Cu mai putin de un an in urma, sintetizam stirile alarmiste din lumea auto intr-un articol publicat de revista online 24auto.ro, gazda ospitaliera a proiectului Electromobilitate.
„Este Model 3 meteoritul care va distruge dinozaurii din industria auto?„ era o intrebare legitima, dupa doar trei luni de experienta cu un Model 3 long range, pe drumul din Motor City la Timisoara, vazand curiozitatea si surprinderea celor interesati de automobile electrice, dupa test drive-uri oferite in SUA, Norvegia, Suedia, Germania, Austria si in tara.
Astazi, cand Model 3 a devenit, dupa mai putin de un an de livrari internationale, cel mai bine vandut vehicul electric pe plan global, grijile executivilor din industria auto nu mai sunt soapte in culise, ci au devenit declaratii publice preluate de presa internationala si media sociala.
Vestile sumbre despre concedieri, inchideri de fabrici si ajutoare guvernamentale, similare cu cele din timpul crizei financaire din 2008, domina informatiile din lumea auto la inceputul anului 2020.

In schimb stirile incurajatoare despre tranzitia spre electromobilitate vin in primul rand de la Tesla, dupa un record de vanzari in 2019, anul cand a inceput constructia primei fabrici din afara granitelor SUA si a lansat productia la Shanghai.
La CES, trei startup-uri dedicate autovehiculelor electrice au avut o serie de vesti bune pentru publicul flamand de mai multa varietate in segmentul electric. Rivian si Lucid Motors au confirmat lansarea productiei in 2020. Faraday Future sub conducerea lui Carsten Breitfeld, co-fondator Byton si fost sef de proiect pentru BMW i8, promite primele automobile de serie in 2021.
Cu nu este suficient sa te dedici automobilelor electrice ca totul sa mearga ca pe roate (sau ca la Tesla) stau marturie cele doua startup-uri germane e.GO Mobile si Sono Motors, care trec prin dificultati financiare majore.
La fel se aude si din China, unde Nio, in ciuda lansarii celui de al treilea model si a livrarilor peste cifrele prognozate, cauta investitori pentru a continua productia.
Lista firmelor auto ce trec prin momente dificile si motivele pentru care intampina dificultati poate continua pe mai multe pagini, dar cea mai autorizata opinie vine direct de la Herbert Diess, CEO Volkswagen, care in cadrul unei intalniri cu managementul concernului avertizeaza ca viteza actuala de transformare a firmei nu este suficienta pentru a evita un „moment Nokia”.

Dupa ce trece in revista rezultatele pozitive din 2019, Herbet Diess atrage atentia asupra digitalizarii si efortului global de reducere a poluarii, care au propulsat valoarea pe piata bursiera a firmei Tesla, singura firma cu produsul potrivit la momentul potrivit.
Privind automobilul ca cel mai complex si important „mobile device” personal, Herbert Diess atrage atentia ca Tesla este analizata de investitori ca o firma de tehnologie, in timp ce VW face parte din categoria mai putin atractiva si profitabila a producatorilor auto.
Exemplificand cu comparatia Nokia – Apple, Hebert Diess atrage atentia mangementului VW ca nu este suficient sa fii la un moment dat cel mai mare ca sa surpavietuiesti si afirma:
„Ceea ce ne lipseste este viteza si curajul unei transformari radicale atunci cand este necesar” (Was uns fehlt, das sind vor allem Schnelligkeit und der Mut zu kraftvollem, wenn es sein muss radikalem Umsteuern).
Discursul integral poate fi citit aici (limba Germana).

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.