04.07.2020
Jurnal de bord: 2935 km

Din ultima perioada de utilizare, cateva lucruri sunt demne de mentionat:
Azi masina a inceput sa poarte numerele cu care a fost inmatriculata definitiv. Apoi am luat rovigneta, online cu aplicatia dedicata e-Tarife a CNAIR si am facut o prospectare de piata pentru CASCO, care urmeaza.
De la inceput trebuie sa mentionez ca am un program destul de flexibil, adaptat nevoilor familiei si a unor probleme personale, in prezent eu fiind retras din activitatea profesionala. As mai putea adauga aici, ca perioada actuala mi-a diminuat considerabil posibilitatea unor excursii, practicarii unor sporturi de agrement sau experiente sociale.
Asadar, am inceput sa aplic in mod regulat conceptul de „Cumparaturi si Incarcare„, folosind pentru asta cea mai reusita statie de incarcare prin care am trecut pana acum, cea de la Lidl Aviatiei, un model care ar fi excelent de urmat atat de alti comercianti, dar, de ce nu si de autoritati.
Sa ma explic: Statia are 4 puncte separate de incarcare Type2 de 22 kwh, si unul combinat Type2, CCS si CHAdeMO, amenajat intr-un capat foarte aerisit al parcarii, tot ansamblul fiind acoperit cu panouri fotovoltaice care sustin statiile de incarcare. Practic curent gratis, daca nu luam in calcul investitia.
Accesul in incinta parcarii e deocamdata liber, dar deja au pregatit un sistem cu bariere si tichete de parcare, primele 2 ore gratis apoi 10 lei/ora, probabil ca sa descurajeze pe cei ce abuzeaza de spatiul de parcare si incarcare.
Important e ca intotdeauna gasesti locuri libere la incarcat, se sta cumva la umbra si intre timp iti faci si cumparaturile.

Eu, care incarc din 2 in 2 zile, cel mult intre 20-85%, petrec cam 1 ora si ceva si plec cu aproximativ 325 km autonomie afisata. Pana la urmatoarea incarcare fac 220-240 km si am intotdeauna de rezerva 90-100 km autonomie, just in case…
Ceea ce este interesant, este ca media consumului afisata de computerul de bord este intre 11.7-12.3 kWh, ceea ce imi permite sa sper ca pe ansamblu, autonomia pe care as putea sa o utilizez este intr-adevar in jurul a 400 km, asa cum e declarata de producator.
O alta cifra care imi place este ca, tot computerul de bord imi arata, parcursul realizat intre incarcari este facut la o viteza medie de 48-50 km/h, dar cred ca asta nu e o intamplare, avand in vedere raportul urban/extraurban de 30/70% pe care il realizez.
Viteza mea de deplasare (pe DN!) este de regula 85-95 kmh in afara localitatilor, limita legala in localitatile pe care le traversez si …atat cat se poate in Bucuresti.
Toate pe modul Eco si in general cu treapta B, aer contitionat pus pe automat, fara sa mi se para vreodata ca masina e impiedicata sau lenta.
Ca sa inchei intr-o nota mai vesela aceste informatii, as spune ca masinile electrice sunt facute mana-n mana cu politia, daca vrei sa ai autonomie buna.
Toate datele de incarcare/consum, precum si toate cheltuielile efectuate le pastrez in aplicatia de smartphone Car Manager.
De asemenea, din aplicatia My Renault gestionez programarea incarcarilor si a pregatirii temperaturii fixate la ora plecarii de dimineata, in plus pot programa online o vizita la service-ul ales, apela asistenta rutiera (gratuite in perioada garantiei), sau imi pot comanda online accesoriile originale de care as avea nevoie.
Concluzionand astfel, dupa o luna de exploatare si aproape 3000 km parcursi, costurile au fost:
- Alimentare = 0 lei
- Impozit = 0 lei
- Parcare (publica) = 0 lei
- RCA la Uniqa pe 12 luni cu decontare directa = 529 lei,
- Rovigneta 12 luni = 136 lei
- Certificat de inmatriculare si placute = 134 lei
Pana aici, pare ok!
Si aventura continua…

Pasionat de masini din frageda copilarie, conducator auto cu destula vechime si mai multe categorii pe permisul de conducere, cu ceva cunostinte tehnice, dar mai ales dornic de experiente noi;