Două luni au trecut de când am ridicat Model Y și nu am avut până acum ocazia de a ieși la drum lung, dar iată că s-a ivit o oportunitate. Fără prea multă zăpadă prin oraș, împreună cu soția am decis să dăm o fugă la munte în weekend cu băiețelul, ca să ne jucăm în zăpadă și să ne dăm cu sania!
Am ales ca destinație un hotel din Moeciu de Jos iar sâmbătă pe 4 februarie, am pornit la drum cu ceva emoții întrucât erau anunțate la meteo cod galben de ger și portocaliu de ninsori. BRR!!! Oare cum s-o descurca mașina în asemenea condiții neprielnice?
Let’s find out!
Cu această ocazie am încărcat mașina pentru prima dată până la 100%, pentru a calibra bateria de înaltă tensiune înainte de a pleca la drum cu un echipaj format din patru persoane, un băiețel și portbagajul plin!
Drumul către munte
Navigația mașinii ne recomandă ruta via A3 – DN1 – Predeal – Bran și estima că voi ajunge la destinație cu 41% baterie, pentru o distanță de 203 km. Pe A3 am mers cu 130 km/h și cu 100-110 km/h pe DN1 în afara localităților, drum curat pana în zona localității Sinaia, unde a început să ningă ca în povești. Ca să nu caut un încărcător la destinație, am optat să încarc la Enel X – OMV Predeal de la 45% la 80%, doar pentru a avea baterie suficientă să mă pot întoarce și acasă. Bateria fiind rece, încălzirea bateriei a consumat aproximativ 5 kWh din cei 32 kWh încărcați în aproximativ 41 de minute și cu un cost de 80 RON.
Pornim la drum puțin îngrijorați de urgia iernii și în mai puțin de un kilometru, facem la stânga către Pârâul Rece, unde imediat observăm un cadru autentic de iarnă: totul îmbrăcat în alb și drumul necurățat, alunecos și ninsoare viscolită!
Deja regretam că nu am cumpărat lanțuri auto, nisip, lopată, etc. iar soția vroia să ne întoarcem acasă când a văzut primul camion blocat. Dar ne continuăm totuși drumul și pentru un control mai bun am activat funcția „Asistență Offroad” din meniul mașinii, întrucât pierdeam relativ ușor aderența în modul Sport sau Relaxat (ECO). Imediat am observat în aplicația Teslogic cum puterea este distribuită în mod egal între cele 2 motoare atât la accelerare cât și la frânarea regenerativă iar feedback-ul la volan a fost unul mult mai încurajator!
Am reușit să trecem fără probleme de serpentine unde erau multe tiruri blocate, mașini care întorceau din drum chiar și o mașină răsturnată în șanț în apropriere de Bran. După o oră de condus, ajungem la hotel și în sfârșit toată lumea a răsuflat ușurată! În gândul meu spuneam: ce m-aș întoarce în Predeal, ca să văd cum se comportă și pe urcare!
Am ajuns la hotel cu 71% baterie iar mașina a raportat un consum de 22.6 kWh/100km pentru 203 km parcurși.
TeslaMate arată un consum ușor mai mare față de tableta mașinii și anume 24 kWh/100km incluzând și consumul staționar:
Drumul către casă
După trei zile de ninsoare și ger persistent cu temperaturi și de -15 grade pe timpul nopții, ne pregătim să plecăm către casă. Pentru că m-am mai învârtit pe lângă mașină curățând zăpada și neavând posibilitatea să încarc la hotel, dar și din cauza frigului, bateria mașinii a scăzut la 65%.
Navigația mașinii ne arată că vom ajunge acasă cu 7% baterie fără să mai încărcăm, deși erau -7 grade când am pornit la drum. Fiind parcată de aproape 3 zile la temperaturi negative, când am plecat la drum, nu aveam deloc frână regenerativă și am folosit frânele clasice. După aproximativ 10-15 kilometri, timp în care mașina a încălzit bateria la 4 grade, frâna regenerativă și-a făcut apariția timid, fiind din ce în ce mai evidentă cu fiecare grad în plus, încălzirea ei funcționând pe toată durata deplasării.
Drumul era curățat decent și cum am intrat pe porțiunea spre Pârâul Rece a început să ningă din nou iar peisajul pur și simplu ne-a lăsat mască totul fiind atât de alb și liniștit!
Facem o singură oprire în apropriere de Ploiești pentru un mic popas și apoi ne continuăm drumul pe același traseu via A3 cu 130 km/h către casă, unde vom ajunge cu 13% baterie, mult mai mult decât estimarea inițială.
Câteva date despre consum:
Tableta mașinii a „uitat” să înregistreze sesiunea de încărcare anterioară, posibil din cauza unui bug, iar valorile „de la ultima încărcare” nu s-au resetat. Consumul pentru întreaga călătorie a fost de 20.6 kWh/100km iar pentru drumul de întoarcere 18.6 kWh/100km.
TeslaMate arată desigur un consum ceva mai ridicat față de tableta mașinii și anume 19.8 kWh/100km, incluzând și consumul staționar:
Pentru tot drumul, TeslaMate ne arată un consum mediu de 21.9 kWh/100km, 97 kWh consumați din baterie și viteza medie 55,8 km/h.
Temperatura setată în habitaclu în tot acest timp a fost de 21 grade, confortabilă pentru toți pasagerii. Nu am mers deloc încet ca să scot un consum cât mai mic în această mini vacanță și nici în drumurile de zi cu zi prin oraș, unde am medii de consum mult mai mari, ajungând și la 28 kWh/100km.
Poate părea surprinzător, dar există o explicație simplă. În drum spre muncă și înapoi pot petrece chiar și peste 3 ore zilnic în traficul aglomerat și consumatorul cel mai mare al bateriei este climatizarea habitaclului, ajungând și la 45% energie consumată din baterie pentru deplasare conform aplicației Teslogic.
În schimb, în această mini vacanță a folosit doar 5% din energie pentru habitaclu și 8% pentru încălzirea bateriei, fiind temperaturi foarte scăzute, chiar și -10 grade în zona Pârâul rece și Predeal. Acest lucru ne arată cât de eficientă este pompa de căldură realizată de Tesla, confirmând testele independente unde autonomia pe timp de iarnă poate fi mai mică cu până la 15% față de autonomia uzuală pe timp de vară. Conform acelorași teste, autonomia pe timp de iarnă este penalizată cu peste 30% în cadrul altor producători de mașini electrice, ce folosesc pompe de căldură ineficiente sau rezistente clasice.
De ce Model Y?
Model Y Performance este o mașină mai mare și mai grea decât Model 3 LR deținut anterior, cu roți de 21” și cu autonomie mai mică cu aproximativ 100 km (626 km M3 vs. 514 km MYP). Consider că media de consum afișată de tableta mașinii este unul excelent, având în vedere condițiile meteo și numărul de pasageri.
Autonomia mai mică este compensată prin faptul că este mult mai încăpătoare, portbagajul cu o deschidere mult mai largă și cu o poziție la drum mai înaltă, dar și mai comodă. Am prezentat în detaliu diferențele în articolul:
Nu mi-am făcut probleme legate de autonomie și sunt sigur că în perioada caldă aș putea să fac același drum dus întors fără să încarc, fiind o mașină extrem de eficientă pentru clasa ei. Pentru a înțelege mai ușor calculul autonomiei, bateria încărcată complet oferă aproximativ 75 kWh utilizabili până la 0% pe care îi împărțim la consumul declarat de mașină. De exemplu, în această călătorie am avut un consum de 20.6 kWh/100km sau 0,206 kWh per kilometru, de unde rezultă că putem parcurge 364 km fără nici o încărcare.
La fel ca și la mașinile cu motor termic, există o rezervă de energie odată ajuns la 0%, ce permite deplasarea pentru încă alți 20-30 km pentru situații de urgență. Pe timp de vară consumul la drum lung poate fi și de 15 kWh/100km rezultând o autonomie de circa 500 km, mai mult decât suficientă pentru a parcurge distante lungi în afara țării, folosind doar stațiile de încărcare Tesla dedicate din rețeaua Supercharger, care se găsesc la cel puțin 200 km una față de alta și sunt prezentate de navigația mașinii odată aleasă destinația.
Mai jos este un exemplu din navigația mașinii, cu destinație către orașul Porto (Portugalia) aflat la aproape 4000 km distanță de casă:
Ți-a plăcut acest articol și te gândești sa achiziționezi un model Tesla pe viitor? Utilizați linkul meu de recomandare pentru achiziție și câștigăm amândoi credite pe care le putem valorifica în schimbul unor recompense exclusive, cum ar fi kilometri de încărcare gratis la Supercharger, articole și accesorii: http://ts.la/necula50142