Invitație în Țara Dornelor

După două teste paralele, numărătoarea inversă pe degetele de la o mână pentru primul eveniment major al anului organizat în cadrul proiectul Electromobilitate a inceput.

Programat pentru sâmbătă (18 februarie) și duminică (19 februarie) începând cu ora 10 la Vatra Dornei, evenimentul este o revedere cu colegii electromobiliști și publicul interesat de mobilitatea electrică din Nordul țării. Ne propunem ca întâlnirea din Țara Dornelor să devină o veritabilă campanie de promovare a turismului ecologic, fără fum și fără zgomot, posibil cu automobile electrice.

Alegerea locației a fost făcută la sugestia colegului nostru Mihai, pe care l-ați remarcat în calitate de cronicar al echipei Dacia Spring, cel mai târziu după ce a ajuns cu Springul tatălui său de la Fălticeni la Berlin și înapoi.

Spre deosebire de anul trecut, când întâlnirile de la Reșița, Ciugud, Păuca și Alba Iulia au fost stimulate de inițiativele autorităților locale în domeniul mobilității electrice, întâlnirea de la Vatra Dornei are scopul de a transmite mesajul că existăm.

Noi, proprietarii de automobile electrice, în număr de peste 25.000 la finalul anului 2022, la care s-au mai adăugat 1132 în ianuarie 2023, reprezentăm o minoritate de 9.1% din totalul celor ce au achiziționat o mașină nouă anul trecut. Dar numărul nostru a crescut de 100 de ori, de la 250 la 25.000 în doar cinci ani, de când am publicat primul articol în cadrul proiectului Electromobilitate.

Altfel exprimat, înmatriculările din luna ianuarie 2023 sunt de patru ori mai mari decât întregul parc auto electric existent în urmă cu cinci ani! Atât de rapid avansează electrificarea transportului rutier de persoane în România!

Bariere actuale in calea adoptarii tractiunii electrice

Și atunci și acuma există o serie de bariere în calea tranziției spre autovehicule electrice, dintre care prețul de achiziție și rețeaua de încărcare, care nu ține pasul cu înmatriculările, sunt cele mai amintite. Colegii din toată țara, ce vor veni la Vatra Dornei, stau mărturie că un automobil electric este practic și economic, chiar și pentru deplasări în afara aglomerațiilor urbane.

Toți cei ce au parcurs împreună peste 1.8 milioane km, monitorizați săptămânal, ajung lună de lună la concluzia că suma cheltuielilor de încărcare și întreținere este cu mult mai mică decât cea necesară pentru alimentarea și service-ul unei mașini cu motor termic.

Creșterea rapidă a parcului auto electric din România ne dă speranța că pe măsură ce livrările se vor accelera pentru modele mai accesibile ca preț, și gama se va diversifica, numărul turiștilor ce se vor deplasa tăcut, liniștit și fără fum în cele mai frumoase locuri din țară va crește, promovând beneficiile turismului ecologic.

Întâlnirea de la Vatra Dornei face parte într-un fel cu totul special din răspunsul la întrebarea eternă: „ce-a fost mai întâi, oul sau găina?”, care în limbaj electromobilistic se traduce în: „ce trebuie să existe mai întâi, mașinile sau stațiile de încărcare?”

Este foarte puțin probabil că o firmă va instala stații, câtă vreme nu există mașini să încarce. De aceea venim la Vatra Dornei, să ne cunoaștem, să vedeți că existăm în număr destul de mare și să discutăm despre avantajele utilizării unor vehicule electrice pentru transportul de persoane, marfă și individual.

Veniți să ne cunoaștem și să dialogăm despre cât de frumos și sănătos este să plutești fără zgomot și fără fum prin peisajul de basm din Țara Dornelor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.