Fără prea mult entuziasm intern pentru electromobilitate, grupul PSA a fost constrâns să lanseze o gamă de modele electrice în 2020, pentru a evita amenzile ce începeau să fie aplicate la depășirea limitelor de CO2 emis de întreaga flotă vândută.
Cu prudență și volum mic de producție, așa cum au procedat la început și VW, Hyundai, Kia, Volvo, Mercedes, Fiat, într-un cuvânt majoritatea concernelor tradiționale (spre deosebire de startup-uri, care au pornit la drum cu platforme electrice dedicate, optimizate pentru tracțiune electrică), grupul PSA a lansat în 2020 două modele 100% electrice Peugeot (208 și 2008), împreună cu Opel Corsa-e. Au urmat la scurt timp Opel Mokka-e, Citroen e-C4 și varianta electrică DS a acestuia, denumită Crossback E-Tense.
Nici noua mega-organizație auto formată prin contopirea dintre PSA si FCA (Fiat Chrysler Automobile) și denumită Stellantis, nu are deocamdată o gamă de modele destinate din naștere electrificării, care poate rivaliza cu grupul VW sau Hyundai-Kia. Producția și livrările celor existente par a fi limitate strict la cât este nevoie pentru a scăpa de amenzi în China și Europa, în timp ce mărcile americane ale grupului (Chrysler, Jeep, Dodge, Ram) trăiesc în continuare în lumea lor aparte antrenată de V8-uri gigant, cu câte o încercare timidă de lansare a câte unei variante PHEV.
Modele Stellantis în echipa proiectului Electromobilitate


Încă din martie 2020, Laura (Peugeot e-208) ni s-a alaturat cu teste paralele, participări la întâlnirile ElectRoMania și comunicări săptămânale necesare alcătuirii unei imagini cât mai clare despre viața de zi cu zi alături de acest model. Echipa Stellantis a crescut continuu în 2020, după ce ni s-au alaturat Silviu și Ovidiu cu e-2008, apoi Răzvan și Dan cu Corsa-e. De curând, Richard a început să ne informeze despre experiențele sale cu Citroen e-C4, adăugând o pată de culoare inedită cu cel mai mare model din gama Stellantis.
După această introducere prea lungă, să lăsăm cifrele și proprietarii să vorbească despre autonomia realizabilă cu acumulatorii de 50 kWh, în funcție de consumul mediu realizat de fiecare participant la proiectul Electromobilitate.
Consumul mediu în luna august și cel săptămânal

La fel ca în alte luni, cele două Corsa, circulând în Bucureștii, se află în jumătatea inferioară a valorilor de consum mediu realizate de echipa noastră, iar cele două Peugeot e-2008, tot în București, spre limita superioară. Undeva la mijloc regăsim electro-leul mic cu care Laura se deplasează în Timișoara.

Dupa mai mult de 12 luni, putem afirma cu certitudine că Opel Corsa-e este mai eficient decât Peugeot e-208, în cazurile de utilizare urbană a celor trei colegi de echipă.

Ideea, nu prea inspirată, de a utiliza același motor și acumulator pentru o caroserie mai mare și mai grea, a rezultat în valori mai mari de consum și implicit o autonomie mai redusă pentru cele două e-2008.

O rază de speranță pentru cei ce au nevoie de o mașină mai încăpătoare și sunt fani ai mărcilor franceze, aduce prima imagine transmisă de Richard de la bordul Citroen-ului e-C4, care după primii 1900 km afișează un consum de doar 12.7 kWh/100 km.
În direct cu proprietarii
Răzvan – Opel Corsa-e, București
După o lună în care două săptămâni am fost în concediu cu termica (ce să-i faci, portbagajul Corsei este prea mic) rezultatul nostru este 437 km, în întregime urbani, cu un consum mediu de 13.2 kWh/100 km.
În prima săptămână din septembrie am parcurs 88 km urbani, cu 19 km/h viteza medie, și 13.4 kWh/100 km consum mediu.
In cea de a doua: viteza medie 18 km/h, distanta parcursa 119 km, consum 13.7 kWh/100 km, doar plimbari prin oras.
Corsa așteaptă începerea școlii ca să mai „mănânce” niște kilometri.
Ovidiu – Peugeot e-2008, București
În prima săptămână din septembrie, tot nu am intrat în posesia Peugeot-ului pentru că piesa necesară a fost indisponibilă după aproape trei săptămâni de la predarea mașinii în service. Este vorba de onboard charger întrucât aveam întreruperi la încărcarea domestică.
Săptămâna trecută însă, am reușit să iau mașina din service cu onboard charger-ul schimbat și acum se încarcă fără probleme pe AC. De asemenea, am scăpat și de punctele albe de pe bord întrucât unitatea de climă a fost înlocuită conform buletinului tehnic.
Acum mașina merge impecabil și așteaptă noul proprietar, după ce am pus-o la vânzare pe Autovit. Motivul este trecerea la Tesla M3 LR care ar trebui să ajungă în decembrie.
Am parcurs 212 km cu o viteza medie de 23 km/h și consum 17,3 kWh/100.
Dan – Opel Corsa-e, București
- Distanța: 713 km
- Viteza medie: 55 km/h
- Consum: 15.6 kWh/100 km
Distanța parcursă este in mare parte pe circuitul Transalpina: București, Rânca, Lacul Vidra și înapoi București, total 610 km făcuți cu două încărcări, ambele la Râmnicu Vâlcea. Am avut parte de o temperatură foarte buna, la Rânca erau 8°C.
Distanța București – Pitești a fost parcursă pe autostrada A1 în sistemul – all you can. Pe serpentinele Transalpinei ne-am bucurat la fel de modul sport și cuplul instant al motorului electric. Costul a fost zero grație cupoanelor Renovatio – Kaufland.


În a doua săptămână din septembrie am parcurs 564 km, cu o viteza medie: 46 km/h și consum mediu: 13.5 kWh/100 km. Cam 2/3 din distanță a fost parcursă extraurban (fără autostrăzi).

Silviu – Peugeot e-2008, București
Date săptămânale:1095 km cu 16,8 kWh/100 km.
Am făcut un drum București-Ruse-Nisipurile de aur-Vama Veche-Constanța-București, care a mers super cu electrica. Încărcările necesare au fost:
- Plecare cu 95% din București;
- Încărcare la Kaufland Ruse până la 95%, cam 20 min;
- Încărcare la Nisipurile de aur într-o zi la Hotel Internațional pe type 2 câteva ore, cât stăteam la plajă, cu un cost de 53 RON (am plătit doar parcarea);
- Încărcare la Constanța gratuit la Kaufland pentru 45 min.
Am mers normal, fără probleme, sunt surprins cât de bine merge mașina de când s-a făcut ultimul update.
În ultima săptămână 305 km cu 16,9 kWh/100 km.
Laura – Peugeot e-208, Timișoara, (condus săptămâna trecută de Tudor)
Electro-leul mic a parcus 708 km (cu muuuult peste media săptămânală obișnuită) cu un consum de 18 kWh/100km și viteză medie 62 km/h. Această distanță se datorează faptului că sâmbătă am plecat spre Cluj.
Am mai fost cu Peugeot-ul la Cluj, însă acum am proaspătă și amintirea aceluiași traseu cu Kona, așa că pot compara direct cele două mașini.
Am plecat încărcat 100% din Timișoara, iar pe autostradă am rulat cu viteză normală (120-125 km/h setat pe CC), cu mici excepții în cazul unor depășiri. Dacă în cazul Konei nu aveam nevoie să opresc la Sebeș pentru încărcare, ci pentru dezmorțirea pasagerilor, cu micul Peugeot gurmand am ajuns la Sebeș cu 5% energie rămasă.
Am încărcat 33 de minute de la 5% la 63% timp în care am mâncat un sandvich, am verificat câteva emailuri și am pornit mai departe spre Cluj, unde am ajuns după 313 km cu un consum de 19 kWh/100 km și viteză medie 84 km/h.
Am încărcat ca de obicei peste noapte, într-unul din parking-urile de lângă apartamentul bunicilor mei, la o statie AC, iar duminică la prânz mașina era încărcată 100% și pregatită pentru întoarcere. După un scurt drum prin centrul orașului am pornit spre Timișoara via Shopping City Deva pentru încărcare, mâncare și achiziționarea unui cadou.
In total am stat 40 min, dar mașina ar fi fost pregătită de plecare mai repede decât am terminat noi treaba, așa că am plecat spre TM cu 88%. Știind că avem suficientă energie pentru a ajunge acasă, am rulat cu 130 km/h pe porțiunile de autostradă și am ajuns acasă după 323 km cu un consum de 18.1 kWh/100 km și viteza medie 77 km/h.
Concluziile acestei excursii sunt următoarele:
- Consumul Peugeot-ului este mai mare cu 10-15% față de cel al Konei în condiții similare de trafic și viteză, dar condiții atmosferice diferite.
- Peugeot-ul este mai bine antifonat, zgomotul din interior fiind mult mai puțin deranjant la viteze de autostradă decât Kona.
- Timpul petrecut pe drum se lungește exact cu durata încărcării necesare (aproximativ 25-30 min).
- Mi-am amintit din nou că îmi place să am o poziție mai joasă la volan decât cea din Kona.
Costul încărcărilor a fost 0, am plătit doar 12 RON pentru parcarea din Cluj. Fără îndoială, Kona este mașina mai potrivită pentru astfel de excursii datorită acumulatorului mai mare și a eficienței mai bune, însă se pot parcurge distanțe lungi și cu micul Peugeot, chiar dacă este mai gurmand.
Mi-ar fi plăcut să avem stații de cel puțin 100 kW, care m-ar fi ajutat la scurtarea timpului de încărcare la Sebeș, unde am ajuns cu 5%. Cu răbdare și perseverența tuturor celor implicați în extinderea rețelei de încărcare, vom ajunge și acolo!

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 115 owners, documenting more than 4.1 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany, Italy, France, Lithuania and Switzerland.