Anul 2020 se anunta extrem de promitator pentru ca majoritatea producatorilor mari au intrat in jocul electromobilitatii. Vom avea mai multe modele pe piata si preturi mai bune. Mai jos voi enumera doar o parte din ele, pe care eu le consider foarte interesante si pe care sper sa reusesc sa pun mana in anul ce imediat incepe.
Toti cei de aici suntem mari fani ai electromobilitati, de aceea incerc sa testez cat mai multe masini electrice pentru a putea scrie review-uri pertinente despre acestea, atat aici cat si pe ArenaIT. Din pacate, avem cel putin doua probleme in ceea ce priveste masinile electrice in Romania: reticenta, frica si nepasarea brandurilor (si a dealerilor) sau lipsa de stoc dedicat tarii noastre. De aceea am spus la inceput ca „sper” sa reusesc sa pun mana pe masinile de mai jos, pentru ca probabil acest lucru nu va fi posibil pentru toate marcile sau modelele.
Totusi, ca sa nu ma lungesc prea mult, uite care sunt cele mai asteptate masini electrice din 2020 din punctul meu de vedere.
Noul VW eUP / Seat Mii / Skoda Citigo iV

Le-am enumerat pe toate mai sus pentru ca practic sunt aceeasi masina insa cu alta carapace. Cu toate ca pare un model neinteresant, noul VW eUP (sau Skoda sau Seat) va fi o masina extrem de binevenita pe piata.
Sa va spun, pe scurt, de ce: baterie de 36.8 kWh cu range de 260 Km (WLTP), incarcare CCS cu pana la 40 kW, ~21000 Euro pret de plecare (fara reduceri de la stat).
Cu alte cuvinte, acest trio reprezinta o masina care poate fi cumparata cu pretul echivalentului pe benzina daca se mentine Rabla Plus in Romania, adica undeva la 11-12000 Euro sau poate chiar mai putin. Insa deocamdata nu avem nicio cotatie oficiala de pret, iar sumele sunt luate din configuratoarele VW, Skoda si Seat din Germania, acolo unde aceste modele electrice apar deja.
E ceva ce pe mine m-ar tenta pentru oras si drumuri de pana la 150 Km in jurul orasului. Eu va recomand, cu caldura, sa cititi si articolul scris de Dan pe subiectul masinilor de oras. S-ar putea sa va schimbati opinia si sa acceptati si voi #ElmobChallenge .
VW ID3

Nu cred ca mai avem nevoie de explicatii. Probabil VW ID3 are sanse sa devina masina electrica a anului si sa fie, de fapt, masina care va porni cu adevarat motoarele industriei producatoare de EV.
ID3 promite preturi bune (ar trebui sa plece de la 30.000 euro fara subventii), autonomii mai mult decat vei avea nevoie (intre 330 si 550 km), spatiu cat intr-un Passat si, sa speram, volum suficient, avand in vedere ca au o fabrica in Europa doar pentru acest model.
Noul Hyundai Ioniq

Primul model de Hyundai Ioniq nu mai necesita nicio prezentare. Aveti aici pe ElMob o gramada de articole despre acesta. E o dovoda de eficienta si economie.
Ei bine, in 2020 vine un nou Ioniq cu o baterie mai mare, autonomie in jurul a 311 Km (WLTP), 136 CP si un mic facelift la exterior si unul la interior care aduce, printre altele, o tableta mai mare si aratoasa.
Pretul? Acelasi ca la vechiul Ioniq: de la 24643 Euro – daca toate subventiile posibile sunt aplicate, conform site-ului Hyundai.
Renault Zoe ZE 50

Noul Renault Zoe vine cu o baterie mai mare (52 kWh) si o autonomie declarata de 395 Km (WLTP).
Tot interiorul a fost redesenat si retehnologizat asa incat acum chiar arata ca o masina demna de 2020.
Masina este disponibila in Romania la pretul de plecare de 32250 Euro. Cu Rabla Plus si reducerile aferente aceasta va putea fi cumparata cu un pret aproximativ de 19900 Euro. Mai multe detalii pe site-ul Renault.
Opel Corsa E / Peugeot e208

Nu cred ca e motiv de suparare din partea Opel sau Peugeot pentru includerea ambelor modele in acelasi subcapitol.
Opel si Peugeot fac parte din grupul PSA si vor lansa Corsa E si e208 pe aceeasi platforma, ceea ce va fi diferit este doar caroseria.
Ambele au 136 CP, 340 KM autonomie (WLTP) si fac 100 Km/h in aproximativ 8 secunde. Deci nu-s deloc lente.
Pretul se stie doar pentru Corsa E, care va avea un pret de plecare de 29600 Euro fara subventii, deci cu toate reducerile posibile probabil va putea fi cumparata cu macar 19500 Euro. Preturile sunt deja disponibile pe site-ul Opel, unde Corsa E poate fi deja rezervata.
Peugeot e2008

SUV-urile sunt tot mai apreciate in Europa, doar ca pe segmentul acesta avem o mica problema in zona de electrice. Kona si eNiro, doua SUV-uri faine si economice de altfel, au probleme grave cu puterea de productie si livrare.
Asa ca aici intra Peugeot cu un SUV de volum care pleaca de la clasicul 2008.
Acesta are o autonomie aproximativa de 310 KM (WLTP), tot 136 CP (imparte platforma cu Corsa E si e208 si deocamdata nu stim cat o sa coste. Ppreturile vor pleca de pe la vreo 35000 Euro fara subventii, daca e sa ne luam tot dupa configuratorul Peugeot din Germania, pentru ca acolo deja apare acest model si poate fi rezervat. Deocamdata nu avem nicio cotatie oficiala de pret pentru Romania, din pacate.
Tu ce masini electrice astepti pentru viitorul apropiat? Ce anume te-ar face sa treci de la combustie la electric? Lasa raspunsurile tale in sectiunea de comentarii.

Nascut in 1989, profesionist in tehnologii IT avand o experienta de peste 10 ani in spate. In prezent conduc o echipa de dezvoltare software in cadrul unei multinationale.
In 2006 am pornit ceea ce se numeste ArenaIT, un blog de tehnologie dezvoltat din pasiune. In tot acesti ani de activitate, blogul a ajuns sa fie un reper in domeniul tehnologiei pe internetul romanesc si este proiectul care ma defineste pe mine ca persoana in online.
Recent am devenit tot mai interesat de ecologie, energie regenerabila si, in acelasi timp, de masini electrice si de aceea am inceput promovarea si testarea acestora pe ArenaIT. Asa l-am cunoscut pe Dan Boboescu, parintele Electromobilitate, un proiect care mi s-a parut inca de la inceput ca fiind unul nobil si caruia mi-as dori sa ma alatur, ceea ce s-a si intamplat.
Nu se mai știe sau nu se mai comunică nimic de Dacia Spring ?
Planurile mele pornesc de la Spring, trec pe la e-UP și se opresc la e-208…
Restul sînt doar vise pentru doritorul de electromobilitate de condiție medie din România.
Proiectul Dacia Spring este strans legat de strategia Renault in China. Oficial firma franceza a anuntat ca se retrage din China, fara o precizare specifica despre proiectul aducerii modelelului K-ZE, re-omologat ca Dacia Spring, in Europa. Incepand de cateva zile noul CEO Luca de Meo (venit de la SEAT) si-a preluat postul si este un obicei in lumea auto, ca dupa o luna, doua, sa anunte mai amanuntit intentile strategice, dincolo de generalitati de genul „restructurare”, „asanare financiara”, „relansare”, etc.
Poate nu ar fi rau de tinut un ochi atent asupra pietii second hand de electrice, in formare in Romania. Exista modele de doi, trei ani, cu un singur proprietar, care sunt oferite tinand cont de pretul de achizitie cu subventia rabla plus. Cand ajutorul pentru achizitie se va diminua, ne asteptam ca preturile pe piata second hand vor creste.