Reducerea subventiilor poate avea un efect pozitiv ?

Dupa o criza prelungita mai mult de un an, cu 16 luni de vanzari in scadere, guvernul chinez a intervenit cu cateva masuri de stimulare a activitatii pe cea mai mare piata auto din lume. In toata aceasta perioada raza de lumina a fost cresterea continua a vanzarilor de autovehicule electrice, pana cand subventiile au fost eliminate la sfarsitul lunii iunie sau reduse in buna parte.

Sursa informatiilor: EV-Volumes

Efectul era previzibil atat dupa experientele anterioare din Danemarca si Marea Britanie (pentru PHEV), unde scaderea subventiilor a dus la prabusirea vanzarilor, cat si datorita aproape dublarii vanzarilor in luna iunie, chiar inainte de eliminarea subventiilor. Dupa patru luni succesive pierderile de vanzare fata de anul precedent au fost de:

  1. 2% in iulie
  2. 12% in august
  3. 25% in septembrie
  4. 48% in octombrie

Desi pe intreaga perioada ianuarie – octombrie 2019, vanzarile sunt mai mari decat in anul precedent, titlurile bombastice despre „prabusirea vanzarilor NEV” (new energy vehicles) nu au intarziat si electroscepticii au iesit din nou puternic la atac, prevestind prapadul tranzitiei spre electrificare.

In mod aparent paradoxal guvernul chinez, departe de a reactiona din nou cu stimulente, a anuntat saptamana trecut cresterea cotei obligatorii de NEV pentru anul 2025 de la 20% la 25%. Am discutat pe larg despre aceasta crestere de 5%, care reprezinta mai mult de 1.4 milioane de automobile electrice suplimentare, pentru care sunt necesare cel putin 5 fabrici mari, de talia Gigafactory Tesla, nou construita la Shanghai.

O privire atenta la cine a pierdut vanzari (rosu) si cine castigat (verde) in perioada iulie-octombrie 2019 fata de anul 2018 (gri), arata ca mare parte a scaderilor se datoreaza firmelor neperformante (distressed), in timp ce firmele straine si startup-urile performante si-au intarit pozitia pe piata considerabil.
Sursa: EV-volumes

O posibila explicatie a increderii responsabililor chinezi poate fi gasita intr-o analiza publicata de EV-volumes, din care reiese ca scaderea vanzarilor a afectat cel mai mult firmele mici cu produse neperformante. De altfel, in mod explicit reducerea subventiilor a avut ca scop cresterea competitivitatii industriei auto electrice, subventiile acordandu-se in functie de autonomie si densitatea de energie specifica a acumulatorilor.

In aceasi perioada zbuciumata, de castigat au avut doi producatori locali consacrati, GAC si Great Wall, dar mai ales firmele straine prin intermdiul JV-urilor (joint -venture) cu partenerii locali si startup-urile performante. Efectul Tesla „Made in China” nu se simte deocamdata, vazarile incepand doar in luna decembrie.

EFECTUL POZITIV AL REDUCERII SUBVENTIILOR

Daca se poate vorbi de un efect pozitiv al reducarii subventiilor, atunci este cel de a elimina de pe piata producatori neperformanti, a caror singura arma de vanzare a fost pretul foarte scazut. Odata cu disparitia fondurilor de la stat, acesti producatori vor inchide atelierele, fiindca nu pot fi numite fabrici auto, si vanatoarea de credite de carbon se va duce doar intre cei puternici, care ofera autovehicule cu tehnologie performanta.

Avertismentul transmis de guvenrul chinez industriei locale, nu poate fi insa generalizat in toata lumea, unde tendinta actuala este de a creste sau extinde subventiile, pana cand se va atinge paritatea de pret intre masinile electrice si cele clasice.

Lectura recomandata:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.