La fel ca tranzitia spre electrificare, perspectiva taxiurilor si autovehiculelor de distributie autonome, declanseaza in acelasi timp ingrijorare si entuziasm, depinde de ce parte a „baricadei” ne aflam.
De partea pozitiva, pe langa reducerea accidentelor provocate de soferi neatenti, sub influenta alcoolului sau drogurilor, scaderea costurilor pentru servicii de transport la comanda cu roboti auto (taxi, Uber, etc) ar putea reduce achizitia de automobile proprietate personala. Fiind folosite in medie 1-2 ore pe zi, in rest doar ocupand un loc de parcare, utilizarea pe scara larga a serviciilor de transport individuale si in comun, va duce la eliberarea unui numar considerabil de spatii de parcare si reducerea aglomeratiei din traficul urban.
Urmarim cu atentie evolutia sistemelor de conducere autonoma, din convingere ca vor avea un impact major asupra industriei auto globale, aflandu-se la interesectia dintre automobile si tehnologie, intr-un domeniu in care nici firmele auto globale, dar nici gigantii internet-ului sau startup-urile specializate nu pot merge de unii singuri, noi partenariate fiind la anuntate aproape zilnic.
Incheiam un recent articol cu titlul „Pasi hotarati pe calea mobilitatii autonome, electrice si conectate” cu cuvintele: „Viitorul mobilitatii individuale si a marfurilor este autonom, electric si conectat. Primii pasi sunt in derulare chiar sub ochii nostri.”
Revenim la subiect, datorita evolutiilor rapide din aceste zile, reflectate in comunicate de presa ce se intrec parca in anuntul unor noi proiecte si colaborari in domeniul robotizarii si automatizarii distributiei de marfa si a transportului de persoane. In functie de optimismul sau scepticismul analistilor fata de acest noul domeniu de afaceri, oportunitatile sunt evaluate de la cateva sute pana la doua mii de miliarde USD.
Atractivitatea noilor posibilitati deschise de mobilitatea robotizata, genereaza un interes major si partenariatele pentru acces rapid la tehnologia cea mai avansata si impartirea costurilor de dezvoltare au devenit subiectul zilei, cu exceptia firmei Tesla, care continua sa mearga de una singura pe o cale originala.
TESLA

Numeroase video-uri raspandite in media sociala surprind soferi adormiti la volan in California la volanul unor Tesla si criticii se napustesc in mod ciudat asupra „sistemelor autonome” si a firmei, dar mai putin asupra iresponsabiltiatii conducatorilor.
Cu toate acestea Tesla are un avantaj considerabil fata de principalii concurenti pe drumul spre autonomie, prin faptul ca este singura firma care colecteaza informatii de pe masinile proprietarilor, care parcurg milioane de kilometri zilnic, informatii utilizate pentru perfectionarea algoritmilor necesari viitoarelor aplicatii autonome.
La prima vedere, automatizarea distributiei de pachete si a transportului de persoane duce la economii considerabile cu personalul si probabil la ieftinirea serviciilor de transport, dar viziunea Tesla este (ca deobicei) ceva mai curajoasa.
„Ce ati zice daca masina ar pleca singura „sa castige bani”, pe durata cat nu aveti nevoie de ea ?”… este o noua provocare lansata de Tesla.
LEGISLATIA
Pornind de la cadrul legislativ necesar transpunerii viziunilor despre transportul autonom in practica, mai multe tari si state americane (33 din 50) au legiferat utilizarea soselor publice pentru proiecte autonome. De curand Florida s-a alaturat acestora, odata cu intrarea in vigoare a legii ce permite utilizarea vehiculelor autonome, fara sofer de „siguranta”.
Noi proiecte pilot pentru LIVRAREA AUTONOMA DE PRODUSE
Wallmart , un gigant al comertului cu peste 11000 de magazine in 27 de tari, se alatura celorlate proiecte pilot din domeniu, lansand impreuna cu firma udelv un serviciu de livrare autonoma a alimentelor comandate online la domiciliul cumparatorilor din Surprise, Arizona.
ALIANTE PENTRU DEZVOLTAREA SISTEMELOR AUTONOME
Pe langa recent anuntata alianta intre Ford si Volkswagen, alte partenariate indica ca majoritatea producatorilor globali au in obiectiv autonomia si incearca sa imparta costurile cu parteneri calificati.

Alianta Renault-Nissan a anuntat un partenariat cu Waymo, divizia specializata in sisteme autonome a gigantului Goolge, care genereaza oportunitatea de a instala sistemele Waymo pe o buna parte din cele peste 10 milioane de autovehicle produse de alianta.
Waymo a inceput colaborarea cu FCA (Fiat Chrysler Automobile) cu mai bine de doi ani in urma, dar la inceputul lunii iunie un anunt surpriza indica ca FCA a semnat un memorandum de colaborare cu Aurora, un startup fondat in 2017 de Chris Urmson, fostul inginer sef al programului autonom la Google, Sterling Anderson, care a condus programul autonom la Tesla si Drew Bagnell, responsabil cu proiectul taxiurilor autonome, initiat de Uber.
Intre investitorii Aurora se numara grupul Hyundai Kia, Amazon si grupul financiar Sequoia, care estimeaza valoarea tinerei firme la peste 2.5 miliarde de dolari.
Pana la anuntul aliantei cu Ford, Volkswagen era unul din clientii cei mai importanti pentru Aurora, dar aliantele techonologice se fac si se desfac cu mare viteza in vremuri tumultoase ca cele prezente.

Decizia Geely de a utiliza softul firmei suedeze Zenuity pentru sisteme autonome pare fireasca, avand in vedere ca Zenuity este un joint venture format de Volvo (parte a grupului Geely) si Veoneer (desprins din Autoliv), cu experienta avansata prin proiectul VERA (video). Aceasta decizie inseamna ca softul Zenuity va fi instalat pe autovehicule produse de Geely, Geometry, Volvo, Polestar, Lotus si Lynk & Co, cu un total de 2.5 milioane de modele vandute in 2018.
Pe langa producatorii globali, furnizori majori din industria auto investesc in tehnologii si subsisteme (senzori, radar, lidar) necesare sistemelor autonome, de multe ori in partenariat cu giganti ai Internet-ului, un exemplu recent fiind colaborarea dintre grupul ZF si Baidu.
Tranzitia producatorilor auto in furnizori de mobilitate si cea a proprietarilor de automobile in utilizatori de servicii pentru deplasarea din punctul A in punctul B, va lua multi ani, dar prevestesc un viitor mai bun, mai verde si mai curat, cu mai putine autovehicule parcate 22 din 24 de ore pe zi, cu mai putina congestie in circulatie, cu mai multe parcuri in loc de parcari.
db

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.