Verdict dupa prima experienta: „masinile electrice sunt viitorul”

In urma test drive-ului din aprilie organizat la Sibiu si gazduit de Porsib, am scris 2 articole pentru proiectul Electromobilitate. Dupa mai mult de 400 test drive-uri si zeci de articole cu impresii ale participantilor, organizatorii au „premiat” cei mai activi autori, premiul constand intr-un test drive cu Tesla Model 3 (TM3) si cu Ionica, in septembrie, alaturi de invitati ce nu au mai fost intr-un tur cu o masina electrica.

Mai multe lucruri s-au intamplat pe parcurs si test drive-ul a avut loc in august, cu TM3. Cum schimbarea e o constanta universala, in cazul meu a intervenit ceva de ultim moment si nu am mai reusit sa particip. Totusi, am gasit doi interesati de o prima experienta electrica, un coleg si prietena sa. Ii dau mai departe cuvantul lui Claudiu, pentru a descrie experienta sa in TM3.

Marius Barsan (stanga) si Mihai Roman (dreapta) au fost castigatorii test drive-ului la Paltinis, oferit de proiectul Electromobilitate celor mai activi colaboratori la promovarea automobilelor electrice. In mijloc Claudiu si prietena, la prima lor experienta electrica.


„Aflat intr-un internship la firma Continental in Sibiu, un coleg de echipa mi-a propus intr-o zi sa particip la un test drive cu o masina electrica. Am fost foarte entuziasmat si am acceptat imediat propunerea, deoarece era prima data cand aveam contact cu o masina electrica.

 Dupa ce am ajuns la Porsib, locul de intalnire pentru plecarea spre Paltinis, am vazut masina, am facut cateva poze si  ni s-a facut o scurta prezentare a masinii Tesla Model 3 si a traseului pe care urma sa facem test drive-ul.  

Inca de la urcarea in masina am observat diferenta fata de o masina clasica cu motor termic, de la modul de deschidere a portierelor pana la marele geam care acopera plafonul si partea din spate a masinii. Sa recunoastem ca plafonul arata minunat!

„Sa recunoastem ca plafonul arata minunat” …

In interior am observat lipsa totala a altor comenzi si butoane, fiind doar un ecran tactil in partea centrala a bordului, din care se pot controla toate functiile masinii. Din punctul meu de vedere este un lucru neobișnuit deoarece pentru a vedea viteza de deplasare trebuie sa arunci o privire la coltul din stanga sus al ecranului, ceea ce este cam ciudat si incomod sa privesti atat de departe fata de volan.

Consumul mediu pentru urcarea si coborarea de la Paltinis 13.5 kWh /100 km

Curiozitatile mele legate de masinile electrice s-au accentuat din momentul pornirii:

 •           Care este durata de viata a bateriilor?

 •           Care este autonomia in conditii normale de drum?

 •           Consumul in cazul unui drum urcare-coborare?       

La fiecare intreabre am primit un raspuns satisfacator si in plus am primit informatii suplimentare.

Aspectele care m-au impresionat la Tesla Model 3 sunt: 

1.         cuplul instant pe care il ofera un motor electric, comparativ cu timpul de raspuns pe care il are un motor termic la accelerare, lucru foarte util in cazul depasirilor;

2.         zgomotul pe care il face motorul electric este insesizabil, dar acest lucru are si un mic dezavantaj la viteze mici si anume ca masina nu este auzita de pietoni si biciclisti, crescand astfel riscul de accidente;

(NOTA: incepand din 2020 toate autovehiculele electrice sunt obligate prin regulamente europene sa emita un sunet, la viteze sub 30 km/h)

3.         recuperarea energiei la franare, deoarece traseul inspre Paltinis a implicat si o coborare in care s-a putut vedea acest lucru;

 4.         urcarea fara schimbari de viteza, care este mult mai placuta si eficienta comparativ cu o cutie de viteza clasica;

5.         poluare zero in timpul mersului;

6.         poate fi reincarcata chiar si de la o priza casnica;

7.         randamentul unui motor electric este net superior fata de un motor termic.

Pe de altă parte, o masina electrica are si o serie de dezavantaje care trebuie remediate pentru a putea inlocui complet masinile clasice cu motor termic, si anume:

1.         infrastructura pentru alimentare cu energie, deoarece incarcarea bateriilor dureaza o perioada de timp ridicata, fapt care ar creea cozi imense la statiile de incarcare, ceea ce nu ne ajuta intr-o calatorie lunga;

2.         in timpul calatoriei mi s-a prezentat faptul ca in momenul ridicarii piciorului de pe pedala de acceleratie, masina franează brusc, lucru c mi s-a parut deranjant;

3.         in momentul de fata masina electrica este utila doar pentru distante scurte.

 In concluzie, am plecat cu o impresie buna in urma asistarii la test drive cu o masina electrica si pot spune ca un lucru e cert: masinile electrice sunt viitorul.”

Claudiu Udrescu – Sibiu

NOTA:

Claudiu are dreptate referitor senzatia neplacuta pentru pasageri, din cauza mersului sacadat la ridicarea brusca a piciorului de pe acceleratie la Tesla Model 3.

Datorita franarii intense si a sensibilitatii ridicate a pedalei de acceleratie („potentiommetrul” cum glumea un participant la test drive) soferul are nevoie de o perioada de adaptare, pana cand „one pedal driving” devine un exercitiu cursiv si de nesisizat pentru pasageri.

O solutie pentru inceput este setarea acceleratiei pe „chill” si a franarii regenerative pe „reduced”, care permite o adaptare mai lina si placuta pentru pasageri cu condusul unei Tesla Model 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.