Noua alianță General Motors – Nikola are ca obiectiv vehicule electrice

La începutul lunii septembrie vorbeam într-un articol despre zumzetul de motoare electrice, ce se aude tot mai puternic din Motor City, inclusiv la General Motors, iar după o săptămână am revenit în Detroit afirmând despre noua alianță GM-Honda:

Cât de greu este să ții pasul cu investițiile necesare pentru evoluția explozivă a progresului tehnologic în domeniul electromobilității este dovedit și de noua alianță intre GM și Honda, care are ca prim obiectiv doua modele electrice Honda, asamblate în fabrici GM și echipate cu acumulatori Ultium, produși de JV-ul format de GM cu LG Chem.

Exuberanță irațională pentru firmele producătoare de mașini electrice?

Nikola Badger

Nikola Badger

Astăzi aflăm dintr-un comunicat de presă GM, că cel mai mare producător auto american a format un parteneriat strategic cu startup-ul Nikola Motor, care prevede dezvoltarea și producția primului pick-up Nikola Badger de echipa GM.

Din fericire, numeroși executivi aflați la comanda marelui concern american au trecut prin falimentul din 2008 și au înțeles că atunci când vânzările scad, trebuie sa reacționezi extrem de rapid, să dai de lucru fabricilor si să le închizi pe cele nerentabile.

După mai multe lichidări de unități fără viitor și retehnologizarea celei de al Hamtramck, în vederea producției de vehicule electrice, GM oferă spații de producție firmelor ce au nevoie de asa ceva, dar nu au capitalul necesar pentru propriile fabrici.

Asa cum Magna produce Jaguar I-Pace (și alte modele de serie mica clasice) și este în tratative avansate pentru asamblarea viitorului Fisker Ocean și seriei de modele Canoo, GM a încercat o alianță cu Rivian, dar tratativele au eșuat anul trecut. Ford a ocupat rapid spațiul rămas liber, cu 500 milioane USD investite în Rivian.

În schimbul serviciilor prestate în viitorul apropiat, GM primește 11% din firma Nikola, recent cotată cu succes pe bursă, și are dreptul să nominalizeze un director în Consiliul de Administrație.

Sursa de energie electrica cu pila de hidrogen GM Hydrotec

Nikola va utiliza acumulatori Ultium produși de JV-ul GM-LG Chem și pile de hidrogen Hydrotec, produse de GM, atât pentru pickup-ul Badger cât și pentru intreaga gama de camioane pentru tracțiune grea si utilitare de oras.

Chiar dacă nu va fi primul pickup electric pe piața americană, Rivian și Tesla având un avans considerabil, Nikola Badger este așteptat cu mult interes, mai ales datorită autonomiei promise de 600 mile (965 km!).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.