Renault ZOE – bilanțul lunii iulie și impresii în prag de 90.000 km

ZOE este un model care nu mai are nevoie de introducere, vedeta europeană a înmatriculărilor pentru mulți ani la rând fiind bine reprezentată în țară, unde a acumulat milioane de kilometri electrici.

Pe cale de a fi dată la o parte în prioritățile Renault de Megane și mai apoi înlocuită cu noul Renault 5, ZOE își vede cuminte de drum, așa cum relatează colegii din echipa proiectului Electromobilitate. Între ei, Radu (PH) și Ciprian (SV) scot în evidență avantajele unui automobil electric pentru o navetă zilnică mai lungă, de lângă Ploiești la București în cazul lui Radu și de la Gura Humorului la Suceava pentru Ciprian.

Radu planifică în premieră o călătorie de 14 zile în Slovenia și are câteva întrebări pentru colegii care au mai parcurs Ungaria și Slovenia cu orice model electric. Dan (Corsa, București) a furnizat primul set de răspunsuri în articolul său de la începutul săptămânii:

Bilanțul lunii Iulie

Dintr-o privire este ușor de văzut ca cele trei ZOE, care au transmis informațiile pentru luna iulie, s-au clasat în jumătatea din stânga a consumului mediu înregistrat de echipa noastră. Astfel, ZOE dovedește că indiferent de numărul de kilometri parcurși și conducător aflat la volan, sau caz de utilizare, eficiența rămâne o caracteristică importantă pentru îndrăgitul model francez.

În direct cu proprietarii

Radu – Ploiești

Mai întâi, datele lunii Iulie, pentur care TRONITY arată ca am,

 • Parcurs (km/călătorii): 2796/126
 • Încărcat (kWh/sesiuni): 404/17
 • Utilizat (kWh): 385
 • Consumat în medie(kWh/100 km): 13.8

NOTA: După 90 seturi de date transmise săptămânal, începând din toamna anului 2020, Radu a trecut la raportarea lunară (marcată cu o stea pe grafic).

Continuarea colaborării pe termen lung ne dă posibilitatea să urmărim comportamentul anumitor modele în al doilea și al treilea sezon cald. Prin comparație cu rezultatele din iarnă este destul de ușor de urmărit variația consumului de la un sezon la altul, fie datorită schimbării rutinei zilnice, fie datorită ritmului de deplasare.

Vom discuta mai mult pe această tema săptămâna viitoare într-un articol dedicat CENTENARILOR proiectului Electromobilitate, cei trei colegi care au depășit 100 de raportări săptămânale!

Câteva impresii în prag de 90.000 km

Vara e cu adevărat raiul electromobilistului, dacă ma raportez la ziua lungă, căldură, consumul și autonomia bune, și în general plăcerea de a conduce curat, silențios și eficient, ceea ce în cazul meu e fără cale de întoarcere către mașini ICE.

Mă apropii cu repeziciune de revizia de 90.000 km, în luna august, iar mașina nici nu pare că are acest parcurs, merge la fel ca în prima zi, creându-mi chiar un soi de dependență. Vestea bună e că între timp s-a rezolvat și acea enervantă problema cu direcția (care trăgea ușor stânga la viteze mici).

În altă ordine de idei, zilele acestea am început să creionez și să planific pentru luna Septembrie prima ieșire din țară cu mașina electrică, într-o excursie de 14 zile în Slovenia (SlovenEVTrip), după ce am fost inspirat și impresionat către aceasta destinație de câteva materiale video de pe YouTube.

Am făcut deja rezervările de cazare, am stabilit etapele de parcurs și excursiile către punctele de interes, locurile de încărcare de parcurs și de noapte, dar pentru o mai bună și atentă planificare aș avea câteva întrebări adresate comunității:

 • Ce sugestii pot face cei care au tranzitat Ungaria și Slovenia cu privire la utilizarea în aceste tari a rețelelor publice de încărcare din benzinării, supermarketuri sau altele?
 • Este aplicația Carge o soluție de luat în calcul?
 • Ce alte experiențe legate de parcări, vignete, asistență rutieră sau orice alte taxe ar fi de avut în vedere?

Cu mulțumiri anticipate pentru orice informație utilă, urez tuturor drumuri bune, vacanțe minunate și o vară făină!

Ciprian – Gura Humorului

În ultima lună am cam făcut kilometri cu doamna Zoe, la începutul lunii s-a resetat puțin bordul din senin după primii 400 km. (E posibil să nu fiu eu atent și să apăs poate din greșeală pe ok de pe volan și să se reseteze).

Așa că pun ambele poze cu bordul pt a putea face suma corectă de km.

Am făcut un drum lung Gura Humorului – Brașov – Bacău – Gura Humorului într-o singură zi de la 4 dimineața la 22.

N-am avut răbdare să caut stații gratis, m-am enervat pe la parc prin Brașov cu trei utilizatori care nu cunoșteau plugshare, am încărcat la eon și i-am dat înainte.

 • 3040 km
 • Viteză medie 55 km/h
 • Consum 13.2 kWh/100km
 • Cost încărcare total 113.62 ron (47 kWh în deplasare, 41 kWh acasă)

Șerban – Suceava

Săptămână relativ scurtă pentru Zoe. Atașez două poze din aplicația Tronity, atât cu datele săptămânale (imaginea din stânga) cât și cele cumulate pe toată luna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.