Renault Zoe, Peugeot 208, Opel Corsa – nori negri la orizontul sub-compactelor

Renault Zoe a fost ani în șir cel mai bine vândut model în Europa și, după lansarea timpurie pe piață, constructorul francez l-a îmbunătățit continuu. Experiența acumulată se reflectă în priza la public și progresul rapid în clasamentele înmatriculărilor al Megane-ului, un model mai mare, mai încăpător și… mai scump.

Cu totul alta este povestea la concurentul francez, Peugeot, a cărui lider, Carlos Tavares, a fost și a rămas un vehement critic al mobilității electrice. Gama de modele, asamblate pe platforme mixte, a fost lansată doar în 2020, sub amenințarea amenzilor europene la depășirea cotelor de emisii pentru întreaga flotă produsă.

Micuțul Fiat 500e, dezvoltat de grupul FCA – FiatChrysler Automobile și lansat înainte de formarea grupului Stellantis, dovedește suratelor franceze din grupa sub-compactelor că cerere există suficientă pe piața europeană.

Sursa informațiilor: RO e-mobility index publicat de lektri.co

Înmatriculările sub-compactelor sunt în declin și în România, unde au acaparat doar 3.3% din piața modelelor 100% electrice în primul trimestru.

Povestea cifrelor pare să spună că nu prețul este devină, ci mai degrabă raportul preț/performanțe, preț/spațiu interior și confort, preț/calitate. Cu alte cuvinte, cumpărătorii români au înmatriculat de cinci ori mai multe modele din Grupa Mare, în ciuda prețului ridicat, atunci când au considerat că merită.

Cu toate acestea, o recentă remarcă a liderului Renault, referitoare la scăderile de preț practicate de Tesla începând din ianuarie, nu lasă loc de îndoială că întreaga industrie urmărește cu atenție cum își poate permite Tesla să coboare prețurile, în timp ce majoritatea firmelor tradiționale afirmă că realizează pierderi cu producția de automobile electrice.

In plus, producătorii chinezi au anunțat o ofensivă tot mai amplă, cu modele compacte și sub-compacte, la prețuri foarte competitive. Ce se poate întâmpla când un produs accesibil ca preț, pentru un număr mai mare de cumpărători, este livrat în cantități suficiente, am văzut cu modelul Dongfeng importat de Renault și vândut ca Dacia Spring europenilor.

Zoe, Peugeot 208 și Corsa văzute prin prisma utilizatorilor

Márton – Zoe, Târgu Mureș

Pe lângă informațiile compilate pentru articolul aniversar, Márton ne scrie:

”Săptămâna trecută Zoe 41 a parcurs 308 km cu un consum de 14.5 kWh/10km și viteza medie de 28 km/h. 
Temperaturi variate, au fost și zile reci, zăpadă, dar și zile cu peste 5 grade.”

Rezultatul se vede în graficul consumului mediu al ultimelor 12 luni.

Colegii din echipa Stellantis

Claudiu – Opel Corsa, Alba Iulia

Claudiu a ajuns la linia de sosire a primului an de colaborare la proiect și ne-a transmis informatii interesante pe care le vom publica într-un articol dedicat.

Faptul că am achiziționat această mașină a părut nebunie în ochii colegilor și chiar a familiei. Totuși, decizia pe care am luat-o a fost una îndelung analizată și asumată în totalitate.

Astfel, după acest prim an, am economisit aproximativ 1000 EURO/10.000 km, însumând 4000 EURO.

Calculul e simplu, în cazul meu: la consum de 7 l/100 km (7,3 lei/litru benzină premium) + ulei și piese de uzură, rezultă un cost de 1200 EURO la 10.000 km. La fiecare 10.000 km, la un consum mediu de 16-17 kWh/100 km, curentul (0,67 lei/kWh) și verificările service (mult mai rare) mă costă 200 EURO, dacă este să fac abstracție de încărcările ocazionale gratuite sau, din contră, de cele la un preț foarte mare de peste 3 lei/ kWh.

Claudiu – Opel Corsa, Alba Iulia

Bogdan – Peugeot 208, București

Săptămâna 3-9 aprilie:

  • Distanța totală: 22 km
  • Consum mediu: 18.2 kWh/100km
  • Viteza medie: 17 km/h

Laura – Peugeot 208, Timișoara

Poza Laurei a ieșit mai neclară săptămâna trecută, așa că Tudor a ”tradus”:

  • 51 km parcurși,
  • 23 kWh/100km consum
  • 16 km/h viteza medie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.