Renault ZOE dincolo de 124.000 km cu încărcare de la soare

În ilustra carieră de vedetă a înmatriculărilor europene s-a discutat mult despre diferitele variante de Renault ZOE.

Din perspectiva experiențelor pe termen lung la volan, am scris de bine despre echipa ZOE, mai ales când Radu (PH) a trecut de 100, 110, 120 și în prezent 124.000 km fără probleme.

La capătul celălalt al spectrului este experiența lui Ciprian (SV), care a tras lozul necâștigător și exemplarul lui a petrecut mult prea mult timp în service.

De bine sau de rău, ZOE a fost pentru foarte mulți electromobiliști primul pas în acest teritoriu neumblat, primul contact cu noua tehnologie și cu plăcerea condusului tăcut și fără fum. Datorită eficienței și prețului de achiziție ceva mai accesibil, ZOE a devenit o mașină foarte îndrăgită pentru aplicații comerciale, livrări de mâncare sau pachete și transport de persoane. În acest mod de utilizare, a avut o contribuție importantă la expunerea unor persoane fără interes specific, sau chiar cu o mare doză de scepticism, la transportul electric.

In plus, ZOE a devenit pe piața second hand un mijloc de acces pentru primii pași pe calea mobilității electrice. O alternativă reală la un model (mai) accesibil ca preț, altul decât Dacia Spring, care pentru mulți este prea mic, prea nu-știu-cum, sau pur și simplu prea chinezesc…

Viața cu ZOE

Din cele șase ZOE participante la proiectul nostru, Radu (PH) și Márton (MS) continuă colaborarea după (aproape) trei ani, furnizează date despre experiențele lor pe termen lung și participă la evenimentele de promovare a mobilității electrice, atunci când timpul le permite.

Radu – Crivina, jud. Prahova

  • Zoe la sfârșit de septembrie: Odometru 124.042 km.

In luna septembrie, bordul mașinii  arată ca am parcurs 3020 km;

Iar aplicația My Renault arată ca am încărcat/utilizat 387/346 kWh:

Astfel, rezultă că în luna septembrie am consumat în medie 11.5 kWh/100 km.

Din aplicația CarManager, cheltuielile de alimentare, luând in considerare și aportul panourilor foto-voltaice, sunt: 192.50 lei (6.37 lei/100km), de fapt cele pe traseul spre/de la Șpring.

Aplicația FotoSolar dedicată monitorizării activității sistemului fotovoltaic, sintetizează pentru luna anterioară că am produs/consumat în total casnic: 2.32 MWh/809.72 kWh, producție din care am alimentat mașina cu 283 kWh;

Sunt încă sub impresia întâlnirilor de la Șpring și din Apuseni cu colegii participanți.

Márton – Târgu Mureș

Am revenit cu datele pentru luna August și Septembrie…

Da ați citit bine. Am rămas în urma mult, între timp am fost plecat în Albania, Muntenegru, San Francisco, Dallas, Gruzia/Tbilisi.

Despre deplasarea la San Francisco, unde am prezentat proiectul (bazat pe un articol publicat pe blog) relatat aici, preluat și aici au fost mai multe articole în presa locală și regională. RadioMuresAgenda de MuresPunctul.

În luna August am parcurs 2131 km am încărcat de 314 kWh în total. Fiind ultima luna cu cupoane Kaufland, costuri de încărcare au fost 95 lei (4.46 lei/100km). Consumul, care include și pierderile de încărcare, a fost 14.7 kWh/100km.

În luna Septembrie am parcurs 1858 km, am încărcat de 310 kWh, din care 89 kWh din solar. Costuri de încărcare 101 lei (5.43 lei/100km). Consumul, care include și pierderile de încărcare, a fost 16.6 kWh/100km. 

Mi s-a ars becul H7 după 32.000 km parcurși. Având în vedere că era becul Philips din Dedeman și am avut bonul aferent, fiind în perioada de garanție, mi s-a schimbat cu unul nou și nu am avut costuri de achitat.

Statistici Renault ZOE după 145 săptămâni

Márton ne-a transmis primele date în 10 mai 2021. De atunci am monitorizat 52.484 km, parcurși cu un consum mediu de 14 kWh/100km, care reflectă un caz de utilizare variat, cu drumuri urbane, dar și călătorii mai lungi, descrise de Márton în cele 15 articole publicate pe blog.

O privire la datele transmise pe parcursul celor 145 săptămâni de colaborare indică obișnuita variație a consumului în funcție de anotimp, dar și în funcție de traseul parcurs, încărcarea cu persoane și bagaje, graba de a ajunge la destinație, etc.

Drumuri bune în continuare Radu și Márton alături de ZOE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.