Weekend-ul trecut, împreună cu Cristian (Brașov) și prietena lui, ne-am propus să facem un test paralel de consum al mașinilor noastre, Tesla Model 3 SR, cu baterie de 55 kWh și Skoda Enyaq, cu baterie de 77 kWh.
Scopul acestui material este de a prezenta celor interesați, o comparație între două EV-uri din clase diferite, care parcurg împreună un traseu, în același timp și în aceleași condiții.
Traseul pe care ne-am hotărât să petrecem o zi de toamnă a fost Brașov – Sibiu – Brașov, o distanță de aproximativ 280 km, suficientă pentru a ne face o idee despre comportamentul la drum și consumul celor două mașini.
Ca să facem lucrurile și mai interesante, fiecare din noi am condus mașina celuilalt pe o jumătate din distanță. Astfel că, de la Brașov la Sibiu eu am condus Enyaq-ul, iar Cristian Model 3-ul, iar la întoarcere fiecare și-a condus propria mașină! Pentru mine a fost o reîntâlnire cu platforma MEB împachetată în format maxi, după experiența de anul trecut cu VW ID.4.
Atunci conduceam un VW e-Up! și concluziile testului cu ID.4 au fost:
ID.4 m-a impresionat din toate punctele de vedere. Am să subliniez însă, cele mai importante dintre ele:
– insonorizarea – trebuie să recunosc că, în cazul meu, este cea mai silențioasă electrică pe care am condus-o până acum;
– capacitatea netă a bateriei – 77 kWh – care oferă o autonomie impresionantă, de până la 500 km;
– comenzile vocale – care funcționează destul de bine și te ajută foarte mult să modifici anumite setări, fără a-ți distrage atenția de la volan
– scaunele foarte confortabile – deși am petrecut multe ore în mașină, nu am simțit nici cel mai mic discomfort
– spațiul interior și cel de depozitare – care satisface, cred eu, toate nevoile unei familii cu 2 copii
– keyless start – mașina pornește de îndată ce te-ai așezat pe scaunul șoferului, tot ce trebuie să faci, este să o pui în Drive
– asistența la condus – Adaptive Cruise Control, Lane Assist, Front Assist, City Emergency Brake și recunoașterea semnelor de circulație
– reglarea automată a distanței de iluminare – pe timpul nopții, mașina alternează singură între luminile de drum și cele de întâlnire în mod automat, atunci când este necesar
– ID Light – o bandă led la baza parbrizului care interacționează cu tine într-o grămadă de situații
– design-ul mașinii – pot spune că ID.4 a întors o grămadă de priviri în trafic
Întâlnire de gradul ID.4
Despre Enyaq pot repeta multe din aceste prime impresii de anul trecut, doar că tranziția la volan a fost de pe Model 3. Condițiile de drum au fost „perfecte” pentru această perioadă a anului, o ceață densă pe o bună porțiune de drum, trafic destul de aglomerat și temperaturi cuprinse între 2-8 grade Celsius.
Ne-am întâlnit la Ghimbav, în parcarea dealerului auto Tess, am schimbat câteva impresii, ne-am predat mașinile unul, celuilalt și am plecat la drum!
Date statistice Brașov – Sibiu
Enyaq-ul a plecat la drum cu bateria 99% și a ajuns la Sibiu cu 67% SoC. A folosit 32% din baterie (24,1 kWh), având un consum mediu de 17,0 kWh/100 km.
Model 3 a plecat la drum cu bateria 63% și a ajuns la Sibiu cu 23% SoC. A folosit 40% din baterie (21,0 kWh), având un consum mediu de 15,3 kWh/100 km.


Viteza medie pe această porțiune a fost 60 km/h. Trebuie menționat faptul că Model 3 a avut parte de încărcare la Sibiu, motiv pentru care în navigație a fost setată, încă de la plecare, destinația SuperCharger. Tesla precondiționează bateria pentru încărcare rapidă, astfel că au fost folosiți 4,5% din baterie (2,4 kWh) pentru a ridica temperatura bateriei. Putem trage concluzia că, dacă nu am fi încărcat, Model 3 ar fi folosit doar 18,6 kWh pe această distanță. Însă acest aspect este doar o presupunere.
Date statistice Sibiu – Brașov
Enyaq-ul a plecat la drum cu bateria 67% și a ajuns la Brașov cu 29% SoC. A folosit 38% din baterie (25,8 kWh), având un consum mediu de 18,4 kWh/100 km.

Model 3 a plecat la drum cu bateria 100% și a ajuns la Brașov cu 64% SoC. A folosit 36% din baterie (18,9 kWh), având un consum mediu de 13,8 kWh/100 km.
Viteza medie pe această porțiune a fost 64 km/h. Trebuie menționat faptul că pentru drumul de întoarcere, Model 3 a avut bateria la temperatură optimă datorită încărcării de la Sibiu, fapt ce poate constitui un avantaj. De asemenea, Enyaq-ul a avut 2 persoane în mașină, un dezavantaj din punct de vedere al greutății pasagerilor.
Date statistice generale Brașov – Sibiu – Brașov
Enyaq-ul a folosit 70% din capacitatea bateriei (estimată la 71,3 kWh), rezultând un consum de energie de 49,9 kWh (consum mediu total 17,7 kWh/100 km).
Model 3 a folosit 76% din capacitatea bateriei (estimată la 52,5 kWh), rezultând un consum de energie de 39,9 kWh (consum mediu total 14,6 kWh/100 km).
Viteza medie a fost de 62 km/h. Temperaturile exterioare au fost cuprinse între 2-8 grade Celsius. Climatizarea a fost setată pentru ambele mașini la 21 grade AC, Auto.
Diferența de consum energie dintre cele două mașini este de 10 kWh, pe distanța de 280 km. Bineînțeles, că vorbim de două mașini din clase diferite.
Scopul acestui material a fost de a prezenta celor interesați, o comparație între două EV-uri din clase diferite, care parcurg împreună aceeași porțiune de drum, în același timp și în aceleași condiții.

Aștept propunerile voastre despre alte eventuale teste de consum în paralel și dacă vor exista sugestii, voi face tot posibilul să le respect.
Numai bine.
Superb material!
Înainte să ne hotărâm să luăm M3 LR… Ne stătea gândul la un ENYAQ…
Am făcut drive-test cu unul cu bateria mică și doar propulsie. Pe vremea aia nu apăruse 80X-ul cu tracțiune integrală. Mi-a plăcut foarte mult interiorul și ținuta la drum pe segmentul testat. Mai ales că aproape că întoarce în loc cel doar cu propulsie (fără tracțiune pe față)
Ce m-a convins să merg pe M3 LR… A fost volumul portbagajelor, tracțiunea integrală, feelingul de la condus Tesla și viteza de încărcare la Tesla (inclusiv rețeaua lor de superchargere).
Încă odată felicitări pentru test și la cât mai multe materiale de genul!
Mulțumesc pentru aprecieri!