Până la Atena, cu Kona.

Profitând de un concediu programat în perioada 1-14 iunie, dar cu destinație nedeterminată, ne-a trăsnit pe noi să facem o escapadă până la Atena. Mai auzisem tot felul de păreri despre Atena – deosebit de vagi. Era un oraș pe care nu l-am mai văzut, așa că am zis … „hai… bagajele și la drum” (cum facem noi de obicei). Pe 1 iunie, la amiază, trimit mail-ul cu datele săptămânale către „redacție”…

Ziua 1

Având electrică de atât timp, mergând preponderent prin România și fiind obișnuit cu un grad peste mediu de civilizație și cultură în ale electromobilității, nu-mi fac planuri de traseu. Știu că în maxim 50 Km dau de o stație de încărcare – fie ea lentă sau rapidă. Rar am ajuns să mai deschid și PlugShare-ul. Cam știu pe unde aș putea găsi stații și deja mi-am cam format o rutină de consum din acest punct de vedere.

Așa că, în ziua plecării, prima dată deschid aplicația de la Booking, caut un hotel cu stație în Sofia, îi anunț că ajung după miezul nopții, cumpăr online o vignetă pentru Bulgaria – valabilă în perioada 1-7 iulie – încropesc un bagaj minim, lăsăm mâncare și apă Murei și.. la drum!

Când ne uităm la ceas… ora 18:00. Asta e… hotelul e rezervat, banii îi dăm oricum, așa că purcedem mai departe. Măcar bine că mașina era 100% la SoC și nu trebuia să pierd prea mult timp cu încărcarea pe traseu.

La 21:45 trecem vama la Ruse, iar apoi continuăm drumul prin Bulgaria. După Ruse, pentru 20 de km drumul este de o calitate bună, dar după, vă recomand să fiți foarte atenți la umbre pentru că pot ascunde praguri destul de periculoase pentru mașini (vezi in clipurile de mai jos). După Ruse, oprim la OMV-ul de la Byala, un loc foarte curat unde puteti servi si un sandwich, pe drum. Din păcate, sandwich-urile service în OMV-urile bulgărești sunt ciudate rău față de cele servite la noi și în „vest”, având ori prea multă carne, ori prea multe brânzeturi…

De aici pornim mai departe la drum și pe la 23:35 oprim pentru încărcare la Obnova. De la ultima escapadă la Varna aveam aplicațiile Fines și ElDrive, legate la cardul de lei. Sunt aplicații de tipul pay-as-you-go, nefiind necesar să-ți blochezi niște bani la ei. Cu aceste două rețele poți călători liniștit prin Bulgaria. Prețurile sunt foarte apropiate (0,9 BGN la ElDrive și 0,95BGN la Fines), doar că Fines are multe stații de peste 100KW. Așa că aici deschid Fines-ul încarc 25 de minute, cât să ne întindem și noi oasele, apoi blană până în Sofia.

Ziua 2

Am ajuns pe la 02:00 la hotel Budapest în Sofia. Personalul super amabil, mi-au ținut și stația rezervată, totul bine. A doua zi ne-am trezit cu privilește minunată pe plan îndepărtat, dezolantă pe plan foarte apropiat.

Sofia, deși este o capitală europeană, unde totul este FOARTE CURAT, totuși îți dă impresia că e părăsită… lăsată în paragină. Rar vezi o clădire cu fațada în stare bună. De obicei gradul de degradare este atât de mare încât te aștepți ca de la o fereastră să te salute un zombie. Păcat mare pentru că este un oraș cu clădiri cu regim de înălțime jos, cu multă vegetație și cu străzi late. Din păcate, dughenele, clădirile șubrede, nu te îndeamnă să descoperi frumusețea locului (dacă o fi vre-una. Am mai fost prin Sofia acum niște ani și nici centrul ăla de mega-fițe nu mi s-a părut ceva deosebit).

De la hotel am plecat cu SoC 67%. Am zis că opresc la granița cu Grecia – mai văzusem pe la Cristi Tudor că sunt opțiuni bune de încărcare în zonă. Așa că la dus am încărcat la Marikostinovo, suficient cât să ajung în zona Salonicului.

Peste drum de stația celor de la Fines e o benzinărie de unde vă puteți procura câte ceva, dar nu e un spațiu unde să puteți lua masa.

De la Marikostinovo, am plecat direct spre Atena. Odată intrați în Grecia, planurile noastre de mers lin și fără griji au început să se năruie… Până la Salonic, cam din 30 în 30 de km există stație de taxare la care trebuie să oprești să plătești. Dacă nu ești cetățean elen, nu ai opțiunea de taxare automată. La un toll am plătit 30 de cenți. Cu siguranță acei bani puteau fi colectați de o stație mai în amonte sau mai în aval…

Până la Atena au fost 17 toll-uri. În total, pentru autostradă am plătit 81,1 EUR, dus-întors… Atenție mare dacă plătiți cu cardul, e posibil ca prin frecvența și suma plăților, banca voastră să vă considere cardul ca fiind fraudat și să vi-l blocheze. Așa am pățit cu cardul de EUR, cel de lei a mers în continuare fără probleme. Pe seară am dezactivat limitele de tranzacționare și apoi a funcționat cardul fără probleme.

După încărcarea de la Marikostinovo, următoarea am făcut-o la Korinos. Mă așteptam ca la stațiile de încărcare de pe autostradă să fie stații accesibile prin Roaming – să nu mai fiu nevoit să instalez tot neamul de aplicații. Aici, stația era a celor de la InCharge, un serviciu extrem de asemănător cu cel al Mol Plugee. Mi-a luat 1 min să instalez aplicația lor, să-mi leg un card la aplicație și să pornesc stația. Date minime colectate, strict pentru facturare, toate bune și frumoase.

La Korinos este și un restaurant cu loc de joacă pentru copii și chiar au și un minimarket. Ideal dacă mergi în vacanță cu familia.

Atenție că la greci, pe autostradă, au câte o singură stație montată, de regulă de 50 KW. Dacă o găsești ocupată, trebuie să aștepți. Și nu prea se folosește PlugShare pentru check-in. Doar pentru a marca o stație și aia dacă a fost careva din restul Europei pe la ei. Multe stații nici nu apar în PlugShare, așa că trebuie să iei aplicațiile la rând să vezi pe unde ar avea stații. Eu așa am aflat că o stație care era trecută în mentenanță pe PlugShare, funcționa bine-mersi!

Atât cât s-a putut vedea de pe autostradă, am observat că mai toate spațiile administrate de Shell, Aegean și Avin au defapt câte o stație. Din păcate, distanța între ele poate fi și de peste 100 km.

Pentru Grecia, vă recomand să aveți următoarele aplicații:

De la Korinos, după o scurtă consultare a PlugShare, următoarea oprire pentru o încărcare scurtă am planificat-o la Almyrou. Pe PlugShare aparea o statie doar pe sensul spre Salonic, nu si pe cel spre Atena. Am zis totusi sa incerc. Statia era. Văd că se activează cu Protergia. O aplicație ciudată rău, la care nu ai cum să adaugi un card. Am reușit să îmi fac un cont, porneam încărcarea prin scanarea codului QR, după 20 de secunde se oprea. Deja nervii erau la nivel maxim… am plecat de aici cu gândul că mă duc pe celălalt sens și mai încarc acolo… Bineînțeles aplicația nu a vrut neam… deja eram în punctul în care, mental, reconfiguram traseul înapoi spre Sofia. Numai că-mi trece un gând : „ia încearcă, bre, NextCharge… poate o fi prin Roaming stația asta”. Și, minune… cu NextCharge am pornit stația. La care am încărcat și gratuit, că NextCharge nu mi-a luat vre-un ban… și a funcționat „smecheria” și la întoarcere… dar eram deja pachet de nervi.

Pentru siguranță, am mai oprit să încarc și la Klados, încărcare dovedită de mega bun-augur la întoarcere. Acesta a fost și singurul timp pierdut cu încărcarea – aproximativ o oră. În rest, sunt pauze pe care oricum le-aș fi făcut.

Un time-lapse cu drumul de la Studena până la hotel, în Atena, mai jos:

Pe traseul Brașov – Atena (1362 Km) am scos un consum de 16,2 KWh/100Km la o viteză medie de 80.1 KM/h. Ca regim de mers, am mers cu viteza legală + TVA românesc, maxim 130 KM/h, dacă a permis drumul.

Ziua 3

În ziua 3 ne-am plimbat prin Atena și am vizitat Acropole. În zona orașului te doboară mirosul de canalizare, clădiri și spații abandonate, zgomotul scuterelor și indisciplina în trafic… semafoarele sunt orientative, pe pietonale tre să te ferești că te calcă ăștia cu pârâitoarele în doi cilindri, haos, zgomot, aglomerație, mult balcanism. Diferența dintre Atena și București este exact cât e diferența dintre București și Viena. Cu toate păcatele lui, Bucureștiul chiar este un oraș fain. cu oameni faini. cu civilizație. Și mie nu-mi place Bucureștiul – de aia stau la Brașov și prefer să fac naveta chiar și de câteva ori pe săptămână.

Despre Acropole… frumos loc, păcat că a venit Balcaniul peste el. Foarte prost semnalizat în oraș – e o adevărată provocare să-i găsești intrarea fără GMaps, plăcuțele de orientare ori sunt extrem de discrete, ori inexistente. Am înconjurat și noi acropele, la fel ca mulți alți turiști, întrebândun-ne pe unde naiba o fi zona de acces… În jur, celebrele hoarde balcanice de prostit și jecmănit turiști – ești asaltat în permanență de fel și fel de oferte de cazare, terase, petreceri și evenimente culturale… Prefer altă promovare decât trasul de mână (la fizic).

În interiorul Acropolelui, rar găsești câte un afișaj/panou care să introducă în poveste până și pe cel mai neștiutor pământean în ale istoriei… singura șansă este să iei un ghid… și la ce am auzit de la unii ghizi de pe acolo, dacă prinzi câte un marinar la 80 de ani care rupe și el 3 cuvinte în altă limbă… cam aia a fost și cu Acropolele. Nici măcar jos la Agora nu găsești foarte multe explicații sau repere.

Coada la bilete la Acropole era foarte lunga, erau oameni care stateau si de 2 ore la coada, dar eu am gasit un site de pe care am luat bilete online (25 EUR bucata), bilete fara ghid (altfel trebuia sa stai sa astepti sa se formeze un grup).

Până și la Cetate la Rupea dacă mergi, tot găsești un panou informativ scris în măcar două limbi de circulație internațională, să-ți explice ce e cu pietrele alea în vârf de deal…

La Apus am mâncat în portul Flisvos, unde am admirat niște yachturi… unele depășeau 500 mil eur.

Seara am încercat să găsesc o stație Type2 prin zona hotelului unde să încarc peste noapte… Am luat plugshare-ul la rând… o stație aproape de hotel – nu puteai să încarci decât cu card de la municipalitate, pe același model ca la Suceava. Mă duc într-o altă parcare publică, unde era o stație Type2 a celor de la Fortizo… ma chinui cu statia aia (unde era si 2.5 eur/h parcarea), mai mult de 2.2 KW nu voia sa dea. Deconectez, plec dupa urmatoarea. Tot Fortizo, trage 6KW și apare un nene de la un fel de poliție locală care îmi zice că deși pot porni stația prin aplicație, pe locurile repsective de parcare pot parca doar mașini electrice din Atena… mi-am băgat picioarele, am parcat mașina la hotel și am zis: mâine, în drum spre casă, oi găsi eu vreo stație la intrarea pe autostradă…

Acum, dacă ne uităm pe datele Agenției Europene de Mediu, nu e greu să ne dăm seama că Grecia este codașă la capitoul mașini electrice. Plus că pe acolo aerul este mai mult de anti-mașini electrice. Nu înțeleg cu ce îi încurcă. Nu înțeleg rezistența lor carsnă în acest domeniu. Totuși, grecii nu prea sunt poporul care îi pui imediat în dreptul rezistenței la progres… În toată această escapadă, am mai zărit în trafic încă o Kona, cu numere de Serbia (când m-a văzut omul, a început să dea flash-uri și claxoane de parcă și-a regăsit rudele pierdute odinioară), și la o stație pe autostradă a mai apărut o Tesla și un el-Born. Atât.

La noi și la Bulgari (ca să nu zic de țări care sunt mai vechi în electromobilitate), aproape că e imposibil să nu vezi cel puțin o electrică pe zi, indiferent de regiunea în care stai… au devenit banale… normale… În Grecia electrica zici că e mai ceva decât cipurile lui Bill Gates puse vaccinul covid. Probabil că sunt dedicați dictonului „ce nu te omoară, te face mai puternic – așa că hai să punem bețe în roate să vedem cum se descurcă”

A fost și seara în care ne-am luat Adio de la Grecia. Și nu din cauza infrastructurii de încărcare. Calitatea serviciilor a scăzut extrem de mult față de acum 5 ani, când am fost pe la ei. Iar prețul acestor servicii a crescut de cel puțin 2-3 ori. Și prea mi s-a acrit de filosofia „păi tu aici ești turist, acceptă să te mulgem de bani, că noi doar din asta trăim”. Personal nu pot suporta atâta balcanism, oricât de mult farmec ar avea.

Ziua 4

Aici deja lecțiile au fost învățate. Soarele fiind adevărata problemă… atât de tare bătea încât, și cu protecție solară, tot aveai nevoie să te adăpostești de el. Plus că prin zonă erau tot neamul de alerte cu privire la riscul de incendii de vegetație. Iar în zare se mai vedeau coloane de fum pe ici-colo.

Singura exagerare a fost faptul că am făcut drumul până acasă dintr-o singură bucată.

Am plecat la 09:25 de la hotel și la 06:15, a doua zi, am fost acasă. Am condus 15 ore și 49 de minute pentru cei 1329 Km necesari. Care i-am făcut cu un consum de 17,1 KWh/100Km și o viteză medie de 84 Km/h.

Pentru această excursie, am cheltuit 934,2 RON pentru energia electrică. Dacă mergeam cu un autovehicul unde aveam un consum între 6,5-7%, la prețul actual al combustibilului plăteam minim 1500 de lei. La consum mai mare, diferență mai mare. Pentru distanța asta viteza medie este totuși ridicată, nu e ca și cum aș fi mers „la consum”.

Dezamăgirea din această experiență mi-a dat suficientă energie cât să merg direct spre casă. Mai jos, regăsiți drumul integral, așa cum a fost înregistrat pe dashboard.

Statistica

Dus-întors, am parcurs 2727Km (din care 1600 Km de autostradă, 35 oraș, restul drumuri naționale). Pentru care am condus 34 ore (vit.medie 80,2 Km/h).

Consumul general a fost de 16,6 KWh/100 Km.

Pentru acest traseu am consumat 461,3 KWh, pentru care am cheltuit 934,2 RON (după toate conversiile valutare – aplicațiile au fost legate la cardul de lei).

Eliminând încărcările de destinație, timpul total de încărcare a fost de 7 ore și 45 de minute. Să nu uităm că toată aventura asta a fost făcută în 3 zile și 12h (84h), din care o zi ne-am plimbat în mare parte pe jos, prin Atena.

Dacă aș fi făcut acest traseu cu o mașină termică, pe motorină, cu consum de 6,5%, aș fi cheltuit numai pe combustibil peste 1700 de RON. La benzină, cu siguranță săream de 2000 de RON. În Grecia, benzina era 2,33 EUR/l, motorina 1,99 EUR/l. În Bulgaria nu am văzut nimic sub 3.27 leva.

13 Responses

  1. Viorel O spune:

    Multumim pentru informatii, mare lucru ca te-ai avantat pana la Atena cu Kona, mai ales la cum arata harta PlugShare pe Grecia.

    • Dumbrava Andrei spune:

      Când am deschis PlugShare-ul la Korinos, m-a cam trecut o urmă de emoție, că era numai verde harta… când am început să deschid hărțile din InCharge și NextCharge, mi-au trecut. PlugShare nu e așa de folosit prin alte țări, cum e la noi. Cum e și cazul waze-ului – complet inutil când ești înafara zonelor tranzitate de români.

      Așa că nu vă bazați prea mult pe PlugShare / ABRP când vă planificați drumurile spre Grecia.

  2. Grecu Gheorghe spune:

    Felicitări pt descriere,talent scriitoricesc,detalii tehnice utile!!!

  3. Grecu Gheorghe spune:

    Anul trecut, cu kona am fost în Viena și am mers f bine,,,la unguri am golosit sute ul mobilities,,,In Viena puțin dezamăgit de puterea f slaba a incarcstoarelor type 2 erau de 11 kw și scump kolowatul ,

    • Dumbrava Andrei spune:

      Urmează să facem un drum la Viena cu Kona.
      Știu că în Austria sunt mai ridicate prețurile, dar sunt soluții destul de convenabile și acolo (EnBW, Ionity cu abonament). Numai că, într-adevăr, diversitatea furnizorilor de servicii poate să devină și un dezavantaj atunci când nu știi țara în care mergi.

  4. Cristian spune:

    De fapat lucrurile stau un pic altfel. Cu un dci mic de la renault, un clio consumul in lei pt distanta asta ar fi fost de 1350 lei. Timpul de parcurs ar fi fost mai scurt cu ore bune cam vreo 4 minim si fara stres si nervi ca nu gasesti stati, nu porneste sau trebuie sa stai in soare cat se incarca. Ca sa evit controversele sunt posesor de spring si kona si am mai comadat inca un spring si o kona. Dar asta nu inseamna ca as face un asa drum cu kona. Daca as fi in concediu orele pierdute la incarcare ar insemna pierdere din timpul de distractie. Daca as fi in interes de serviciu orele alea inseamna pierdere financiara. Pe scurt o economie de 400 de lei diferenta intre pret motorina si pret incarcare electrica nu merita efortul. Asa ca la drum intins unde ai autostrazi si poti sa o ti lunga cu 130km/h la greci si 140km/h la bulgari prefer clioul meu sau capturul consoartei. Kona sa stea acasa nu e pentru asta facuta decat daca ai timp liber ca esti pensionar sau masochist iti place sa te chinui.

    • Dumbrava Andrei spune:

      Domnule Dinulescu,
      V-am explicat si pe grupul de facebook, ca vorbiti PROSTII! Acolo va mai laudati si ca sunteti „inginer batran”. Nu dati doavada ca stapaniti notiuni de baza de fizica si de aritmetica. De aici si pana la inginerie drumul e lung…
      Ati postat pe Facebook imaginea cu consumul dumneavoastra la Clio. Imaginea, o poate accesa toata lumea aici:

      La viteza medie (distanta impartita la timp) din datele oferite de dumneavoastra, rezulta foarte clar ca cei 1300 km, la un consum de 5.3l/100km i-ati fi facut in 17h si 45 de minute. Adica cu o ora mai mult decat ce am facut eu cu masina electrica. La orele astea mai adaugati si pauzele aferente, nu pareti genul de om care fizic sa rezistati mai mult de 7h in spatele volanului. ca sa faceti drumul cu o viteza medie de 90 km/h, ca sa salvati mai mult timp sau sa ajungeti electrica ca timp, consumul dumneavoastra ar fi fost de 6-6.2l/100 km. Viteza medie mai mare? Consumul se ducea chiar spre 7. De la Brasov la Atena sunt 1360 Km. Intrucat clar nu stapaniti aritmetica, va spun ca ati fi consumat intre 81.6 si 84.4 l motorina pe acest traseu. In cazul in care plecati cu ea in canistra din Romania, doar pentru dus, va ajungea intre 725 de lei si 750 de lei. In conditiile in care eu am cheltuit pe curent 934 de lei in total (dus-intors).
      Aveati cum sa obtineti o viteza medie mai mare de 90? la cel mai real mod, nu (radare, camere de viteza, statii de taxare, 2 vami de trecut, la varsta dumneavoastra banuiesc ca nu aveti vezica de camila).

      La drumul meu spre Sofia, care e similar cu traseul pe care l-ati avut spre Thassos, asa cum scrie si in articol, am avut o singura incarcare de 25 de minute la Obnova (desi noi am stat acolo cam 40 de minute, ca ne-am dus peste drum sa luam ceva de mancare) iar pe traseu am mai facut alte pauze care au insumat cam 40 de minute. desfasuratorul pe timpi il gasiti aici:

      Aplicand matematica de clasa a II-a (sau cand se preda impartirea… cert e ca in primele 4 clase), rezulta ca distanta de 544 Km am parcurs-o in 7h 45 min cu tot cu trecut vama, traversat Bucurestiul si incarcat. Adica cu o viteza medie de 70 km/h, incluzand aici si pauza de 25 de minute pentru incarcare. Plus ca la hotel am ajuns cu 25% baterie, deci puteam lejer sa mai raschetez si de acolo 10-15 min.
      Daca mai scadem si pauza de incarcare, viteza medie e fix 76.6 km/h.

      Deci asta cu mersul mai repede, e gargara de fix 2 bani. Ieftina, de la unul care nu stie ce vorbeste.

      Acum sa va arat si unde mintiti cu desavarsire si unde va dovedeti ca functional nu stapaniti multe concepte de baza…
      Din Bucuresti si pana la Keramoti, prin Stara-Zagora sunt 576 km. Din care autostrada maxim 100 de km. In conditiile in care sa zicem ca pe autostrada ati mers cu 130 km/h, am dubii mari ca prin Bulgaria ati scos o viteza medie mai mare de 70 km/h, in conditiile in care de la Byala si pana la Lagerite drumul e praf. Am fost pe acolo recent, stiu despre ce vorbesc. Plus treceri prin localitati, aia mai pe la toate trecerile de pietoni au cocoase… greu de scos de acolo mai mult 65 km/h. Ca sa nu mai zic ca pe facebook, mai si umflati cu pompa ca „timpul include o pauza de 50 de minute”… adica ati mers Makaza-Bucuresti cu viteza medie de 80km/h. Ca sa fiu mai clar: ati ajuns cu masina intreaga in Bucuresti, facand Makaza-Bucuresti in 5h:45… vezi de nu… nu va mai iese nimic din poza aia… nici consum, nici timp. Dar asa-i cand din punct de vedere matematic nu stabilesti operatii de baza. Asta nu este universal un lucru gresit. Dar pentru unul care se mai lauda ca e inginer il clasifica ca analfabet functional.

      Asa cum ati mai vazut si pe grupul de Kona Electric, foarte multi colegi de ai nostri plecati in Thassos, din Bucuresti, fac o pauza de maxim 30 de minute de incarcare, fiind in mare parte si singura de pe drum. Si parcurg drumul cam in 8h-8h:30min in functie de nevoile personale ale pasagerilor din masina.

      Domn’ inginer batran (apropo… unul care a facut ingineria pe bune e doar inginer… nici batran, nici tanar)… daca esti in stare sa absorbi cele scrise pana acum, imi explici de unde ai salva matale 4h la un drum de 1360 km, din Brasov la Atena? Treci cu 130 prin vama sau prin portile de taxare? pe cocoasele de la trecerile de pietoni tot cu 130 treci? Ai facut un minim efort sa dai play la clipurile din articol sa vezi daca am mers incet sau nu? Cat am stat la incarcat si cat nu?

      Ca nu intelegi conceptul de viteza medie, de timp si ca poate nici macar nu te-ai suit vreodata intr-o electrica, „m-am prins” deja….
      Cat despre cei 400 de lei (apropo, cum ati ajuns la ei?)… am mari dubii ca la rovaro se genereaza suficienta cifre de afaceri incat sa ii puteti cuantifica la 400 ron.ora. Fara suparare, dar in registrul comertului cifra maxima de afaceri intr-un an pe care ati avut-o a fost de 527360 RON, avand 6 angajati. Avand in vedere ca norma de munca in romania e de 1124 ore/angajat/an, rezulta ca din punct de vedere al intregii cifre de afaceri, tariful normat e de 78.19 ron/ora/angajat. Brut. Deci la un drum Brasov-Atena faceati suficiente economii cat sa va platiti un angajat 2 zile. Brut. Dar na… nea patron de romania arde motorina in loc sa-si salveze afacerea…

  5. Radu spune:

    Nu savurez raspunsul de mai sus. Am urmatoarele precizari :
    Golf 2.0TDI BKD PD consum mediu 4.5 -5.0/100 pentru drumul Vama Veche Athena am consumat 67 l diesel adica 576 ron cu o viteza media de 90km/h.

    • Dumbrava Andrei spune:

      Din Vama pana in Atena pe unde ai mers? Ca daca ai mers prin Varna-Haskovo-Komotini e irelevanta discutia ca-ti lipsesc niste km buni de autostrada.Adica aproape 300 de km. Si niste cozi din vama – Kulata si Ruse fiind mult mai aglomerate ca Makaza.

  6. Radu spune:

    1310 km 14h ~

  7. Radu spune:

    🤣 faci tocana. Dar fie mai pune 300km inca 2 ore si 15 si 13 litri de combustibil. Cum e? Sunt mai ieftin si mai bine ca tine?

    • Dumbrava Andrei spune:

      Nu. nu iesi mai bine. Eu pe dus am incarcat de 414.53 lei, pretul statiei, la zi.
      La intors am mai incarcat de alti 519.67 lei, pretul la zi.
      La plecare, pretul mediu la motorina standard, conform peco-online, era de 8.89. In Grecia, pe autostrada era 2.33 EUR/l de motorina. 67l de motorina la pretul din Romania inseamna 595.63 de lei (in cazul in care mai luai si o canasitra de 20l la tine ca sa nu alimentezi prin Grecia). Adica te costa cu 181.1 lei mai mult motorina.
      La intoarcere, pretul mediu la motorina standard, conform tot peco-online era de 8.95. In Grecia tot 1.99 EUR/l era. Daca faceai plinul la Atena, te ajungea 100 EUR, iar la bulgari combustibilul era pe la 1.9 EUR/l. Mai faceai diferenta acolo, mai dadeai inca 33 de eur. La cursul BNR (la banca ai cursul mult mai mare), 133 EUR la vremea aia de te costau 657.38 de lei. Adica plateai cu 137 de lei mai mult decat plateam eu. Daca alimentai din Romania combustibilul asta (sa zicem ca plecai cu canistrele dupa tine), plateai 598.98 de lei. Adica tot mai mult decat curentul de la electrica.
      Asta la preturile minime din piata, cu combustibil standard nu premium.

      Si matale incerci sa imi zici ca ieseai mai bine ca bani, cand defapt cheltuiai mai mult? Asa-i ca nu functioneaza aritmetica la matale? Ca functional nu te descurci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.