Renault ZOE după 80.000 km de navetă zilnică

Întâmplarea a făcut ca în aceeași zi când am trecut cu TM 3 de 80.000 km, Radu m-a anunțat că și ZOE a este aproape de aceeași aniversare.

Marea diferență este că Radu a parcurs distanța în mai puțin de doi ani, în timp ce nouă ne-a luat trei ani și jumătate, cu tot debutul furtunos al excursiei din Motor City până la Bran, la prima întâlnire a proprietarilor de automobile electrice din România, acolo unde s-a născut ideea asociației AERO.

De multe ori am scris că naveta zilnică, pe distanțe medii și lungi, reprezintă cazul ideal de utilizare al oricărui model electric. O privire la informațiile comunicate de Radu și colegii din echipa ZOE în ultimul an, oferă evidența bazată pe date din exploatarea de lungă durată.

Consumul mediu săptămânal

Aparent haotic, cu linii zigzag care se întretaie, consumul mediu săptămânal al fiecărui participant depinde de numeroși factori de exploatare și de sezon. De aceea valorile punctuale, obținute pe anumite trasee, nu au pot fi utilizate pentru a caracteriza eficiența unui anumit model.

Domeniul de consum

Preluând doar valorile minime și MAXIME din fiecare săptămână și interpolând curba de minim și MAXIM, imaginea se limpezește puțin și putem afirma că pentru cei patru participanți la proiectul Electromobilitate, care ne-au furnizat informații săptămânale pentru ZOE, consumul va fi regăsit undeva între curba albastră (valori minime) și cea roșie (valori MAXIME).

Ca dovadă, am plasat valorile comunicate de Radu în domeniul ZOE și a rezultat următoarea imagine

Curba dublă verde reprezintă interpolarea valorilor de consum comunicate de Radu, care dovedește ca naveta lui de aproximativ 100 km pe zi a rezultat în unele din cele mai mici valori de consum, consistent pe parcursul ultimelor 12 luni.

Parcursul și viteza medie

Urmărind parcursul săptămânal comunicat de Radu, este ușor de văzut că, în afară de o singura excepție, colegul nostru parcurge MAI MULT de 500 km pe săptămână. Așa cum știm, viteza de deplasare joacă un rol important pentru energia consumată.

Spre deosebire de colegii ce utilizează mașinile preponderent în mediul urban și realizează viteze medii între 15 și 30 km/h, în funcție de aglomerația din fiecare oraș, Radu parcurge drumul din apropiere de Ploiești la București cu ritm de metronom, cu o viteză medie cuprinsă între 41 și 50 km/h (cu doua excepții: o valoare minimă de 38 km/h și una maximă de 56 km/h).

În concluzie, mai mulți kilometri, cu viteză de deplasare mai mare, dar consum mediu mai mic! Avem acum toate elementele pe care se bazează afirmația că naveta electrică este cazul ideal de utilizare.

Despre costuri vom discuta în curând, fiindcă pe măsură ce stațiile gratuite sunt tot mai ocupate, încărcarea acasă oferă siguranța, confortul și (încă) prețul ideal. Aceasta combinație de factori favorabili determină tot mai mulți din colegii noștri navetiști să evalueze învestiții în instalații fotovoltaice, subiect la care vom reveni cu bilanțuri de exploatare după mai bine de un an.

În direct cu echipa ZOE după 9899 km parcurși în luna aprilie

Radu – Ploiești

În luna aprilie, TRONITY arată că am,

 • Parcurs (km/călătorii): 3344/154
 • Încărcat (kWh/sesiuni): 541/25
 • Utilizat (kWh): 533
 • Consumat în medie(kWh/100 km): 15.9

În curând trec de borna 80k.

Datele de exploatare în intervalul 25.04-02.05.2022 ale lui ZOE, sunt:

 • Parcurs:  579 km
 • Viteza medie:  45.3 km/h
 • Consum mediu:  15.3 kWh/100 km
 • Costuri alimentare:  70 lei

E aproape vară și asta e foarte bine. Văd din ce în ce mai multe mașini electrice pe drumuri și asta îmi place.
Aștept cu justificată curiozitate introducerea curând a plăcuțelor de înmatriculare (sper) doar pentru mașinile full electrice, cu generalizarea avantajelor anunțate.
Poate asta va face diferența în alegerea viitoarelor mașini.

Ciprian – Gura Humorului

Am avut revizia la un an și mi-au resetat consumul joi pe 28.04. (Mai erau cel puțin 350 km făcuți înainte).

 • 238.1km
 • 53 km/h viteză medie
 • 15.0 kwh/100 km consum
 • Cost 21.6 ron

Șerban – Suceava

A venit în sfârșit primăvara. Furia a început iarăși să zburde liberă pe câmpii în căutare de aventură. Prin urmare și numărul de kilometri raportați va crește de acum :). Atașez poza din tronity cu datele săptămânii trecute. 

Márton – Târgu Mureș

Săptămâna trecută ZOE 41 a parcurs 549 km cu un consum de 12.3 kWh/100 km pe bord. Sâmbătă am fost ieșit din Târgu Mureș spre Lueta/Harghita, la Rallyul Harghitei etapa a 2-a. Am savurat un pic și o etapă de rally. 

În luna aprilie am circulat 2972 km, record absolut cu electrica într-o singură luna pentru noi. Am încărcat de 491 kWh după contor/stații, 36 kwh au provenit din solar.

 
Consum după contorul care monitorizează încărcările 16.5 kWh/100km. 
După un plin, am avut pe bord estimare de autonomie 359 km. Foarte aproape de realitate, am circulat 325 km cu un plin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.