Ganduri dupa 6 saptamani cu Hyundai Ioniq Electric

De ce ai ales o masina electrica? Nu ti-e dor de vechea masina, de sunetul motorului pe benzina? Nu simti nevoia de putere mai mare? „Cat poti sa mergi cu ea?”….sunt cateva din curiozitatile oamenilor cu care interactionez, a prietenilor si a celor interesati (sau nu) de automobile electrice.

Intr-adevar, fiind pasionat de autovehicule in general imi place sunetul unui motor pe benzina, insa in majoritatea situatiilor din traficul de zi cu zi prefer linistea si lipsa vibratiilor unei masini electrice. Iar pentru a ne satisface aceste placeri exista piste de karting si circuite de curse special amenajate pentru a „alerga” cu o masina cu motor cu combustie.

Intrebarea „Nu simti nevoia de putere mai mare?” este oarecum fireasca pentru cei care ma cunosc si care stiu masina pe care am avut-o inaintea Ioniq-ului. Venind de la un o masina cu motor pe benzina care dezvolta 211CP si 280Nm se justifica astfel de curiozitati. Totusi, diferenta de putere nu se simte chiar daca Ioniq-ul are „doar” 122CP deoarece cuplul de 295Nm al motorului electric livrat instant face ca aceasta diferenta sa fie irelevanta. Cand apesi acceleratia pana la podea, chiar si aceasta masina fara valente sportive te impinge in spatarul scaunului si te face sa zambesti.

Am ales masina electrica in primul rand pentru ca imi place tehnologia noua, imi place sa fiu la curent cu trend-urile din industria auto si vreau sa fiu un „early adopter” in ceea ce priveste autovehiculele electrice.


Al doilea motiv este legat de costurile de rulare, acestea fiind de 6-7 ori mai mici decat in cazul masinii pe benzina, asa cum am scris si in primul articol. Pe langa costurile de rulare mai scazute, am avut in vedere si faptul ca reviziile sunt mult mai ieftine, parcarea in Timisoara este gratuita si impozitul este 0. Nemaiavand aceste cheltuieli, diferenta de pret dintre o masina electrica noua si una cu motor pe benzina, dupa calculele mele, se amortizeaza in cel mult 5 ani.


Trebuie sa recunosc faptul ca in cazul meu, partea de emisii reduse si salvarea planetei nu a fost primul argument pentru achizitionarea Ioniq-ului, insa daca te gandesti la faptul ca poti sa dormi cu masina asta „functionand” in aceeasi incapere, vei realiza cat de important este factorul poluare.

Dupa peste 2500 km cu Ioniq-ul, inca ma bucur de fiecare data cand am un drum de facut. Este o masina atat de usor de condus si de intretinut! Nu trebuie sa astepti sa se incalzeasca motorul pentru a nu-l uza prematur, nu trebuie sa verifici nivelul uleiului, nu trebuie sa faci vizite la statia de benzina.

Ajunge doar sa ai common sense si atunci cand observi ca procentul de incarcare al bateriei scade si crezi ca nu-ti va ajunge energia pentru deplasarile din ziua urmatoare, sa o pui seara la incarcat, la fel cum faci si cu smartphone-ul, smartwatch-ul si alte smartgadgets, iar dimineata ai bateria incarcata full.

Condusul oricarei masini electrice poate fi asemanat cu un joc video, deoarece de fiecare data cand te urci la volan, vei incerca sa conduci mai economic, sa obtii un consum si mai bun si sa folosesti cat mai putin pedala de frana, iar partea interesanta este ca nu trebuie sa te concentrezi pentru a face asta, iti intra in obisnuinta.


Exceptie fac momentele in care apesi acceleratia la maxim pentru cateva clipede euforie atunci cand vrei sa faci o depasire rapida sau pur si simplu sa te bucuri de acceleratia instanta.

Pentru cei 2500km condusi, am obtinut un consum mediu de aproximativ 12.1 kWh/100km, ceea ce se traduce intr-un total de 182 RON. Dar daca pun la socoteala doar costul energiei consumata acasa (deoarece la statiile de incarcare rapida din Romania inca nu se plateste), nu trec de 110 RON. Beat that fossil burners! 

Eficienta acestei masini se poate vedea atat in raporturile saptamanale postate pe site cat si in autonomia estimata indicata de computerul masinii, care de multe ori este mai mare decat autonomia specificata de producator.

255 km este autonomia indicata dupa incarcarea bateriei pana la 100%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.