RO e-mobility index: povestea cifrelor din trimestrul I, 2023

De multă vreme RO e-mobility index, publicat de partenerii noștri de la Lektri.co, a devenit statistica mult așteptată la fiecare început de lună de toți cei interesați de evoluția mobilității electrice în România.

Pe lângă datele de înmatriculare, preluate direct de la sursa DRPCIV și prezentate în câteva grafice mult mai ușor de înțeles decât tabelele originale, autorii se străduie să inventarieze stațiile publice utilizând portalul Plugshare.

Cu toată imperfecțiunea metodei, nu toate stațiile fiind înregistrate pe Plugshare, comunitatea poate contribui la creșterea acurateței datelor, salvând o imagine, descrierea și locația stațiilor, atunci când descoperă câte una nouă, care nu figurează pe Plugshare.

Metoda se bazează pe contribuții individuale. Márton (Zoe, Târgu Mureș) a demonstrat în ultimele zile că, utilizând harta interactivă alcătuită pe baza informațiilor primite de la Ministerul Energiei pentru programul ElectricUp, a reușit să identifice mai multe stații noi de încărcare amplasate în zona Târgu Mureș. Le-a fotografiat și le-a înregistrat pe Plugshare. Un link la harta alcătuită de Márton găsiți în articolul alăturat. Dați și voi o mână de ajutor?

Povestea cifrelor

Pe lângă graficele și tabelele publicate, colegul nostru Tudor (IONIQ 5, Timișoara) adaugă comentariile care prezintă succint evoluția înmatriculărilor din România pentru modele 100% electrice (BEV-battery electric vehicles).

Sursa: RO e-mobility index publicat de lektri.co

Prima veste bună este că înmatriculările din primul trimestru au depășit cele din întregul an 2020, anul ravagiilor făcute de pandemie.

Pe lângă o realitate bine cunoscută, Dacia Spring domină segmentul electric din țară, alte modele urcă și coboară în clasamentele lunare, în funcție de capacitatea de livrare a importatorilor, cu un decalaj de o lună, două sau chiar mai multe în unele județe cu întârzieri mari între livrare și eliberarea numerelor verzi.

Pentru a evita variațiile prea mari de la o lună la alta, am ales să consolidez modele de gabarit asemănător și preț apropiat, provenind de la mai mulți producători, în ideea că nu toate livrările vor suferi într-o anumită lună pentru toți importatorii.

Categoriile formate sunt modelate după echipele participante la proiectul Electromobilitate, înglobând următoarele modele:

  • Grupa mică: e-Up, Citigo, Fiat 500, Smart;
  • Sub-compactele: Zoe, Peugeot 208, Opel Corsa;
  • Compactele: Kona, ID.3, Megane, Leaf, e-Golf, etc.
  • Grupa Mare: ID.4, Enyaq, IONIQ 5, Volvo XC40, BMW iX, Mach-e, etc.
  • Tesla: Model Y, Model 3, Model S
Sursa informaților: RO e-mobility index

O scurtă privire la categoriile formate după modelul descris mai sus, ar putea fi o primă surpriză. Nu atât prin dominația categorică a Spring-ului, cu care ne-am obișnuit în orașe, pe șosele și mai ales la stațiile de încărcare, de care au nevoie mai des ca alți participanți la trafic.

Surpriza ar putea fi că a doua categorie de înmatriculări în primul trimestru a fost formată din modele cuprinse în Grupa Mare. Cum este oare posibil ca ID.4, IONIQ 5 și alte ”garsoniere pe roți”, mari, spațioase, grele și scumpe să acapareze peste 16% din piața românească, în detrimentul unor modele mai mici și mai accesibile ca preț?

De altfel, întrebarea revine și atunci când realizăm că Grupa mică și Sub-compactele, adică cele mai accesibile mașini ca preț, după Dacia Spring, au fomat cele mai mici segmente ale înmatriculărilor din primul trimestru. Oare aceasta este oglinda reală a cererii pe o piață cu putere de cumpărare mai redusa decât Norvegia (de exemplu), unde modele din Grupa Mare domină clasamentele înmatriculărilor de ani de zile?

Sau mai degrabă observăm aceeași retragere a producătorilor europeni spre segmentele cele mai profitabile, livrările de modele mari, grele și scumpe având prioritate?

Impactul înmatriculărilor din primul trimestru este ușor vizibil într-o comparație a parcului electric la sfârșitul anului 2022, cu cel de la sfârșitul lunii martie. Foarte pe scurt:

  • Spring a mai acaparat aproape 1%, Grupa mică 0.5% și Tesla 0.3%
  • Compactele au pierdut 1.1% și Sub-compactele 0.8%
  • Cea mai importantă creștere este însă cea realizată de Grupa Mare +2.4%

În loc de concluzii

Este mult prea devreme pentru orice concluzii despre evoluția înmatriculărilor în 2023, dar un semnal pentru cei interesați de automobile mai acceasibile ca preț incepe să se contureze.

Pe măsură ce electromobiliștii cu experiență, migrează spre categorii de modele mai mari, un parc second hand tot mai abundent, cu modele lansate în urmă cu câțiva ani, se vor apropia mai mult ca preț de Dacia Spring nouă.

Experiențele colegilor noștri Dan (Kona, București), Márton (Zoe, Târgu Mureș) și Octavian (Outlander PHEV, Sibiu) au fost bune cu modele second hand. Desigur istoricul fiabilității, disponibilitatea și prețul pieselor de schimb, sursa de achiziție și cunoașterea istoricului real al mașinii (mod de exploatare și de încărcare) constituie barierele cele mai mari în calea achizițiilor second hand.

2 Responses

  1. Gigi spune:

    Si masinile Tesla ar trebui incluse in Grupa Mare, sunt masini mari (Model 3) sau foarte mari (Model Y, Model S).

  2. Dan Boboescu spune:

    Mulțumim pentru sugestie.

    In cronica săptămânală a experiențelor utilizatorilor, Model Y a fost inclus începând din luna noiembrie 2022 în Grupa Mare. In prezent, cu trei participanți la proiectul Electromobilitate, proprietarii de Model Y au format o echipă separată, care este pe cale să crească rapid.

    In statistica primului trimestru am ales să separăm Tesla de Grupa Mare pentru a sublinia rata de creștere față de parcul auto electric la finalul anului 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.