Bilanțul lunii aprilie și câteva concluzii după 218.000 km parcurși în 2022

Kilometrii se adună foarte repede din rapoartele săptămânale furnizate de proprietarii de automobile electrice participanți la proiectul Electromobilitate.

Dacă în februarie anunțam parcurgea primului milion de km monitorizați în cadrul proiectului (Primul MILION de kilometri parcurși de echipa proiectului Electromobilitate), până la sfârșitul lunii Mai se mai adună încă un sfert de milion. Semnificația statistică a cifrelor este importantă și cuprinde în luna aprilie 31 cazuri de utilizare, pentru 12 modele 100% electrice (lista la final) și mai multe variante ale aceluiași model (exemplu IONIQ 5 awd/rwd, Model 3 SR/LR, ZOE 50/40, etc).

Bilanțul lunii aprilie

Cu excepția lui Márton, care raportează de la Târgu Mureș consumul pentru ZOE incluzând pierderile de încărcare, valorile consumului mediu din luna aprilie pentru fiecare participant sunt calculate pe baza parcursului și consumului comunicat săptămânal sau a valorilor furnizate direct de proprietari.

Exemplu: raportare TM 3 bazată pe valorile de la bord pentru luna aprilie

Bilanț ianuarie – aprilie 2022

După primele patru luni din 2022 (DA! a trecut deja o treime din acest an) este momentul să revizităm rezultatele comunicate de echipa noastră și să tragem câteva concluzii.

Cu excepția lunii februarie, parcursul echipei s-a menținut peste 55.000 km, depășind în aprilie 60.000 km, odată cu includerea informațiilor comunicate de Claudiu – Opel Corsa (AB) și Peter – IONIQ 5 awd (TM).

Consumul mediu a avut un trend descendent în această perioadă, odată cu încălzirea vremii. Chiar dacă unele modele au suferit creșteri mari de consum în sezonul rece, valorile procentuale obținute după 218.000 km, parcurși în primele patru luni de cei 31 de participanți, nu justifică generalizarea promovată de electro-sceptici despre „prăpădul electricelor iarna”.

Luând consumul mediu (16 kWh/100 km) din aprilie ca bază de referință (100%), observăm o variație maximă de +19% în luna ianuarie, ceea ce este cu mult mai liniștitor decât creșterile înregistrate de colegii cu modele bazate pe platforma MEB a grupului VW. În așteptarea actualizării softului pentru ID.3 și ID.4 , sperăm ca după sezonul rece 2022/23 această variație să fie și mai redusă.

La sugestia unui coleg, am adăugat graficul de consum mediu pentru luna aprilie și în format vertical.

Statistica lunii aprilie se bazează pe informațiile comunicate de proprietarii următoarelor modele:

 1. Hyundai Kona – 6 participanți (Brașov, Câmpina, CH, Cluj x2, Sibiu)
 2. Tesla Model 3 – 6 participanți (București x2, Campina, MI, Timișoara x2)
 3. Renault Zoe – 4 participanți (Ploiești, Gura Humorului, Suceava, Târgu Mureș)
 4. VW ID.3 – 4 participanți (București x2, Cluj, Timișoara)
 5. IONIQ 5 – 2 participanți (Timisoara)
 6. Kia Niro – 2 participanți (București)
 7. Opel Corsa – 2 participanți (Alba, București)
 8. Peugeot e-2008 – Timișoara
 9. Dacia Spring – Deva
 10. VW – ID.4 – Cluj
 11. VW e-Up – Cluj
 12. Skoda Citigo – Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.