Renault și Stellantis – „soldați pe frontul invizibil cu utilizarea combustibililor fosili”

Pentru titlul raportului săptămânal al colegilor cu modele Renault și Stellantis am ales o frază scrisă de curând de Radu, care ne-a determinat să recalibrăm puțin zelul ecologic, care ne-a motivat să cumpăram automobile electrice, încă dinainte ca tehnologia să fie matură și rețelele de încărcare satisfăcătoare.

Odată cu conflictul din Ucraina, Europa își reevaluează dependența de petrolul și gazele importate din Rusia. Chiar dacă nu se întrevede o soluție pe termen scurt, electrificarea transportului, bazat pe surse de energie regenerabile, este un obiectiv cu care echipa noastră se aliniază într-o măsura tot mai mare. În acest context „accelerarea tranziției spre surse de energie sustenabile” (nu este de loc întâmplător că am utilizat misiunea Tesla, publicată în 18 noiembrie 2013) pare în momentul de față calea cea mai sigură de a reduce pas cu pas dependența de combustibilii fosili.

Desigur că industria auto este în continuare dominată de mașinăria PR bine unsă de un secol, în care accentul a căzut pe cele mai performante și scumpe modele. Realitatea este însă că tranziția în domeniul transportului electric nu se va realiza cu Model S plaid, Porsche Taycan, sau Hummer-ul electrificat, deși sunt absolut bine venite în locul unor afumătoare de mare performanță.

Pe lângă excepția Tesla, care vinde SCUMP și MULT, ceilalți jucători pe piața EV trebuie să coboare la baza piramidei puterii de cumpărare, acolo unde buzunarul clientului se întâlnește cu utilitatea electromobilului oferit, pentru a realiza un volum mai mare.

Renault și Stellantis

Două exemple europene remarcabile în acest moment de dezvoltare al mobilității electrice sunt Renault și Stellantis, care oferă o gamă largă de modele mai accesibile, după subvenții.

  • Despre ZOE am vorbit și vom vorbi pentru totdeauna cu mult respect pentru pionierat, longevitate și volumul remarcabil ajuns pe mâinile clienților din Europa.
  • Spring-ul este o cu totul altă poveste, pe care o putem considera mai degrabă un avertisment cât se poate de serios ce vine din China, unde ideea accesibilității pentru masele de cumpărători a fost foarte bine transpusă în practică de numeroși producători. O inundație de modele asemănătoare cu Spring-ul este posibilă pe termen scurt.
  • Cu Twingo, Renault rotunjește la trei modele oferta unică pe piața din Europa, după ce grupul VW a ucis din fașă tripleta mini, doar pentru a relua/continua producția de e-Up!, când socotelile cu amenzile pentru emisiile de CO2 nu au ieșit conform planificării inițiale.
Sursa: EU EVs

Liderii grupului Stellantis, născut anul trecut prin contopirea PSA (Peugeot, Citroen, Opel) și FCA (Fiat, Chrysler), sunt cunoscuți mai degrabă ca eletro-sceptici convinși, împinși pe calea producției câtorva variante electrice doar de legislația europeană. Multiplicând aceeași platformă mixtă cu modele Peugeot, Citroen și Opel lansate în 2020, succesul a fost de scurtă durată. În Top 15 vest-european pentru începutul anului 2022 regăsim doar noul Fiat 500e.

Dovada că un model nou proiectat de la zero, fără compromisele impuse de platformele mixte, are mai mult succes la public, nu putea fi mai clară! Până la lansarea unei platforme 100% electrice dedicate, va mai trece ceva timp, în care plânsetele despre cât de scumpă este tranziția spre electrificare, continuă de la cel mai înalt nivel.

Poate o doză de inspirație din afirmația lui Radu despre „soldații pe frontul invizibil cu utilizarea combustibililor fosili” ar ajuta liderilor să reevalueze prioritățile pentru anii ce vin, dincolo de eternii ochelari de cal de după care se vede doar profitul trimestrial și anual.

Soldații noștri pe frontul cu combustibilii fosili

Radu -ZOE, Ploiești

Datele de exploatare în intervalul 07-14.03.2022 ale lui ZOE, sunt:

  • Parcurs:  880 km
  • Viteza medie:  45.5 km/h
  • Consum mediu:  14.9 kWh/100 km
  • Costuri alimentare:  100 lei

Pe de alta parte, văd cum zi de zi se deteriorează ambianța în puținele stații AC de încărcare pe Type2 gratis, pe care cu greu le mai pot utiliza, fie pentru că în parte sunt defecte, fie că sunt ocupate aiurea de multitudinea de posesori de Dacia Spring sau Tesla, care deși ar putea încărca rapid la stații DC (dar cu plata…) nu pot încărca la nivelul posibilității stației la 22 kW și ocupa aceste stații pe termen lung.

Așa că mai degrabă încarc fără stres acasă. Să vedem însă cum va fi în sezonul cald, odată cu drumurile de vacanță…

În altă ordine de idei, am găsit o rezolvare a lipsei plafoniere la locurile spate, cu un set de trei lămpi led de la Lidl (19.90 lei) care se pot aplica unde vrei, având o bandă adezivă pentru suprafețe netede.
Așa că pe doua le-am aplicat câte una stânga-dreapta lateral pe tavan și încă una pentru lumina suplimentară in portbagaj. Se aprind  când ai nevoie și se sting prin apăsare succesivă.

Răzvan – Opel Corsa, București

  • 167 km parcurși
  • viteza medie de 20 km/h
  • consum mediu de 17.2 kWh/100 km. Doar in regim urban.

Ciprian – ZOE, Gura Humorului

La Humor e tot frig și m-am cam săturat. Constant -5-6 grade, ba chiar și -15 într-o noapte.

De azi au început temperaturile peste zero și deja estimarea după încărcare a fost 310 km.

Datele săptămânii trecute:

  • 562 km
  • 58.6 km/h viteză medie
  • 18.1 kWh/100 km consum.

Dan – Opel Corsa, București

Date consum Corsa-e săptămâna 7-13 martie 2022:

  • Consum mediu: 16.2 kWh/100 km
  • Viteza medie: 18 km/h
  • Distanța parcursă: 85 km
  • Curent încărcat: 20.42 kWh
  • Cost: 38.87 lei
  • Cost mediu 1.9 lei/kWh

O săptămână cu trasee urbane și mai aglomerate decât de obicei.

Márton – ZOE, Târgu Mureș

Săptămâna trecută ZOE 41 a parcurs 264 km, cu un consum de 16.4 kWh/100 km si 31 km/h viteza medie. 

Diminețile sunt reci -8 grade, după masa e +5 grade. 

Unul din hobby-urile mele este fotografierea șantierelor de autostrăzi, dar în zona mea acum nu se construiește, așadar am găsit alt hobby, cel al confecționării de organizatoare pentru portbagaj.

Laura – Peugeot e-208, Timișoara

Peugeot e208 a parcurs 268 km cu un consum de 20.6 kWh/100km.

Aproximativ 170 km din acesta distanță a fost parcursă sâmbătă pentru o călătorie în Serbia. Am avut parte de temperaturi negative, pana la -6/-7 C, astfel consumul a fost destul de ridicat, chiar dacă vitezele au fost relativ reduse, drumuri europene.

Serban – ZOE, Suceava

Săptămână scurtă pentru Furie. Eu sunt mai mult plecat în interes de muncă.

17 km urbani cu un consum de 20 kWh/100 km.

Consumul mediu săptămânal

Pentru amatorii de statistici am adăugat diagramele de consum mediu comunicate de echipele Renault și Stellantis participante la proiectul Electromobilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.