Am început ”săptămâna aniversărilor” cu o scurtă relatare a progresului realizat de MG în Europa, după achiziția de către SAIC – Shanghai Automotive, cu o noua gamă de modele 100% electrice, după care am mutat obiectul spre colegii din echipa proiectului Electromobilitate.
- Aniversare la 100 ani – MG pe cale să recâștige strălucirea de altă dată?
- 3 aniversări – 3 cazuri de utilizare: Claudiu – Opel Corsa (episodul 1)
- O aniversare și prima săptămână din aprilie pentru Enyaq, Volvo XC40, IONIQ 5, ID.4 și BMW iX
Trei aniversări, în tot atâtea zile, sunt un prilej de bucurie, dar și de reflexie asupra participării colegelor și colegilor din toată țara la mai buna înțelegere a conviețuirii cu un automobil electric în România. Bazat pe contribuții voluntare din partea proprietarilor de vehicule electrice, proiectul a beneficiat de colaborări ce au depășit cu mult termenul convenit cu fiecare participant la începutul cooperării: 12 luni.
Achiziția de date, structurarea lor în pachete de informații cât mai utile și ușor de găsit, contribuie la acumularea cunoștințelor despre automobile electrice, privite din punctul de vedere al utilizatorilor, de la volanul celor mai răspândite modele din România. Continuarea acestui proces, dincolo de primul an, adaugă valoare prin documentarea costurilor de exploatare și întreținere pe termen lung, cu mult după ce entuziasmul primilor kilometri electrici s-a transformat în rutina noului mod de transport zilnic.
Márton la borna #S100
Contribuția sărbătoritului nostru de astăzi, Márton (Zoe, Târgu Mureș) se întinde cu mult dincolo de limita experienței la volan. Printr-o curiozitate înnăscută, colegul nostru a împins limitele cunoașterii mașinii, și a documentat rezultatele în toate anotimpurile, spre acea barieră psihologică de 0% SOC (State of Charge), care generează pentru majoritatea utilizatorilor disconfortul cunoscut ca ”range anxiety” (teama de autonomie).
- Utilizarea plajei de 0-5% a bateriei în timpul călătoriilor lungi
- Am testat autonomia Zoe 41 până la 0% iarna pe -3 grade și ninsoare
Pornit la drum cu soluția de buget minim disponibilă înainte de lansarea Daciei Spring în România, Márton a ales ca partener de drum un Renault Zoe second hand, despre care ne amintește după fiecare călătorie mai lungă (București, Budapesta, Craiova via Transfăgărășan) că nu beneficiază de încărcare rapidă.
- Călătorie de la Târgu Mureș la Otopeni cu ZOE 41 (fără încărcare rapidă)
- Călătorie cu ZOE 41 la aeroportul din Budapesta și primele impresii din Norvegia
- Surpriză Renault ZOE – autonomia pe ruta Craiova-Târgu Mureș via Transfăgărășan
Experiența încărcărilor lente obligă o foarte atentă planificare a traseelor alese spre destinație. Sincronizarea pauzelor de încărcare cu cele de masă sau alt gen de activități profesionale, cum au fost teleconferințele despre care a relatat Márton, este esențială pentru a nu transforma călătoria într-un lung șir de așteptări.
Dacă pentru mulți proprietari alegerea unui model fără încărcare DC este bazată pe utilizarea urbană, pentru Márton a fost un motiv să exploreze limitele absolute ale stoarcerii ultimului degetar de electroni din acumulator.
In primul an, media parcursului săptămânal a depășit rar 500 km, dar începând din vara anului trecut Márton a parcurs de mai multe ori peste 1000 km.
După aproape 42.000 km monitorizați pe parcursul primelor 100 săptămâni de participare la proiect, Zoe indică la bord un consum mediu de 14.3 kWh/100km, cu variațiile sezoniere firești în funcție de temperatură. Márton ne aduce aminte în fiecare bilanț lunar, de pierderile la încărcare, care afectează cheltuielile cu energia electrică.

În cazul său, încărcarea preponderent de la soare sau cu cupoane Kaufland, nu afectează prea mult cheltuielile pentru deplasările cu Zoe, chiar dacă, în anumite condiții de temperatură, pierderile semnalate au depășit 20%.
Experiența dobândită a fost generos împărtășită în cele 14 articole publicate pe blog și prin dialog direct cu cei interesați, în cadrul evenimentelor de promovare a mobilității electrice de la Păltiniș (2021) și Vatra Dornei (2022).



Dincolo de experiențele volan, în slujba electromobiliștilor
Pe lângă informațiile legate de parcurs, consum, costuri cu încărcarea și cele de întreținere, probleme întâmpinate și modul lor de rezolvare, Márton a dedicat o parte din timpul sau activismului civic în slujba tuturor electromobiliștilor.
Fie că este vorba de lista proiectelor de instalare a stațiilor de încărcare prin AFM sau de harta interactiva a locațiilor stațiilor instalate prin programul Electric Up, colegul nostru dovedește răbdare și abilitate în comunicarea cu autoritățile.
- 1033 localități s-au înscris pentru instalare stații de încărcare prin programul AFM
- Electric Up – lista stațiilor de încărcare aprobate. Analiză interactivă!
Urmărind programele de interes pentru toți electromobilștii, lansează petiții și dialoghează cu reprezentanții autoritarilor răspunzătoare de administrarea fondurilor pentru instalarea panourilor fotovoltaice și a stațiilor publice, publicând rezultatele în articole de interes.
MULȚUMIM Márton pentru contribuția din primele 100 săptămâni la proiectul Electromobilitate, pentru insistența de a afla, organiza și comunica cum se dezvoltă rețeaua de încărcare publică și pentru numeroasele demersuri și propuneri de îmbunătățiri făcute în interesul comunității.
Așteptăm cu mult interes în luna Mai, experiențele acumulate pe parcursul primilor doi ani alături de echipa proiectului Electromobilitate!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.