CES 2024 – electrificarea transportului greu (episodul 3)

Fiindcă nu este un subiect care să atragă click-uri, electrificarea transportului greu este mai puțin pomenită și ca urmare foarte puțin cunoscută, comparativ cu tranziția spre electromobilitatea auto, vizibilă în traficul aglomerațiilor urbane.

Chiar dacă nu toate firmele au darul auto-promovării la nivelul realizat de echipa Tesla cu proiectul Semi, sunt numeroase care tac și fac din convingere proprie. În căutarea reducerilor de costuri, sau din cauza legislației din California și a celorlalte state care se aliniază la normele californiene, electrificarea transportului rutier este un răspuns la interdicția de comercializare a camioanelor grele și a celor medii echipate cu motoare termice începând din 2045. Niciunde nu a fost mai vizibil acest aspect ca la ultima ediție CES 2024.

Prezente în pavilionul de vest, firmele specializate au avut o expunere fără precedent, dovedind că economiile realizabile cu sisteme de propulsie mai eficiente sunt o prioritate economică pentru transportatori, constructori, servicii publice și în minerit.

Freightliner

Sa începem, de unde am încheiat episodul al doilea de la CES ediția 2024, cu firma de camioane Freightliner, achiziționată în 1981 de Mercedes.

In prezent Freightliner oferă o variantă electrificată a modelului Cascadia, destinată distanțelor lungi și alta pentru distribuția locală și regională de mărfuri, denumită eM2.

PACCAR

Înglobând trei firme cu nume rezonante în domeniul transportului greu: Kenworth, Peterbilt și DAF, PACCAR a ocupat o suprafață mare în pavilionul de vest la LVCC – Las Vegas Convention Center, unde a expus ambele tehnologii utilizate pentru tracțiunea electrică:

  • cu acumulatori (BEV)
  • cu pile de hidrogen (FCEV) în colaborare cu Toyota

Nikola

Deși este un startup cu o istorie tulbure și agitată și o rotire rapidă a executivilor, moștenitori ai multor nereguli care l-au trimis pe fondatorul firmei pentru câțiva ani la închisoare, firma Nikola continuă să prezinte prototipuri utilizând ambele tehnologii: acumulatori și pile de hidrogen, cele din urmă în colaborare cu Bosch.

Asemănător cu demonstrația din Motor City din martie 2023, când CEO era Michael Lohscheller (fost CEO Opel și Vinfast), echipă Nicola a oferit plimbări tăcute cu cele două variante electrice în spațiul exterior rezervat camioanelor.

Mullen – Bollinger

Cu un panou care anunță că momentul pentru schimbare a fost … IERI, standul Mullen a prezentat un mix interesant de aplicații comerciale, aspirații în domeniul pickup truck sub marca Bollinger și altele din domeniul automobilelor de performanță.

Mai puțin cunoscută în afara Statelor Unite, firma Mullen oferă în prezent o gamă de vehicule utilitare electrice și începând din septembrie 2022 a achiziționat un pachet majoritar în startup-ul electric Bollinger, despre care am relatat în mai multe ocazii, începând din 2019:

Interesante și ambițiile de a deveni producător de automobile electrice de performanță, într-un spațiu ce devine tot mai aglomerat cu prototipuri ce trec de 1000 CP.

Alte inovații legate de transportul rutier

Două firme, Aurora și Kodiak Robotics, se conturează a fi cele mai avansate în sistemele de conducere autonomă pentru camioane. Așa cum am subliniat și în cronicile de la precedenta ediție CES, domeniul transportului greu a devenit câmpul de bătălie pentru cele mai avansate sisteme autonome. Sunt motivele economice la mijloc, care promit rezultate mult mai bune decât încercarea, deocamdată doar parțial reușită, de implementare pe automobile.

In primul rând, costul suitei de senzori și softul necesar conducerii autonome, reprezintă doar o fracțiune din costul unui camion, în timp ce la automobile generează creșteri de preț de până la 25%. Deocamdată nu există un beneficiu economic direct pentru proprietarii care au investit peste 10.000 USD în sistemul FSD. Viziunea Tesla despre mașinile care devin robotaxi, atunci când nu sunt utilizate de proprietari, pare tot mai îndepărtată, după recentele eșecuri proprii și ale altor firme.

In cel de-al doilea, rezultatul financiar este direct măsurabil în domeniul comercial, atât prin reducerea costurilor cu personalul, cât și prin eliminarea pauzelor obligatorii, ce țin în prezent camioanele blocate în parcări.

In cel de-al treilea, numarul conducătorilor auto dispuși să-și petreacă viața pe șosele este în scădere, iar pensionările masive din perioada pandemiei nu au fost deocamdată compensate de noi angajări, generând o criză acută de personal în America de Nord.

Kodiak Robotics la CES 2024

Electrificarea utilajelor de construcție, minerit și agricultură

Numeroasele avantaje ale motoarelor electrice, începând cu eficiența și cuplul mare, cât și lipsa emisiilor la eșapament, au devenit centrul de interes pentru activități industriale, agricole și de minerit. Câteva exponate și panouri cu informații ale aplicațiilor specifice au fost foarte convingătoare la CES 2024 pentru viitorul electrificării acestor domenii.

Firme dominante în domeniu, au expus echipament aflat în exploatare și prototipuri la care electrificarea merge mână în mână cu funcționarea autonomă.

In ultimul episod de la CES vom arunca o privire la echipamente de încărcare și vom adăuga câteva gânduri despre viitor, după ediția 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.