Porsche-Lohner Semper Vivus: primul automobil cu propulsie hibrida a fost produs in 1900

Putini sunt cei care stiu ca primul automobil hibrid complet functional a fost opera lui Ferdinand Porsche, fondatorul celebrei firme Porsche AG din Stuttgart. Se numea Semper Vivus (“mereu viu”, in latina) si a fost fabricat in anul 1900.

Folosea baterii cu plumb si acid, era extrem de greu si, in general, nu putea urca niciun fel de rampa. Asadar, destul de departe de ceea ce stim ca inseamna Porsche, in prezent! In schimb, principiul de functionare era foarte apropiat de cel al hibrizilor din zilele noastre.

In 2011, la Salonul de la Geneva, la 111 ani de la aparitie, Porsche a readus in atentia lumii intregi modelul istoric Semper Vivus. La capatul unui uimitor proiect intins pe durata a patru ani, cativa specialisti de la Porsche au creat o replica Semper Vivus complet functionala. In prezent, statutul ei este de exponat in cadrul colectiei Porsche Museum din Stuttgart.

Foarte putini sunt si cei care cunosc legatura lui Porsche cu… Cehia! Ferdinand Porsche s-a nascut in micuta localitate Vratislavice nad Nisou, din nordul Boemiei. Casa natala a fost reconstituita, iar in prezent gazduieste o mica expozitie, manageriata de Škoda Museum. Exponatele evoca spiritul lui Ferdinand Porsche, atat in ceea ce priveste constructia de automobile, cat si talentul sau ingineresc.

Semper Vivus a fost conceput de Ferdinand Porsche in tinerete, pe cand lucra pentru compania Vereinigten Elektrizitätswerke din Viena. Prototipul s-a numarat printre atractiile de la Paris Motor Show, din 1900. Era primul automobil din istorie cu tractiune pe toate cele patru roti! Ba mai mult decat atat, era primul hibrid din istoria industriei auto!

Automobilul a fost dezvoltat in colaborare cu Lohner, o firma partenera a companiei locale de electricitate din Viena, Elektrizitätswerke. Asa a aparut Porsche-Lohner Semper Vivus, numele fiind justificat de folosirea unui motor electric ale carui baterii puteau fi incarcate permanent, cel putin teoretic, de catre un motor cu combustie, folosit ca generator. Se intampla cu trei decenii inainte ca Ferdinand Porsche sa infiinteze propria companie.

Revenind la casa natala, care a fost restaurata dupa planurile originale si arata la exterior exact ca in 1875, cei care ii trec pragul au parte de o frumoasa surpriza: o moderna expozitie multimedia.
La loc de cinste, alaturi de numeroase inventii semnate de Ferdinand Porsche, se afla replica Semper Vivus.

Eugen COCEA
24auto.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.