Bilanț ZOE pentru luna august și ultimele călătorii de vacanță

ZOE a fost, este și va rămâne, cel puțin până la livrarea noului Renault 5 electric, unul din modelele electrice cele mai îndrăgite în Europa și în țară, pentru suma calităților ce acoperă cu succes nevoile de zi cu zi ale proprietarilor.

Dimensiunile compacte recomandă ZOE pentru traficul din aglomeratiile urbane, dar așa cum dovedesc Radu și Ciprian gabaritul, economicitatea și posibilitatea de încărcare cu 22 kW AC sunt ideale și pentru o navetă zilnică mai lungă. În aceste condiții de utilizare, care permit o viteză medie între 40 și 55 km/h, ZOE a fost în luna august printre cele mai economice modele din garajul nostru virtual.

Utilizarea preponderent în oraș a dus la valori mai mari de consum, așa cum au relatat Marton din Târgu Mureș și Șerban din Suceava.

Un caz de utilizare mai degrabă înrudit cu dorința de aventură, decât cu nevoile obișnuite de transport, au fost cele DOUĂ călătorii in Grecia, despre care Andra și Darius povestesc în cateva episoade video foarte interesante.

In funcție de modul de utilizare în luna august, consumul celor cinci participanți la proiectul Electromobilitate cu Renault ZOE s-a separat de ambele părți ale valorii medii obținute de echipa noastră (14.4 kWh/100 km).

Graficul consumului mediu săptămânal definește un domeniu de valori rezonabile ce pot fi obtinute cu ZOE în condițiile descrise mai sus: oraș, navetă și călătorii pe distanțe mari (pentru cine îndrăznește să înfrunte rețeaua de încărcare subdezvoltată din Grecia).

În direct cu proprietarii

Radu – Ploiești

Datele pentru ZOE în perioada 30.08-05.09.2021, sunt:

 • Parcurs:  279 km
 • Viteza medie:  50.6 km/h
 • Consum mediu:  13.2 kWh/100 km
 • Costuri alimentare:  44 lei

Doar câteva drumuri făcute de fiica noastră, cât timp noi am fost aero-auto-naval purtați în Grecia. Drept pentru care și costurile de încărcare acasă, fiind mai la îndemâna.

Cu siguranță, spre destinații peste 1000 km, această variantă combinată este de luat în calcul, dar în Grecia eu nu recomand altceva decât mașină, fie ea și Electrică.

Experiența cu mașina închiriată, din păcate ICE, m-a făcut să apreciez încă o dată aventura Electrică. Pur și simplu nu sunt cuvinte suficiente să descrie diferența.
În sfârșit, a trecut și de mâine revin la noul normal.

In săptămâna 07-13.09.2021, datele de exploatare ale lui ZOE, sunt:

 • Parcurs:  570 km
 • Viteza medie:  48.3 km/h
 • Consum mediu:  12.3 kWh/100 km
 • Costuri alimentare:  9 lei

Ușor-ușor aura de vacanța se risipește și reintru în cotidian, în mers liniștit, ponderat și legal.

Marton – Târgu Mureș

În prima săptămână din septembrie ZOE 41 a parcurs 217 km cu consum 13.1 kWh/100 km indicat la bord și 29 km/h viteză medie. 

Vă sunt dator cu o poză cu adaptorul de 90 de grade USB, sunt mulțumit pe deplin.

Săptămâna trecută am parcurs 663 kilometri extraurbani cu un consum 13.8 kWh/100 km și viteza medie de deplasare 55km/h. 

Am fost de două ori la țară să culeg prune și apoi am făcut un drum Târgu Mureș – Târgu Secuiesc dus-întors, in care am mers cat mai economic posibil și am realizat pentru 544 km  extraurban un consum cu 13.6 kWh/100 km pentru o viteză medie de 55km/h.

Am recuperat 19 kWh prin frânare regenerativă, iar La Târgu Secuiesc am încărcat la un proprietar de Tesla, care are un charger de 7.4 kW montat cu „acces extern”. 

În zona Târgu Secuiesc nu există stații publice și toți cei care tranzitează Brașov->Bacău duc lipsă de puncte de încărcare. Dacă știți proprietari de pensiune/restaurant/afaceri/primării care au rezervă putere, îndemnați-i să doteze curtea lor cu stație de încărcare. Pot obține sprijin de la asociația pentru electromobilitate AERO sau firmele implicate în construcția rețelelor de încărcare, inclusiv partenerii proiectului nostru: EVconnect și lektri.co.

Ciprian – Suceava

Zoe a mers 587 km consumând 13.7 kWh/100 km cu o viteză medie de 50.5 km/h.

Zgomotul ventilatorului din habitaclu nu și-a revenit, prin urmare pe 16.09 am programare pt intervenție.

Săptămâna trecută, Zoe a făcut 428.8 km cu 48.8 km/h viteză medie si consum 13.6 kWh/100 km.


De astăzi mi-am instalat și eu aplicația Tronity, parcă toată lumea are alt consum față de mine la Zoe.

Șerban – Suceava

Suceava – Brașov cu ZOE? Floare la ureche!

Tocmai ce m-am întors de la Brașov iar Zoe a fost exemplară. Am scris un articol despre experiență.

Date de deplasare săptămâna trecută:

 • 46 km urbani cu un consum de 13.9 kWh/100 km
 • 152.6 km extraurbani Suceava-Bacău cu un consum de 12.9 kWh/100 km și o viteza medie de 62.3 km/h.

Darius – Timișoara

După ce a trecut și la noi nebunia vacanței, transmit statisticile pentru prima săptămână din septembrie. Cum am fost doar pe insule, Lefkada și Kefalonia, unde am circulat foarte încet, se pare că am avut un consum foarte mic, de doar 12.1 kWh/100 km pentru 425 km parcurși. Asta chiar dacă relieful este unul cu multe urcușuri și coborâșuri.

Săptămâna trecută am parcurs vreo 1714 km, însă, din păcate, de data asta a dat chix conexiunea la internet de la Zoe și n-a mai raportat jumătate din drumul de întoarcere către România.

Chiar și așa, am imaginea de mai sus și două statistici:

 • 6 – 9 septembrie – 500 km doar pe insulă, consum 12.8 kWh/100 km raportat de Tronity (bordul mi-a ramas la 12.9, cât e minimul după update-ul de BMS)
 • 10 – 12 septembrie – 1214 km drumul de întoarcere, consum 16.6 kWh/100 km (afișat pe bordul mașinii).

Revin, după o perioadă de „odihnă”, cu un articol și video despre excursia cu ZOE în Lefkada și Kefalonia. 

Spoiler alert: a fost mult mai bine. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.