – în sfârșit aproape de lansare?
Poate cea mai interesantă știre din universul Tesla din ultimele zile este despre FSD v12. În urmă cu câteva săptămâni Elon Musk spunea despre această versiune că nu va mai fi beta, practic mașina dobândind cel puțin nivelul 4 de autonomie. Această versiune este acum în faza de testare (alpha) și ar fi „mind-blowing”. De asemenea ar putea fi lansată până la finalul anului. Nu ar fi prima dată când Musk face astfel de afirmații, dar oare de data acesta vor reuși?
Dacă sunteți interesați de FSD vă recomand să urmăriți și clipul următor:
Avem nevoie de vehicule autonome?
Pornind de la sloganul blogului nostru ”The joy of electric driving” (plăcerea condusului electric) este posibil să apară întrebarea: Nu este o contradicție între entuziasmul pentru vehicule autonome și cel al condusului electric?
Ca urmare sunt necesare câteva explicații despre rolul și beneficiile vehiculelor autonome în general și a celor botezate robotaxi în special.
Așa cum ați citit pe blog după ultimele ediții CES – Consumer Electronics Show, unde mobilitatea electrică și conducerea autonomă câștigă tot mai mult teren între expozanți și specialiști, motivele investițiilor în tehonologii de conducere autonomă sunt extrem de diverse, printre care:
- lipsa de șoferi calificați pentru curse lungi;
- legislația tot mai restrictivă cu privire la pauzele obigatorii, timp în care camionele nu aduc profit;
- nevoia de creștere a gradului de utilizare pentru parcul auto în general;
- reducerea spațiilor ocupate de mașini parcate pentru majoritatea timpului din fiecare zi;
- etc.
În general, conducerea autonomă este asociată cu vehicule electrice și conectate, de unde apare alt avantaj specific electromobilității: reducerea emisiilor poluante în aglomerațiile urbane și a impactului asupra mediului.
În cadrul conferinței EV outlook 2023, Andrew Grant, expertul echipei BNEF – Bloomberg New Energy Finance, estima că până în 2040 un segment de 1.3% din parcul auto va fi alcătuit din taxiuri autonome, care vor prelua 7.1% din totalul kilometrilor parcuși.
În contextul creșterilor istorice de temperatură medie comunicate de meteorologi, perspectiva ca 6.7% din parcul auto din 2050 va fi format din robotaxi și va parcurge 26% din kilometrii totali este încurajatoare.
TESLA MODEL Y în cadrul proiectului Electromobilitate
Cel mai bine vândut automobil în Europa, indiferent de motorizare, devine tot mai bine reprezentat și în echipa proiectului nostru. Din cele 981 Model Y înmatriculate în țară la sfârșitul lunii iunie, cinci proprietari vor transmite săptămânal informații despre experiențele lor, începând din prima săptămână a lunii august.
BUN VENIT ANDU în echipa Model Y!
Povestea lui Andu, care s-a înscris la Hyundai Kona și după un an de amânări a trecut la Model Y, imediat după ieftinirea din 13 ianurie 2023, ar trebui să dea de gândit celor în măsură sa decidă producția și distribuția de automobile electrice.
Consumul mediu săptămânal
Adrian – Model Y Long Range, Ploiești
În săptămâna 17-23 iulie am parcurs 295 km, cu un consum mediu de 14,7 kWh/100 km (80% extraurban și 20% urban).
Am încărcat 50 kWh, cost 0.
Total kilometri 3.645, consum mediu 14,5 kWh / 100 km.
Octavian – Model Y Long Range, Sibiu
- Distanță: 166 km
- Consum mediu: 21,1 kWh / 100 km
- Cost: 25 Lei
Ovidiu – Model Y Performance, București
Săptămâna trecută MYP a parcurs 303 km cu 66 kWh consumați în total și o medie de 21,8 kWh/100 km, drumuri doar prin oraș – de regulă pe ruta casă-serviciu.
Conform TeslaMate avem un consum (evident) mai măricel, o viteză medie de 20 km/h și temperatura medie din timpul călătoriilor de 31,7 grade, fiind cea mai caldă săptămână înregistrată până acum.
Cristi – Model Y Performance, Brașov
În timp ce aștept acceptul CASCO pentru o jantă lovită, noul nostru coleg Andu face ultimele pregătiri pentru o călătorie la Capul Nord.
Vom încerca să postăm zilnic progresul expediției în media socială, iar la întoarcere suntem siguri că Andu va deșerta sacul cu povești electrice din Nordul îndepărtat.
Pasionat de software, mașini și călătorii am descoperit lumea electromobilității în 2021. Inițial am fost sceptic că un EV va putea înlocui 100% mașinile pe combustie, dar experiența mi-a demonstrat contrariul. Acum, prin relatările de pe blog, încerc să aduc mai multă lumină asupra avantajelor deplasării electrice.