In mai multe articole (listate la final) am subliniat discrepanța dintre înmatriculările europene foarte bune și cele din România, mai degrabă modeste pentru Kia Niro.
După nouă luni, Niro a coborât pe poziția 9 în clasamentul modelelor 100% electrice, dar rămâne în grupa „alte modele” din RO e-mobility index, care în octombrie a listat primele 26 modele înmatriculate în țară.

Absența pe piața din România nu se datorează lipsei de apetit a clienților. Dimpotrivă, împărțind aceeași platformă și tehnologie cu Hyundai Kona, un model extrem de popular, Niro ar veni în întâmpinarea numeroșilor cumpărători, ce își doresc un portbagaj mai mare.
O privire la piețele unde importatorii de Kia își fac temeinic temele de casă, ne fac ușor invidioși că în România nu se pot aduce cantități (proporțional) asemănătoare, chiar în condițiile în care este evidentă o slăbiciune față de anul trecut. Am semnalat la jumătatea anului aceste încetiniri ale livrărilor europene față de 2021, care din păcate s-au accentuat în a doua jumătatea a anului.

Pentru amatorii de modele second hand, am alcătuit un top al înmatricularilor de Niro. Pe baza informațiilor furnizate de EU EVs, mai mult de jumătate din exemplarele livrate în Europa au fost concentrate în 10 țări.
Tibi se alătura „centenarilor” din proiectul Electromobilitate
Cu toate acestea, patru proprietari de Niro au comunicat experiențele cu acest model, trei începând din 2020, iar Edy alăturându-se anul acesta echipei.
După un prim bilanț la 80 de săptămâni, Tibi a avut un program extrem de încărcat cu multe delegații în străinătate, dar și alte proiecte de promovare a mobilității electrice prin Autocritica. Cu toate acestea, Tibi a trecut de curând linia de sosire în grupul select al centenarilor proiectului nostru, ce cuprinde colegii cu peste 100 săptămâni de informații, din punctul de vedere al proprietarilor, transmise pentru comunitatea interesată de mobilitatea electrică.
Astfel, echipa celor mai răbdători colegi mai face un pas spre acea zonă în care rutina pare că stinge entuziasmul inițial, ce urmează achiziției primului model electric, dar valoarea informațiilor crește. In acest domeniu mai puțin cunoscut al duratei și distanțelor lungi de exploatare, se ascund multe temeri legate de noua tehnologie, de fiabilitatea acumulatorilor, de uzura anvelopelor, de costul pieselor de schimb și a uzurii întregului ansamblu.
Le mulțumim, încă o dată, celor ce continuă să colaboreze săptămânal la proiectul Electromobilitate, cu mult după trecerea primelor 12 luni convenite inițial cu fiecare participant:
- Doina și Wiwi – Skoda Citigo, Timișoara
- Laura – Peugeot e-208, Timișoara (mulțumim Tudor pentru transmiterea datelor)
- Titus – Hyundai Kona, Sibiu
- Tibi – Kia Niro, București
Edy revine cu informații utile despre Niro
Eu nu am trimis pentru săptămâna trecută, așa că includ în acest e-mail și raportul pentru săptămâna 31oct -7 noiembrie.
Niro a parcurs un total de 755 km cu un consum mediu de 14 kWh/100km. Încărcări acasă aproximativ 82 lei.
Tot săptămâna trecută am făcut și prima revizie la 15.000 km. A costat 221 lei la reprezentanța KIA Pitești și mi-au completat antigel și au schimbat filtrul de habitaclu.
Săptămâna 8 -15 octombrie a venit cu 741 km, parcurși cu o medie de 15.5 kWh/100km, cost încărcări 90 lei.
A fost o perioadă super plină pentru mine.





My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.