Ozone 3, jurnal de bord sibian: săptămâna 21-25 septembrie 2020

Săptămâna 2, ziua 1


Cu buburuza încarcată de vineri, la partenerii proiectului Electromobilitate de la Porsib, am pornit luni dimineața spre școală.

Bordul dupa primii 3 km parcursi.

După 11 drumuri şi 49 km parcurşi, indicaţia SOC (state of charge = starea încărcării) arată 70% (sau 7 liniuţe la Ozone 3):

Bordul la final de primă zi.
Când un pachet nu încape de scaun, găsim soluţii: punem scaunul peste pachet 🙂

Săptămâna 2, ziua 2


Ziua de marţi a fost mai „cuminte”, s-au strans „doar” 36 km urbani, pe parcursul a 9 drumuri. Consumul? 2 liniuţe, SOC 50% la final de zi 2.

Aglomeraţie după plecarea de la şcoală: şir de maşini în spate.
Şir de maşini în faţă.
Îmbul… uhmm… Aşteptarea copiilor.

Săptămâna 2, ziua 3

Ziua de miercuri a adus 10 drumuri pe distanţa totală de 48 km, iar consumul a fost de 3 liniuţe, SOC ajungând la 20%.

Iată cum o maşină electrică se poate încărca de la priza clasică.

Abia vineri seara, după o săptămână, am ajuns cu electrica din nou la încărcat la Porsib, unde se asigură încărcarea pentru electromobiliștii din zona Turnișor, care nu au deocamdată posibilitatea să încarce la bloc, dar și pentru cei aflați in tranzit.

Bordul înainte de încărcarea de vineri seara.

După 136 km parcurşi în 3 zile, cu dimineţi mai reci de toamnă, în care nu a mai fost necesară folosirea A/C-ului, cu blocaje în trafic, consumul este unul foarte bun: energia consumată, 18,3 kWh, reprezintă 11,9 lei pentru cei 136 km parcurşi.

În medie, după aceste două săptămâni de condus electric prin oraş, costurile sunt de 8,23 lei/100 km.

Din partea echipei Electromobilitate

Începem prin a mulțumi familiei Bârsan, seniorii și mai ales juniorii, pentru participarea la testul nostru de lungă durată cu Ozone 3, care încearcă să definească avantajele și dezavantajele utilizării unui miniautomobil electric de oraș pentru alergătura de zi cu zi.

Din experiența lor este evident că doar mersul pe jos sau cu bicicleta poate fi mai ieftin și ecologic, decât bilanțul săptămânal prezentat de Marius, pentru drumurile la serviciu, cele la școala și pentru cumpărăturile ocazionale.

Spațiul limitat pentru bagaje poate fi organizat prin rabaterea banchetei spate sau cu putină fantezie, atunci când mai există un pasager in spate. Performanțele dinamice nu par să conteze prea mult în traficul sibian, bară la bară.

Este interesantă confirmarea lui Marius după două săptămâni, că un plin cu electroni a minusculului acumulator de 21.5 kWh (nominal) a fost suficient pentru toate drumurile sale.

Analizând oferta de parcare și încărcare, pe bază de abonament, a patenerilor noștri de la Porsib, este foarte posibil ca in viitor hub-uri asemănătoare de încărcare să asigure peste noapte energia necesară unor grupuri de utilizatori ce nu pot încărca la blocurile din vecinătate.

Deocamdată locuitorii din Turnișor au soluția oferita de Porsib, cu două stații de 22 kW pentru încărcarea peste noapte, dacă nu vor să piardă timpul în cursul zilei la stațiile rapide din oraș.

In viitor sperăm să vedem cat mai multe inițiative asemănătoare, prin care locatarii blocurilor, fără posibilități de încărcare peste noapte, să poată avea garanția unui loc sigur de încărcare si parcare, pe baza unui abonament.

Foto titlu – mirrorism Sibiu, parteneri ai proiectului Electromobilitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.