Platforma E-GMP – test drive cu gama Hyundai-Kia-Genesis

Grupul Volkswagen, sub conducerea lui Ferdinand Piech, a ridicat arta diversificării gamei de modele bazate pe aceeași platforma la un nivel fără precedent. Bine cunoscute automobiliștilor români, seria de modele VW-Skoda-Seat-Audi cu caroserii și interioare diferite, dar platforme și motoare comune, este foarte răspândită în țară și în Europa.

Platforma MEB, destinată electrificării gamei de modele din marea familie VW, trebuia să realizeze aceleași sinergii de grup, dar probleme semnificative cu softul au umbrit lansarea ID.3-ului în 2020 și s-au prelungit la ID.4 și ID.5. In prezent, gama electrică VW – Skoda – SEAT – Audi s-a extins și are succes la clienții europeni, dar nu reușește să pătrundă în Top 10 din China, cea mai mare piață auto mondială, unde se vând peste 60% din automobilele BEV înmatriculate pe plan global.

Că nu trebuie să fie așa, dovedește Tesla cu doar două caroserii de mare volum, Model 3 și Model Y, fiecare în cel puțin trei combinații motorizare-acumulator, care domină înmatriculările globale. In plus, Tesla realizează profit mai mare pe fiecare mașină vândută, decât reușesc producătorii tradiționali cu volum echivalent, ceea ce-i permite să reducă prețurile pentru a stimula vânzarea.

Platforma E-GMP

După un început prudent, cu platforme mixte, care permit asamblarea unor motoare termice, electrice sau soluții hibride, cum au fost primele generații de Ioniq și Kona la Hyundai, sau Niro și Soul la Kia, grupul coreean a decis să treacă la o platformă electrică dedicată.

Primele modele, IONIQ 5, KIA EV6 și IONIQ 6, au câștigat titluri prestigioase internaționale, cele de Mașina Anului în 2022 și 2023 și au reușit să depășească pe teren propriu producătorii americani, care încă par să ezite pe calea electrificării, cu excepția Tesla și a celor două startup-uri cu producție de serie (mică): Rivian și Lucid Motors.

După electrificarea unor modele Genesis, brandul premium al grupului coreean, lansarea unor noi variante bazate pe platforma comună a accelerat puternic. În EV Data Base am găsit 26 de modele coreene comercializate în Europa, una din cele mai largi selecții oferite de producătorii globali. Pentru comparație, liderul înmatriculărilor globale BEV, Tesla, oferă 10 variante de modele în Europa.

O ocazie bună de le cunoaște mai bine prin intermediul unor scurte test drive-uri, s-a ivit cu ocazia vizitei la CES 2024 din Las Vegas. Numeroși dealeri fiind aliniați în lungul West Sahara avenue, în două dimineți am reușit să conduc (foarte pe fugă) IONIQ 6, Kia EV 6, Kia EV 9 și Genesis GV60.

Gândul de la care am pornit a fost: care din aceste modele poate înlocui pe TM 3, veterana proiectului Electromobilitate, un Model 3 LR cu tracțiune spate, fabricat în 2018, cu peste 136.000 km la bord.

Din start am ales doar variantele long range, echipate cu acumulatorul mare și cu tracțiune spate, fiindcă variantele awd, pe lângă avantajul unor performanțe mai bune și a tracțiunii în condiții extreme de iarnă (tot mai rare), vin cu o masă și consum ceva mai mare.

Specificații tehnice și de gabarit – EV data base

Prin intermediul colaborării timișorenilor, Peter (IONIQ 5 awd) și Tudor (IONIQ 5 rwd), am ajuns să cunoaștem bine comportamentul acestor două modele în viața de zi cu zi. O privire la specificațiile tehnice ale ”rudelor” din familia Hyundai-Kia-Genesis, care au la bază aceeași platformă E-GMP clarifică aspectele legate de gabarit, masă și consum.

Cu verde sunt marcate mașinile cu care am efectuat test drive

Prin amabilitatea lui Tudor, am avut ocazia să conduc IONIQ 5 rwd (marcat cu verde închis în tabel) câteva mii de kilometri în Romania, inclusiv la două ediții Transcarpatica, așa că eram destul de bine calibrat la ce mă pot aștepta de la colegele de platformă.

IONIQ 5 la prima ediție Transcarpatica în 2021 pe Transalpina

Impresii la volan

La toate test drive-urile am mers cu TVG, mașina Roxanei, un Model 3 LR rwd, fabricat în 2019 cu peste 109.000 km la bord. Mai închegată și silențioasă decat exemplarul nostru din 2018, hărțuit pe drumurile măcinate de camioanele grele ce alimentează uzinele auto din zona Motor City (Detroit, Michigan), TVG a fost un bun punct de pornire pentru comparațiile făcute.

IONIQ 6

Am pornit la drum cu un IONIQ 6, fiind cel mai apropiat de Model 3, ca stil de caroserie (sedan), specificații tehnice și preț. Parcată oarecum stingher lângă cinci IONIQ 5, mașina mi-a atras imediat atenția prin design, cu o siluetă mai sportivă, fiind cea mai lungă (4855 mm), dar și cea mai scundă (1495 mm) din familie. Din păcate, partea din spate dovedește că designerii, ”artiștii” din firmele auto, sunt în măsură să strice o platformă aproape perfectă, sacrificând funcționalitatea de dragul formei.

Dacă așa ceva poate fi imaginat, IONIQ 6 are o deschidere a portbagajului și mai mică decât Model 3, ceea ce o elimină de pe lista noastră de potențiali candidați, fiind într-o etapă din viață când echipamentul nepotului (bicicletă, trotinetă, schiuri, clăpari, plus multe altele) trebuie să-și găseasca cu ușurință locul.

In rest, doar cuvinte de laudă. Același confort lin și tăcut cunoscut de la IONIQ 5, chiar dacă suspensia este o nuanță mai rigidă, cu altă perspectivă asupra șoselei, datorită poziției mai joase la volan.

Genesis GV 60

In curtea vecină, aflată în plină construcție și remodelare a clădirii, am găsit înghesuit în parcare cel de-al doilea candidat, un Genesis GV 60, a cărui caroserie aduce mai mult cu un IONIQ 5, cu aprox. 10 cm mai scurt și bine rotunjit, dar cu un interior mai sofisticat și rafinat. În general, cam aceeași senzație ca la trecerea de la un VW, la modelul frate de la Audi.

După ce am condus exemplarul gri din imagine pe drumurile perfect drepte, cu viraje la 90 grade din zona reprezentanței, am rămas pe gânduri. Oare merită interiorul, design-ul și suspensia diferența de preț față de un IONIQ 5, cu care am fost atât de mulțumit după multe ore petrecute la volan pe traseele virajate din Carpați? Desigur, rămâne o decizie individuală, dar plăcerea atingerii unor materiale de calitate și estetica superioară are fără îndoială prețul ei.

Kia EV 6

Deși am fost plimbat cu un Kia EV 6 anul trecut, doar la volan am reușit să apreciez la justa valoare această comoară din gama de modele asamblate pe platforma E-GMP. Citisem opinia lui Tudor după testul din februarie 2023 cu EV 6 la Vatra Dornei și am încredere în aprecierile lui pozitive, după peste 100.000 km electrici parcurși cu Hyundai Ioniq, Kona, IONIQ 5 și Peugeot e208.

Poziția la volan este undeva între cea joasă din IONIQ 6 și cea înaltă din IONIQ 5, cu acces usor la volan si o foarte bună vizibilitate. Desi ecranul domină bordul și este identic cu cel din gama Hyundai, designerii Kia au adăugat o interpretare proprie pentru butoanele de climatizare. Spațiul interior este generos la toată gama de modele, ampatamentul fiind unul din cele mai mari din generația actuală de electrice: 2900 mm egal cu Tesla Model S.

După același traseu plictisitor, cu străzi drepte și unghiuri la 90 grade, pe care iți poți forma cel mult o impresie despre accelerație și frânarea regenerativă, ajustabilă cu padele amplasate în spatele volanului, am revenit la sediu și am parcat alături de Model 3, pentru tradiționalele poze comparative.

Cu riscul de a plictisi cu obsesia accesului la portbagaj, (cum ar putea fi altfel după ce am avut în familie mai bine de 30 ani cel puțin un ”combi”?), EV 6 are o deschidere generoasă, tocmai potrivită pentru ceea ce căutăm în prezent. Acest aspect, suspensia mai îngăduitoare și accesul mai ușor la volan, sunt argumente în favoarea EV 6, comparativ cu TM 3 din 2018.

Ce-i mai lipsește pentru a lua locul veteranei? Accesul la rețeaua Supercharger, cu care ne-am obișnuit în ultimii cinci ani și care nu ne-a lăsat vreodată în drum. Grupul coreean și-a anunțat intenția de a adopta standardul NACS (North American Charging Standard, cum a fost redenumit sistemul Tesla), așa că este doar o chestiune de timp până când avantajul încărcării rapide, tehnologia de 800V și încărcarea bidirecțională vor cântări greu pe talerul deciziilor de achiziție.

In altă ligă – Kia EV 9

Daca tot am ajuns la Kia, era păcat să ratez un test drive cu EV 9, deși nu ar intra nici în garaj, nici în domeniul nostru de utilizare. Pentru dimensiunile exterioare și interioare foarte generoase, EV 9 se conduce la fel de ușor ca oricare alt model din gama E-GMP, cu accentul pus pe confort, nu pe performanțe.

Cele trei rânduri de scaune oferă suficient spațiu pentru o familie numeroasă și rămâne un portbagaj de dimensiuni rezonabile, fără a rabate scaunele, sau o peșteră adâncă, cu rândul doi și trei de scaune pliate, pentru transportul unor obiecte mari.

Pentru doi adulți și trei copii, cu un scaun din ultimul rând pliat, spațiul de transport disponibil elimină gândurile la remorci, cutii pe acoperiș sau pe cârlig.

Am încercat să văd cum face față climatizarea la un asemenea volum interior. La poziția maximă (cald sau rece) un adevărat taifun se declanșează prin tubulatura ce conduce aerul până la ultimul rând. Despre consumul pentru a încălzi sau răci acest spațiu interior foarte generos, ne vor scrie primii proprietari.

Numeroase alte mici detalii de depozitare a obiectelor, sau de cârlige si plase pentru ancorat bagaje, iți dau imediat impresia că mașina este gândită pentru călătorii lungi și excursii extrem de confortabile, asigurate de suspensia ce părea că plutește peste gropile din asfaltul de pe Sahara Avenue și străzile paralele, multe din ele în lucru.

La final, reluăm invitația de participare la proiectul Electromobilitate pentru următoarele 12 luni.

Ne adresăm din nou proprietarilor de modele asamblate pe platforma MEB (ID.4, ID.5, ID.7, ID. Buzz, Audi Q4 e-tron) și E-GMP (IONIQ 6, Kia EV 6, Genesis GV 60, Kia EV 9). Daca sunteți interesate/ interesați, contactați-ne la rubrica de comentarii sau la adresa office@electromobilitate.com. MULTUMIM!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.