Creșterea rapidă a parcului auto electric din țară se reflectă și în creșterea echipei ce colaborează la proiectul Electromobilitate. Această extindere numerică și geografică, alaturi de colaborările îndelungate, unele fiind în al treilea an, au dus la acumularea rapidă de kilometri parcurși 100% cu energie electrică.
Echipa ce a transmis informații în luna martie, însoțite de imagini de la bord cu kilometrajul total, a acumulat peste 1.5 milioane km! Desigur, nu toți au fost monitorizați în cadrul proiectului, decizia de colaborare fiind luată de fiecare atunci când timpul și inspirația o permite, nu întotdeauna imediat după preluarea unui automobil nou.
Cine sunt colegii noștri, ce își investesc timpul personal pentru a relata conviețuirea cu un automobil electric în România?
In ultimul bilanț lunar de anul trecut scriam:
Pe măsură ce unii colegi, trecuți de pragul celor 12 luni de colaborare, convenite inițial cu fiecare participant, se retrag din activitatea săptămânală, proprietari noi de automobile electrice decid să-și investească timpul pentru colectarea de informații din viața de zi cu zi și să le pună la dispoziția celor interesați de achiziția unei „electrice”.
Proiectul Electromobilitate – bilanț decembrie și anul 2022, după 792.038 km
Exact la fel s-a întâmplat și în luna martie, când trei noi colegi ni s-au alăturat.
Echipa proiectului în luna martie
Echipa activă, din punct de vedere al raportărilor săptămânale și lunare, s-a întărit cu trei colegi și trei mașini cunoscute din colaborări inițiate în 2022.
- Mihai ni s-a alăturat din Bacău cu Enyaqul pe care l-am cunoscut pentru câteva luni cu Cristian (BV) la volan.
2. Din Galați, a venit pe ultima sută Andrei, pe care l-ați cunoscut după îndrăzneața călătorie în Franța cu familia, la bordul unui Renault Zoe.
- De ziua internațională a EV-urilor – 5500 km în Europa cu Renault ZOE
- 5500 km în Europa cu ZOE – abonamentul Ionity
- 5500 km în Europa cu ZOE – ultima etapa până la Rouen, Franța
- 5500 km în Europa cu ZOE – drumul de întoarcere
3. După Attila, Tudor și Mircea (Kona HEV), din Timișoara vine cea de a patra Kona cu Florinel la volan, pe care l-ați întâlnit la electro-sezătoarea de la Ciugud, unde a participat cu un Spring. Mai târziu a publicat două articole pe blog.
După aceste întăriri venite pe flancul de est, din Bacău și Galați, privim harta cu cele 21 localități de reședință ale colegilor noștri și lansăm invitația proprietarilor din Constanța și Iași să ni se alăture.
De asemenea, în zona vest ar ajuta să înțelegem mai bine situația stațiilor de încărcare din Oradea și Satu Mare, cu ajutorul utilizatorilor din zonă.
După înrolarea noilor noștri colegi (albastru) echipa din luna martie are 39 participanți cu 18 modele BEV diferite și următoarea configurație:
- Hyundai Kona – 7 participanți din Sibiu, București (în prezent Elveția), Cluj, Câmpina, Dej, Baia Mare și Timișoara;
- Kia Niro – București;
- ID.3 – 4 participanți din București (1), Cluj (2) și Timișoara,
- ID.4 – Cluj;
- IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
- Hyundai Ioniq – Craiova;
- Peugeot 208 – Timișoara și București;
- Opel Corsa – Alba Iulia
- Renault ZOE – 3 participanți din Crivina (PH), Târgu Mureș și Galați;
- VW e-Up – 2 participanți din Cluj și Râșnov (BV);
- Skoda Citigo – Timișoara;
- Dacia Spring – 3 participanți din Deva, Fălticeni și Sibiu
- Tesla Model 3 – 5 participanți din Câmpina, București (2), Sibiu și Motor City (Detroit, Michigan);
- Tesla Model Y – 2 participanți din București și Brașov;
- Renault Megane – Ineu (AR);
- Fiat 500e – Timișoara;
- Volvo XC40 – București;
- Skoda Enyaq – Bacău
Parcursul și consumul din luna martie
Cu mențiunea că pentru Florinel (Kona, Timișoara) și George (Model 3, Sibiu) rezultatele se bazează pe date parțiale, spectrul utilizării mașinilor noastre se întinde pe o plajă extrem de largă.
De la Cristian, care a vizitat Serbia, Polonia și Turcia în luna martie, acumulând peste 6.400 km cu Model Y, până la cele două Peugeot e-208 utilizate de Laura și Bogdan strict în Timișoara, respectiv București, domeniul parcursurilor lunare este extrem de variat.
Pentru o distanță totală, 73.400 km, apropiată de cea din luna februarie, consumul mediu pentru întreaga echipă din luna martie a scăzut, datorita temperaturilor mai blânde, de la 17.8 la 16 kWh/100km.
Despre impactul scăderii consumului asupra costurilor de încărcare vom discuta în al doilea episod al bilanțului, în care vom analiza și rezultatele primului trimestru.
Invitație la Timișoara – capitală culturală europeană 2023
Cele mai bune și directe informații despre utilizarea oricărui model electric, ce participă la proiect, le veți afla direct de la colegii noștri, prezenți în 22 aprilie la Timișoara pentru o întâlnire cu publicul, cu ocazia aniversării primilor cinci ani de la debutul proiectului Electromobilitate.
Cu concursul autorităților locale și a conducerii universității timișorene, sâmbătă 22 aprilie între orele 10:00 și 13:00 echipa noastră, împreună cu invitați din toată țara, vă stă la dispoziție pentru un dialog bine documentat cu utilizatorii de astăzi ai automobilelor electrice.
Cu această ocazie veți descoperi că spiritul inovator al orașului ce a introdus iluminatul public electric și tramvaiul, cu mult înaintea altora în Europa, este viu și continuă în secolul XXI.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.