Pentru orice flotă mare de transport marfă sau persoane, parcursul se măsoară în milioane de kilometri și costurile cu combustibilul și întreținerea sunt cifre foarte respectabile, cu impact major asupra profitabilității afacerii.
La nivel individual, discutăm de un cu totul alt ordin de mărime și kilometri exprimați în zeci sau sute de mii se adună în timp mai îndelungat, lăsând o gaură tot mai mare în buzunar, pe măsura ce costurile cu întreținerea și reparațiile cresc. Comparațiile pe termen lung dovedesc că transportul electric are deocamdată un avantaj semnificativ în funcție de model, mod de exploatare, km parcuși și mai ales sursele de încărcare utilizate.
Tranziția spre mobilitate electrică vine cu o mare necunoscută legată de costurile cu întreținerea pe termen lung, chiar dacă acumulatorul și motoarele electrice sunt acoperite de garanție pentru opt ani de cei mai mulți producători. În cadrul proiectului Electromobilitate ne-am propus să documentăm atât costurile cu energia electrică, cât și cele de întreținere sau cu reparațiile apărute ca urmare exploatării pe termen lung. Efortul colectiv permite monitorizarea unui număr mult mai mare de km, decât cei parcurși la nivel individual, ceea ce reprezintă o accelerare a înțelegerii comportamentului electricelor în cele mai diferite condiții și moduri de utilizare.
517.069 km în primele opt luni din 2022
Informațiile sunt puse la dispoziție de participanți voluntari și documentate cu imagini de la bord sau aplicații specifice. Acesta este un efort colectiv de înlocuire a legendelor, opiniilor și cârcotelilor, legate de noile modele electrice, cu date reale culese din viața de zi cu zi.
La fiecare final de lună aruncăm o privire în retrovizor, pentru un bilanț al tuturor participanților din luna respectivă, după care disecăm statisticile pentru fiecare echipă în parte, graficele fiind însoțite de relatările participanților, pentru a înțelege contextul în care au fost parcurși km raportați și efectul asupra consumului mediu.
Fiindcă întreaga societate, nu doar electromobiliștii, este preocupată de creșterea costurilor cu energia, urmărim lunar evoluția cheltuielilor cu încărcarea, în toate formele practicate de colegii participanți la proiect: de la soare, prize casnice, la serviciu și desigur în rețele publice.
Mai mult de atât, numărul mare al excursiilor în străinătate din acest an, ne-au permis să înțelegem costurile cu încărcarea pe parcursul lunilor iulie și august, pe baza informațiilor utile despre țările vecine (Ungaria, Bulgaria, Serbia) dar și mai îndepărtate (Croația, Slovenia, Italia, Austria și Elveția). Imagini din Budapesta, Zürich, Viena si Dubrovnik, trimise recent de colegii noștri.





Totalul de peste o jumătate de milion km acumulați de participanții la proiect în acest an, cu cele mai răspândite modele din parcul auto electric din țară, reprezintă o bază de referință solidă, care ar trebui să înlocuiască zvonurile și opiniile cu date reale, pentru cei dispuși să le analizeze obiectiv și capabili să le înțeleagă.
În același timp, nu putem ignora realitatea tristă că problemele ivite, în principal cu softul și lipsa de pregătire în acest domeniu din service, au împins un număr de proprietari să schimbe sau chiar să renunțe la modele electrice, după o perioada de conviețuire nefericită. O contribuție esențială în astfel de decizii o au și prețurile foarte bune pe piața second hand, generate de dezechilibrul între cererea și oferta actuală pentru automobile electrice.
Pe plan global, european și național înmatriculările de automobile 100% electrice au crescut și în 2022 rapid, nori negri acumulându-se asupra anumitor zone geografice, afectate în mai mare măsura de scumpirile de energie electrică și de reducerea subvențiilor.
Bilanț luna august
Pe baza informațiilor comunicate de 32 participanți, bilanțul pe scurt este:
- total 73.606 km
- consum mediu: 14.4 kWh/100km
Comparativ cu primele șapte luni ale anului 2022, rezultatul din august indică finalul sezonului de vacanțe, cu călătorii lungi în țară și străinătate.

Comparativ cu luna Mai, în care echipa proiectului Electromobilitate a realizat cel mai mic consum din acest an (13.8 kWh/100km), rezultatul din august fost cu doar 4% mai ridicat.
Un avertisment pentru colegii care au ridicat mașinile în perioada de vară este evident din graficul procentual de mai sus, care indică o creștere semnificativă a consumului în sezonul rece, cu impact direct asupra reducerii autonomiei cu până la 50%, chiar mai mult pentru distanțe scurte cu opriri dese în oraș.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.