Prima experienta cu o masina electrica

Experienta mea in legatura cu masinile electrice a inceput in primavara acestui an cand am hotarat sa fac o schimbare, adica sa trec de la o masina cu motor cu combustie interna la o masina (si) cu motor electric, primul gand fiind acela de a achizitiona un vehicul plug-in hybrid.

Primul contact cu o masina full electric l-am avut in cadrul Facultatii de Mecanica unde studiez Ingineria Autovehiculelor, la inceputul lunii Martie, cand, in cadrul proiectului Electromobilitate, ne-au fost prezentate cele doua modele electrice, Tesla Model 3 si Hyundai Ioniq Electric. Am fost uimit de performantele oferite de modelul Tesla si de economia Ioniq-ului. In acel moment am realizat ca un vehicul electric s-ar potrivi nevoilor mele.

Dupa acest eveniment am inceput sa adun mai multe informatii despre autovehiculele electrice si sa caut modelul care mi s-ar potrivi cel mai bine din punct de vedere al autonomiei, al dotarilor si bineinteles al pretului.

Initial am luat in considerare achizitionarea unui BMW i3 second-hand, dar dupa evenimentul de la Brebu Nou din 1 Mai (prima editie ElectRoMania) unde am avut ocazia sa fiu pasager in 4 modele electrice, de la 4 producatori diferiti (Renault Zoe, BMW i3, Hyundai Ioniq si Tesla Model 3) m-am hotarat sa aleg totusi o masina noua si anume Hyundai Ioniq.

Am inceput cu o vizita la dealer-ul din Timisoara, care mi-a spus ca la momentul respectiv nu au o masina disponibila si ca nu imi poate oferi informatii cu privire la o data concreta cand vor primi masini, asa ca am luat legatura cu dealer-ul din Cluj-Napoca. Am avut noroc sa aiba doua masini, am dat avansul si… fast-forward pana in data de 18 Iulie cand am ridicat Ioniq-ul.

Prima intalnire cu Ioniq-ul

Sunt greu de explicat in scris sentimentele pe care le-am avut in momentul in care am vazut masina prima oara, dar pot sa spun ca in momentul in care am iesit pe poarta dealer-ului la volanul noii masini, tremuram de emotie.

Am ales sa vin spre Timisoara pe ruta Cluj-Alba Iulia-Sebes-Deva-Lugoj, acesta fiind drumul utilizat de obicei in drumurile mele spre (dinspre) Cluj si pentru ca stiam ca voi gasi statii de incarcare la Kaufland in Alba Iulia, Sebes si Deva. Pentru ca era primul drum cu o masina electrica, am hotarat sa fac doua opriri, necunoscand comportamentul masinii si avand un sentiment de „range anxiety”.

Prima oprire a fost la Kaufland Sebes unde am incarcat de la 30% la 94% in aproximativ 25 de minute. Am fost impresionat de viteza de incarcare si placut surprins de simplitatea pornirii incarcarii prin aplicatia web de la Renovatio (in luna August urmeaza sa lanseze o aplicatie dedicata pentru iOS si Android).

A doua oprire am facut-o la Kaufland Deva unde am incarcat de la 60% la 92% in 15 minute, iar apoi am plecat din nou la drum, ajungand in Timisoara cu aproximativ 30%, energie suficienta pentru inca 60km. Incarcarea la Deva am reusit sa o pornesc abia dupa a doua incercare, problema fiind reprezentata de o pierdere a semnalului telefonului meu.

Consumul Ioniq-ului intre Cluj si Timisoara

Acest drum m-ar fi costat aproape 28 RON, insa incarcand de la Kaufland costul energiei a fost zero. In comparatie, acelasi drum cu masina pe care am avut-o inainte, cu motor pe benzina m-ar fi costat 190 RON. 
Chiar daca ar fi trebuit sa platesc energia electrica, diferenta este majora.

Experienta condusului Ioniq-ului a fost una cat se poate de linistita, comoda si normala. Nu am condus mai incet decat de obicei pentru a economisi energie, am mers la viteze normale, in ritmul traficului si in limitele legale, pe autostrada intre Sebes si Deva am rulat la 130 km/h si am facut si cateva depasiri pe drumul national. Depasirile si demarajele sunt o senzatie incantatoare la volanul Ioniq-ului, datorita cuplului disponibil instant si iti pun un zambet larg pe fata.

Vor urma si alte excursii si drumuri in afara si in interiorul orasului pe care abia astept sa le fac alaturi de aceasta masina. Condusul unei electrice este o experienta pe care o recomand tuturor, atat datorita confortului, linistii si sentimentului de relaxare cat si datorita senzatiei la condus. Masina asta chiar are un „WOW factor”!

Tudor Marchis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.