Noutăți cu Renault Zoe și electricele grupului Stellantis

A doua echipă, ca mărime, participantă la proiectul Electromobilitate este cea formată din cinci modele ale fostului grup francez PSA, care după contopirea cu FCA (Fiat Chrysler Automobile) se numește Stellantis.

Trei din acestea, un Peugeot e-208 și doua Opel Corsa-e, fac parte din segmentul electricelor compacte, care include și un model concurent, campioana înmatriculărilor europene Renault Zoe, despre care am aflat în ultima vreme tot mai multe amănunte cu ajutorul lui Radu, Darius și a lui Ionuț.

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de Radu și Darius

Noutățile săptămânii în direct cu proprietarii

Parcurs:  1089 km
Viteza medie:  50.1 km/h
Consum mediu:  17.1 kWh/100 km
Costuri alimentare:  54.7 lei

In săptămâna care a trecut, prin înstrăinarea dieselului meu, am marcat despărțirea definitivă de o epocă, începută undeva prin anul 1977, în care am deținut și condus mașini cu motoare termice.
De acum încolo mi-am propus și sper să reușesc să merg doar electric…!

In rest, privesc cu încredere cum încet-încet iarna pierde putere și parcă se întrezărește sezonul cald.

Radu, Renault Zoe

Felicitări Radu! Nouă ne-a trebuit ceva mai mult să ne luăm adio de la benzina, dar după cinci luni nu avem nici cel mai mic regret.

Laura fiind în vacanță, electro-leul mic dormitează, așa că în comparația de consum și autonomie avem pentru săptămâna trecută două Zoe și două Opel Corsa-e.

Este foarte interesant cum Corsa condusă de Razvan a înregistrat o scădere bruscă a consumului săptămâna trecută (imaginea din dreapta), foarte asemănătoare cu creșterea bruscă la venirea frigului în noiembrie. Iată explicația proprietarului:

33 km săptămâna trecută, consumul a fost de 13.8 kWh/100 km, viteza medie de 25 km/h.

Consumul mai redus se datorează temperaturii mai ridicate, vitezei medii mai mari (majoritatea drumurilor le-am făcut în weekend) precum și faptului că am folosit doar încălzirea scaunelor și a volanului.

Răzvan, Opel Corsa, București

Dan și-a recuperat mașina din service, după înlocuirea parbrizului, și ne scrie:

Consum mediu: 16.5 kWh/100km

Distanta parcursa: 118km in regim urban

Temperatura medie: 1C

Viteza medie: 20km/h

Vă transmit consumul pe două săptămâni deoarece nu am avut la dispoziție mașina weekendul trecut, fiind în service, pentru schimbare parbriz. Lucrarea a mers foarte încet, dar rezultatul este în regulă.

În afară de niște urme de degete murdare pe capitonajul stâlpilor frontali, nu am găsit alte urme sau zgârieturi. Încă nu am apucat să testez calibrarea farurilor matrix (pentru că s-a umblat la cameră), însă sper să fie și asta în regulă.

S-a executat și o rechemare pentru remedierea unor potențiale probleme cu împământarea, care nu s-au manifestat la mine.

Dan, Corsa-e, București

Peugeot e-2008

Intr-o categoria mai mare de greutate și spațiu interior, cele două e-2008 și-au făcut datoria săptămâna trecută în București, fără călătorii afara din oraș, Silviu parcurgând 220 km și Ovidiu 420 km cu o medie orară și consum foarte apropiat.

Reprezentând consumul mediu pentru cele patru modele cu o platformă, acumulator și motor comun pe același grafic, diferența de masă și gabarit își face simțită contribuția printr-un consum mai mare (peste 22 kWh/100 km) pentru e-2008 față de cele doua Corsa-e (sub 16.5 kWh/100 km). De menționat că cei patru proprietari nu au ieșit din București și au înregistrat pentru aceasta săptămână o medie orară foarte apropiată, cuprinsă între 20 și 23 km/h.

Vom urmări cu interes dacă la următoarea generație de electrice, echipa Stellantis va echipa modelele mai mari (și grele) cu acumulatori mai mari, pentru a asigura autonomii comparabile cu suratele mai mici ca dimensiuni.

Dacă în planurile de achiziție pentru 2021 aveți un Zoe, Peugeot e-208, e-2008 sau Corsa-e, puteți lua legătura direct cu participanții la proiectul Electromobilitate, pentru clarificarea unor întrebări legate de experiența acumulată în primul an, pe adresa office@electromobilitate.com, la rubrica de comentarii, pe facebook sau noul nostru Forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.