SERIAL – costuri cu încărcarea luna august (episodul 6)

Iată-ne ajunși la al șaselea episod al serialului ce a luat în colimator costul încărcărilor raportate de proprietarii de automobile electrice și hibrizi ce participă la proiectul Electromobilitate.

In vremuri tulburi, marcate de scumpiri repetate a surselor de energie și de speculații pe măsură, ce afectează întreaga societate, electromobiliștii ce nu beneficiază de o instalație fotovoltaică proprie, sau de un angajator care oferă curentul (gratuit sau la preț rezonabil) în timpul orelor de program, vor fi expuși capriciilor (și lăcomiei?) firmelor ce controlează rețelele de încărcare, la fel cum s-a întâmplat cu prețul carburanților.

Este o realitate pe care o vom monitoriza pe baza raportărilor primite din întreaga țară și care este foarte posibil să tempereze avântul fără precedent luat de înmatriculările de automobile electrice. Această realitate previzibilă, nu poate fi însă generalizată pentru mobilitatea electrică pe plan global.

În China creșterea exponențială a înmatriculărilor continuă, iar SUA se află doar la începutul unui capitol important de electrificare, susținută de subvenții aprobate recent pentru industria auto și cumpărători. În plus, California a adoptat o lege de interzicere a vânzării de automobile cu motoare termice începând din 2035, ce va fi urmată de legi asemănătoare în alte state americane.

Costuri cu încărcarea în luna august

Am ales să exprimăm costul încărcării în RON/100 km, calculat din suma tuturor încărcărilor dintr-o lună, raportată la totalul de km parcurși, pentru a ușura comparația cheltuielilor cu cele pentru automobile echipate cu motoare termice.

Câteva clarificări:
  • Din lista de mai sus lipsește Outlander-ul (PHEV) lui Octavian, care în august a luat în primire Spring-ul 100% electric, despre care vom alfa informații săptămânale cât de curând.

  • Cosmin a ajuns în fruntea costurilor de încărcare din luna august, după o excursie în Croația cu un portbagaj suplimentar pe acoperiș, care mărește considerabil rezistența aerodinamică și consumul mașinii.

Comparație cu luna iulie

Chiar dacă cheltuiala cu energia electrică pentru a parcurge 100 km nu diferă foarte mult între cele două luni de vară, este ușor de observat că numărul colegilor care raportează costuri ZERO pentru toată luna a scăzut de la cinci la *patru (*corectat), iar kilometri parcurși cu cost zero au scăzut de la 10.366 km în iulie, la *7785 km (*corectat) în august. Energia electrică pentru acești 7785 km a fost inclusă în prețul cazării, sau oferită de angajator, unele centre comerciale, alte surse din țară, dar și din străinătate.

În concluzie, dacă singurul aspect care vă interesează la un automobil electric este gratuitatea încărcării, veștile nu sunt bune, ocaziile se împuținează și stațiile rămase sunt extrem de aglomerate.

În realitate, odată decizia de achiziție luată pentru alte motive, cum ar fi cele listate mai jos, la care se adaugă subvențiile actuale generoase, informațiile primite de la colegi pe această temă dovedesc că gratuitatea este binevenită, atunci când ne iese în cale (de exemplu destination charger la cazări), dar nu a fost principalul motiv de achiziție sau utilizare. Mai degrabă:

  • eficiența, vezi exemplul reportat de Ovidiu cu privire la energia recuperată,
  • lipsa poluării directe, emisii si zgomot,
  • plăcerea condusului, accelerația instantă și rezerva de putere pentru depășiri,
  • costurile reduse de întreținere,
  • comoditatea încărcării acasă peste noapte sau la serviciu in timpul orelor de program,
  • confortul precondiționării, indiferent de locul de parcare închis sau deschis.

În cei 12.000km am încărcat mașina cu 2,47 MWh și prin regenerare am recuperat 33% – aproape un MWh!

Ovidiu – Tesla Model 3 Dual Motor, București

Ca de obicei, la drum lung prioritatea a fost să găsim încărcătoare ultrarapide, fără să ne intereseze diferența de preț.

Peter – IONIQ 5 awd, Timișoara

Lunar, în medie, fac peste 5600 de km. Așa cum se poate observa din graficele de mai sus, economiile făcute față de o motorizare diesel, sunt mai mult decât dublul costului de încărcare. Asta în condițiile variației atât a prețului combustibilului cât și a eneregiei electriceAm mai explicat în trecut care este relevanța mixului de servicii de încărcare și cum îți poate aduce beneficii.

Și nu, nu încarc numai „la Lidl și pe cupoane”. Încarc unde am nevoie și cât am nevoie.

Andrei – Hyundai Kona, Brașov (Costuri și economii după 120 mii km cu Kona EV)

Vom continua să monitorizăm cu atenție cheltuielile cu încărcarea, pentru a surprinde scumpirile anunțate de curând și a cuantifica impactul avut asupra rutinei deplasărilor zilnice raportate de colegii participanți la proiectul Electromobilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.