Democratizarea accesului la informatie – conferinte de presa virtuale in direct, dupa anularea salonului de la Geneva

In articolul de ieri, despre „posibile implicatii pe termen lung ale anularii salonului de la Geneva„, am discutat efectele inlocuirii conferintelor dedicate reprezentatilor media din primele doua zile, inchise publicului, cu prezentari online accesibile tuturor celor interesati.

In 3 martie, care trebuia sa fie prima zi la GIMS – Geneva International Motor Show, au fost transmise in direct, sau postate, douazeci si patru de prezentari, insumand aproape sase ore de noutati automobilistice, in ordinea listei de mai jos.

Desi obiectivul nostru este educatia electromobilistica si vom prezenta in continuare foarte pe scurt noutaile introduse la GIMS, ar fi nedrept sa trecem cu vederea prezentarile McLaren si mai ales originalitatea celei de la Koenigsegg, derulata chiar in standul a ceea ce trebuia sa fie Salonul Auto de la Geneva sub motto-ul „The show must go on!”

Chiar daca prezentarea online a unor noi modele nu este ceva cu totul nou, fiind practica Tesla inca de la inceput, aici nu veti vedea nici un CEO dansand pe scena si nu veti auzi sute de admiratori reactionand ca la aparita unui rock star, atunci cand Elon Musk intra in scena.

Cel mai remarcabil aspect al conferintelor de presa virtuale este accesul celor interesati, la ora cea mai convenabila si vizionarea in ritmul cel mai agreabil, al fiecarei prezentari, chiar daca in realitate cateva s-au suprapus, asa cum se intampla si cu cele reale.

Si inca ceva … oricate ore sunteti dispusi sa dedicati vizionarii conferintelor virtuale, sa nu va asteptati la caroserii lovite cu barosul de desginer-ul sef si nici la geamuri sparte de bile aruncate de aceasi personalitate … acesta sunt aspecte care tin de „nebunia” sau „genialitatea” promotionala a echipei Tesla.

VIZIONARE PLACUTA

PREZENTARILE MARATON DIN 3 MARTIE

BMW si Mini 8:15 – 8:30

„Power of choice” (puterea alegerii) sunt cuvintele cu care BMW isi justifica strategia de utilizare a platformelor mixte, ce pot fi echipate cu orice forma de motorizare.

Cu primele Mini electric si BMW iX3, pe langa o sumedenie de hibrizi, incep livrarile celui de al doilea val electric al bavarezilor in 2020. Veteranii i3 si i8 au anuntat cu ani in urma un viitor electromobilistic foarte promitator, dar a carui stralucire a palit, pe masura ce echipa de conducere a fost confruntata cu lipsa succesului comercial, promis de initiatorii proiectului.

Odata cu prezentarea superbului concept i4 renaste speranta ca BMW va avea un nou model de mare succes in ofensiva electrica globala, actul al doilea.

Prezentarea virtuala BMW – Geneva 2020

Mercedes Benz si AMG 8:45 – 9:15

In timpul prezentarii Mercedes, de altfel una din cele mai reusite datorita celor trei personalitati prezente, Ola Kaelenius, Markus Schaefer si Brita Seeger, revine in repetate randuri tema despre electrificarea si digitalizarea gamei de modele.

Notiunea de „smart phone pe roti” este tot mai utilizata in noua epoca a automobilului electric, autonom si conectat, posibilitatea de actualizare si adaugare de noi functii de la distanta, prin soft ware, fiind acceptata in sfarsit ca o necesitate obligatorie pentru automobilele urmatoarei generatii… multumim Tesla!

Cu SUV-ul EQC si van-ul EQV „the people mover”, Mercedes are doua vehicule electrice in program pentru 2020. Cateva imagini cu compactul EQA la teste de iarna in nordul Suediei, intaresc promisiunea ca oferta electrica la Mercedes se va diversifica, cat de curand.

La fel ca si eternii rivali din Muenchen, echipa Mercedes promoveaza hibrizii plugin ca fiind „the best of two worlds”. Aparent asa este fiindca teoretic ar permite utilizarea autonomiei electrice de 60 km in oras si cea fosila pentru distante lungi.

Realitatea, surprinsa de mai multe studii cu un numar mare de utilizatori, este insa cu totul alta. In absenta unor retele de incarcare rapide accesibile oriunde, proprietarii beneficiaza de subventiile pentru hibrizi la achizitie, dar le utilizeaza folosind doar motorul termic.

Reactia industriei, prima data la eliminarea subventiilor si apoi la interzicerea vanzarii hibrizilor in Marea Britanie incepand cu 2035, a fost vehementa. Este de inteles, fiindca hibrizii permit marilor producatori sa stoarca ultimele picaturi de profit din uriasele investitii in fabricile de motoare cu ardere interna.

Lansarea mai multor modele diesel hibrid anul acesta mai dovedeste faptul ca furnizorii de echipamente diesel nu se dau batuti usor. Prin randamentul termic superior si emisiile reduse de CO2, hibrizii diesel vor ajuta la atingerea emisiilor pentru flota vanduta in 2020 si la evitarea amenzilor usturatoare impuse de Comunitatea Europeana.

In plus, fiind „hibrizi”, nu diesel (?), vor elimina probabil teama proprietarilor ca si orasul lor ar putea interzice accesul diesel in zonele centrale. Este previzibila o noua proliferare in Germania si de acolo in toata Europa a celui mai eficient motor cu ardere interna. Daca planul de a reintroduce dieselul in scena, sub masca hibrida, va reusi, ramane insa de vazut.

Alte doua aspecte importante din timpul prezentarii ne-au retinut atentia:

  • Concernul Daimler investeste in noi fabrici de acumulatori. Pe langa cele din Germania, Beijing si Bangkok, investitiile pentru alte sase fabrici au fost aprobate.
  • Pana in 2025, mai mult de 80% din vanzarea de automobile se va derula online, o actiune elegant justificata de nevoia de simplificare a procesului de achizitie pentru client (in asemenea ocazii festive nu se vorbeste de reticenta dealerilor de a vinde autovehicule electrice).

Skoda 8:50 – 9:15

Noutatile Skoda au fost introduse de Bernhard Maier in cel mai „simply clever” mod, scotand in evidenta traditia de 125 de ani a firmei cehe, o longevitate remarcabila, despre care mai pot vorbi doar alte trei firme auto in prezent: Mercedes, Opel, Peugeot.

In timp ce micutul Citigo electric se vinde mai bine decat se produce (oare cand si unde am mai vazut situatia aceasta in care cererea este mai mare decat oferta de masini electrice?), atentia Skoda in 2020 va fi dedicata lansarii noii Octavia plugin si pregatirii primului SUV electric denumit Eniaq.

https://youtu.be/9MqDNEL6XIo

Honda 9:00 – 9:15

Recunoscand ca industria auto se schimba mai rapid ca oricand in istoria de peste 100 de ani si ca impactul legislatiei antipoluare in Europa este mai puternic ca oriunde in lume, Honda mizeaza in 2020 pe vanzara unui numar suficient de modele 100% electrice Honda e si a catorva hibrizi pentru a evita amenzile.

Conferinta virtuala Honda

Volkswagen 9:10 – 9:25

In timp ce stirile despre procesele si despagubirile pentru Dieselgate continua aproape saptamanal, in prezentarea Volkswagen (in Germana cu traducere) se afirma ca „a sosit timpul sa facem ceva legat de schimbarea climei„…

La fel ca si la ceilalti mari producatori germani, solutia pare a fi tot Diesel-ul mascat ca hibrid … serios Volkswagen?

Cu lansarea vanzarilor promise dar inca incerte pentru ID 3 in vara 2020, atentia este orientata spre primul SUV 100% electric cu productie si destinatie globala: ID 4.

Bentley 9:30 – 9:45

Lux si opulenta ostentativa. Nimic electric, desi brandul britanic apartine grupului VW, care cu doar cinci minute inainte declara ca trebuie sa facem ceva pentru mediu. Oare in pretul astronomic este inclus si dreptul de a polua excesiv planeta?

McLaren 9:30 – 9:45

Performanta si pasiunea pura in forma clasica. Posibil un hibrid … candva.

Audi 9:50 – 10:00

Cu ajutorul lui Mattias Ekstroem, Audi ne aduce aminte ca au trecut 40 de ani de la nasterea deschizatorului de drum Quattro.

Din lipsa de acumulatori pentru e-tron sau de alt produs electric decent, cineva la Audi s-a gandit ca cea mai buna idee de publicitate este sa mai adaugi unui monstru de doua tone si jumatate inca un motor electric si cu ajutorul soft-ului si a unui pilot priceput sa dovedesti cum se pot arde cauciucurile in drift-uri prelungite.

Hmm … tatici, mamici si bunici dornici sa va duceti copii si nepotii la scoala cu un un SUV de 2.5 tone, Audi anunta ca o veti putea face in stil acuma, driftuind electric … in traficul bara la bara …

Porsche 10:10 – 10:25

Cu Mark Weber si Frank Walliser pe scena, prezentarea Porsche s-a cladit in jurul inegalabilei traditii in competitiile auto.

Dupa lansarea Taycan, deocamdata trebuie sa ne multumim cu promisiunea lui Oliver Blume, CEO Porsche, ca pana in 2025 o jumatate din gama de produse va fi electrificata.

Hyundai 10:30 – 10:45

Pe langa superbul concept electric, autonom si bineinteles conectat, Prophecy, Hyundai a dovedit ca electrificarea sta la baza strategiei grupului corean, care are in prezent cinci modele electrice diferite in productie … insuficenta, adaugam noi.

Dincolo de electrificarea transportului rutier, automobile si camioane, prezentarea puncteaza ambitiile Hyundai de a deveni furnizor de solutii energetice. Cu ajutorul tehnologiilor perfectionate in decursul anilor si disponibile publicului pe modelul electric alimentat cu pile de hidrogen Hyundai Nexo, ambitiile grupului corean coincid cu aspiratiile locuitorilor planetei de a respira un aer mai curat.

Daca obiectivul pe termen scurt este vanzarea a 80.000 de masini electrice in Europa, pana in 2025 grupul va investi 50 miliarde euro in cercetare si are ca obiectiv vanzarea globala a 650.000 de vehicule electrice.

Mai multe detalii despre programul competiilor electrice cu noul Veloster, introdus la ultima editie IAA de la Frankfurt si mai ales colaborarea cu Rimac in domeniul acumulatorilor de performanta au fost promise pentru salonul auto de la New York.

Vom fi pe receptie, incurajati de afirmatia „sustenabilitatea nu mai este o optiune pentru producatorii auto, ci o OBLIGATIE!

Conferinta Hyundai

Alpine 11:30 – 11:45

Asa cum Dacia a fost un succes remarcabil pentru grupul Renault in segmentul low cost, renasterea brandului Alpine pare sa fi coagulat si energizat o comunitate de pasionati, care au impins vanzarile cu mult peste cifrele realizate de varianta intiala. Pacat ca nu am auzit nimic de electrificarea brandului.

Qooder 11:30- 11:45

Nimic de vazut deocamata aici.

Pininfarina 11:45- 11:50

Un clip emotional de doar patru minute dedicat modelului Anniversario, care iti da fiori despre cat de speciala poate fi performanta electrica impachetata in forme italiene super sport.

Prezentarea Anniversario

Goodyear 12:10 -12:20

Printre altele, o gama noua de produse dedicate automobilelor electrice.

Aiways 12:15 – 12:30

In prezentarea primului SUV electric, Aiways U5, asamblat in China si omologat in Europa de un startup dedicat productiei de autovehicule electrice, se accentueaza utilizarea tehnologiei germane.

Din cauza conditiilor speciale create in China de epidemia coronavirus, lansarea programata pentru luna aprilie in Germania va fi intarziata.

Utilizand aceasi platforma, Aiways prezinta noul U6 ion, afirmand ca vor lansa cate un nou model electric in fiecare an.

Cu un pret de 40.000 euro FARA subventii, Aiways U5 este disponbil prin comenezi online pentru achizitie, leasing sau abonament de utilizare.

Apex 12:45 – 13:00

Koenigsegg 14:00 – 14:20

Probabil cea mai din suflet prezentare, facuta in direct din standul de la Geneva cu convignerea ca „the show must go on„.

GFG 14:00 – 14:15

Cateva concepte electrice vizionare interesante realizate pentru Arabia Saudita.

Hispano Suiza 14:20 – 14:35

Amplasata in peisajul clasic oferit de o vila traditionala cu gradina ca in povesti, muzica de opera (Carmen, ce altceva?), prezentarea exoticei creatii electrice super sport Hispano Suiza Carmen, este un moment special, chiar daca incepe cu intariziere (de la min 1:16), contine mai multe stangacii si muzica se suprapune partial cu vorbitorii, care povestesc printre altele de utilizarea tehnologiei din Formula E.

Hispano Suiza Carmen

Toyota / Lexus 15:00 – 15:15

Este evident din prezentarea Toyota, cat de mare este usurarea pentru executivii japonezi, care nu mai sunt obligati sa tina un discurs in engleza in fata jurnalisiilor.

Constand dintr-o serie de video-uri de calitate exceptionala, prezentarea dovedeste siguranta cu care Toyota pasaseste pas cu pas spre viitorul apropiat, mai putin amenintat de amenzi in Europa. Datorita strategiei de hibridizare inceputa cu 15 ani in urma, gama Toyota este cea mai apropiata de limitele de emisii impuse de legislatia europeana pentru flotele vandute incepand cu 2020.

O veste buna este inceperea livrarilor pentru primul SUV 100% electric, Lexus UX 300 spre finalul anului 2020. Prezentarea merita cu siguranta 15 minute din timpul fiecarui pasionat de electromobilitate, pentru a intelege mai bine strategia concernului japonez, care nu pare sa fi imbratisat actuala tendinta de electrificare cu acumulatori Li-ion, in asteptarea maturizarii pentru productia de serie a tehnologiei solid state.

Morgan 15:30 – 15:45

Istorie si traditie auto britanica in forma pura.

Vega 15:45 – 16:00

Un concept electric curajos din Sri Lanka.

Prezentare Vega

Seat & Cupra 16:00 – 16:20

Dupa ce au pierdut pe „salvatorul” firmei, fostul CEO Luca de Meo, care a trecut la concurenta Renault, echipa Seat a transmis prezentarea planificata pentru Geneva din noul sediu al brandului Cupra.

Cu ambitii sa depaseasca vanzari de un miliard euro, reprezentand 10% din veniturile Seat, liderii promit electrificarea totala a gamei Cupra, sustinuta cu un program de competitii electrice cu ajutorul lui Mattias Ekstroem.

Deocamdata noul SUV Formentator este un hibrid plugin cu 50 kilometri autonomie electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.