Avantaje si limitari ale functiei „scheduled departure” la Tesla Model 3

Asa cum anticipam in cateva articole scrise dupa inceperea sezonului rece, media sociala si grupurile de fani, organizati dupa marci si preferinte, au in aceste zile un subiect comun: cresterea consumului, respectiv scaderea autonomiei, odata cu venirea frigului.

Fiind prima iarna pentru majoritatea proprietarilor de automobile electrice din Romania, motivele de ingrijorare sunt firesti, dar vor trece odata cu venirea primaverii, iar anul viitor nu vor mai starni atata consternare, fiindca pana atunci comportamentul la rece va fi mai bine inteles.

Este cunoscuta atat scaderea autonomiei datorita consumului suplimentar de energie necesar sigurantei si confortului pasagerilor, cat si diminuarea recuperarii de energie prin franare regenerativa. Ceva mai abstract si dificil de cuantificat este insa consumul necesar incalzirii acumulatorului, ce nu poate fi reglat de la bord.

Ionica si TM 3 gazduite de firma Porsib din Sibiu pentru test drive la Paltinis si Transfagarasan

Cele doua modele electrice, Hyundai Ioniq si Tesla Model 3 long range, utilizate pentru test drive in cadrul proiectului Electromobilitate, au intrat in prima iarna cu sisteme diferite de protectie a pasagerilor in sezonul rece.

Programarea lui „Ionica” de pe ecranul de la bord, permite atat incalzirea habitaclului, cat si a acumulatorului pentru plecarea la ora fixata, cata vreme masina este conectata la o sursa de incarcare. La TM 3 pornirea climatizarii se face din aplicatia Tesla, sau cel putin aceasta era singura metoda anul trecut, indiferent daca este sau nu conectata la o statie de incarcare.

Actualizari utile de software Tesla pentru Model 3

Intre actualizarile de soft foarte utile primite (deocamdata) gratuit pentru Model 3 (specificatie SUA) am enumerat in repetate randuri posibilitatea de incarcare ChadeMo, care a dublat lungimea etapelor parcurse zilnic in Europa. Cele doua cresteri de putere cu 5% sunt desigur impresionante ca performanta tehnica, dar pentru scopul si modul nostru de utilizare mai degraba nerelevante.

In schimb oprirea completa doar prin franare regenerativa, asociata cu functia „hold”, se potriveste foarte bine stilului defensiv adoptat pentru test drive si pentru confortul conducerii cu o singura pedala, „potentiometrul” cum a fost botezat de unul din participantii la testele noastre, acceleratorul masinilor electrice.

Informatia la bordul TM 3 despre functia „scheduled departure”

Noua functie „scheduled departure ” venita cu penultimul OTA update ne-a retinut atentia doar pana am realizat ca este aceasi functie cu cea de la Ioniq, prin care programarea orei de plecare si temperatura dorita se poate face de la bord.

TM 3 are parte de un garaj unde sta cuminte la incarcat la priza casnica, asa ca e ferita de stihiile iernii si neavand ora fixa de plecare zilnica, am preferat sa lansez comanda de preincalzire (sau racire vara) de pe aplicatie.

In timpul unui dialog interesant cu Darius Jula, veteranul de la ArenaIT, care s-a molipsit de o forma de „electromobilitate acuta”, despre consumul ridicat din sezonul rece, m-a intrebat daca utilizarea functiei „scheduled departure” nu aduce un beneficiu de consum, prin preincalzirea acumulatorului.

Teoretic asa ar trebui sa fie si observasem acest avantaj la Ionica, dar la Tesla incalzirea se opreste la ora sase dimineata, odata cu incarcarea, pentru a evita consumul de energie electrica la orele de varf. Prin urmare daca plecarea la drum este mai tarziu de ora 6, acumulatorul se raceste treptat din nou, in functie de temperatura exterioara.

CONSUM MEDIU FARA PREINCALZIRE

Pentru a stabili o baza de referinta a consumului mediu la rece, cu si fara „scheduled departure”, am parcurs urmatorii pasi:

  1. Dupa lasarea serii si linistirea traficului am ales o bucla de 6.4 km (4 mile), pe care am parcurs-o de sase ori, cu o viteza maxima de 72kmh (45 mph – viteza maxima permisa in aceasta zona din oras). Cateva opriri la semafor urmate de acceleratii constante au fost inevitabile.
  2. Cu acumulatorul rece, din garaj la 3 grade Celsius, consumul mediu pe prima bucla indicat la bord a fost de 203 Wh/km, crescand la a doua tura la 210 Wh/km, afara fiind -7 grade Celsius.
  3. Pentru urmatoarele patru ture consumul mediu s-a stabilizat intr-o limita de 184 plus/minus 5 Wh/km, valoare inregistrata si de aplicatia TeslaFi (14 zile gratuit pentru testare, dupa care abonament de $5/luna).

TM 3 arata la bord un consum mediu 184 Wh/km pentru ultimii 50km, cu aproape 27 % mai mult decat media pentru parcursul de peste 23.000 km din ultimul an.

Consumul mediu 184 Wh/km pentru ultimii 50 km
Consumul mediu incepand din 1 noiembrie 2018

Pentru amatorii de statistici mai amanuntite, aplicatia TeslaFi ofera numeroase informatii despre etapele parcurse si incarcare.

CONSUM MEDIU CU PREINCALZIRE, UTILIZAND FUNCTIA „DEPARTURE TIME”

Seara am fixat ora de plecare pentru 9:00 dimineata si a doua zi am urmarit cum a pornit sistemul de climatizare cu 20 de minute inainte de ora programata, incalzind interiorul de la 3 grade Celsius la temperatura dorita, 19 grade Celsius, in doar CINCI MINUTE !

Urmatoarele 15 minute, pana la plecare, temperatura s-a mentinut constanta.

CINCI MINUTE a durat incalzirea habitaclului de la 3 grade Celsius la 19.

La plecare bordul avertiza „franare regenerativa limitata”, ceea ce inseamna ca acumulatorul se racise dupa oprirea incarcarii la ora sase si nu era la temperatura optima de functionare. A inregistrat pana la destinatie un consum mediu de 190 Wh/km, foarte apropiat de cel din seara precedenta. Temperatura exterioara: minus 7 grade Celsius.

La drumul de intoarcere, temperatura de plus 1 grad Celsius, consumul mediu a fost de 171 Wh/km, cu 10% mai redus decat dimineata.

RECOMANDARE

Nu va ingrijorati pentru o valoare mare a consumului dupa un drum scurt, la temperaturi scazute. ESTE NORMAL IN SEZONUL RECE !

Consumul mediu pentru trei zile cu temperaturi negative este cu 27% mai ridicat decat cel pe termen lung (145 Wh/km)

Analizati valorile pentru trasee mai lungi de 25 kilometri, dupa care bateria ajunge la temperatura optima de functionare, pentru a intelege de cata autonomie dispuneti cu adevarat pentru modelul electric disponibil si stilul de condus practicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.