Peste 1000 de Polestar înmatriculate în Europa în prima luna de vânzări

În căutarea răspunsului la întrebarea despre reacția clienților europeni la automobile electrice produse în China, am analizat înmatriculările din august în Germania și Olanda.

Germania

Chiar dacă este cea mai mare piață auto din Europa, Germania nu a fost foarte prietenoasa cu mașinile electrice. Doar anul trecut volumul de vânzări pentru modele electrice a depășit înmatriculările din Norvegia, o țară cu o populație (5.433 milioane) de aproximativ 15 ori mai mica decât Germania (83.02 milioane).

În top 10 al înmatriculărilor de modele 100% electrice nu există surprize, dar merită o mențiune faptul că tripleta VW produsă la Bratislava ar fi pe locul 3, cu un total de 8200 exemplare, cumulând e-Up cu Citigo și Mii.

Din păcate succesul acestei game, mai accesibile ca preț pentru un număr mai mare de clienți, a dus la eliminarea din programul de fabricație, cel putin în varianta Citigo, în timp ce pentru e-Up așteptarea s-a prelungit in Germania la peste un an.

Am discutat de prea multe ori despre producția gâtuita de mașini electrice, ca să mai revenim la subict, dar soarta tripletei lansate doar anul acesta, este cea mai elocventă dovadă, că unicul lor scop a fost de a diminua amenzile pentru emisiile de CO2 și nicidecum poveștile frumoase despre ecologie promovate pentru PR. Pe măsura ce clienții se vor reorienta spre ID 3, profitabilitatea va fi mai mare și numărul limitat de acumulatori de care dispune grupul VW va fi utilizat mai cu folos pentru grupul VW.

Primul exemplar Polestar 2 livrat in Europa (Suedia)

Chiar dacă noul model Polestar 2, importat din China, nu a egalat numărul înmatriculărilor din Norvegia (492) și Suedia (283), în luna august 239 de exemplare au fost înregistrate în Germania, plasând noul venit direct pe locul 18 în clasamentul condus de Tesla cu Model 3 (2824 exemplare).

Olanda

Complet diferit arată clasamentul electricelor din Olanda, o altă piață majoră europeană, fără un producător al casei, unde înmatriculările din acest an sunt dominate de Kia Niro, urmată îndeaproape de Tesla Model 3.

Chiar dacă Polestar 2 nu a ajuns încă la clienții olandezi, MG ZS produs de SAIC (Shanghai Automotive) în China menține poziția a cincea în clasamentul pentru 2020 și a livrat 498 de exemplare în august (poziția a 3-a).

Eliminarea tripletei VW și așteptarea de câteva luni până la începerea livrărilor pentru Twingo ZE lasă din nou un spațiu neacoperit de producătorii europeni pentru automobile electrice mai accesibile ca preț.

Succesul Polestar 2, cu peste 1000 de înmatriculări în prima luna de vânzare pe cele trei piețe majore europene pentru mașini electrice, este în realitate succesul unui startup chinez dedicat automobilelor electrice, cu finanțarea asigurată de cei doi părinti Geely și Volvo.

MG ZS, acolo unde este disponibil, a dovedit de asemenea disponibilitatea europenilor de a cumpăra automobile electrice (mai) ieftine produse în China.

Cu Polestar 2 în segmentul premium și MG ZS, în cel foarte popular al SUV-urile compacte, avem dovada ca firmele europene se vor confrunta, cât de curând, cu concurență crescută din partea numeroaselor startup-uri chineze care au Europa în vizor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.