După un episod dedicat celor mai mari modele construite pe noile platforme electrice ale grupurilor VW și Hyundai-Kia, astăzi subiectul este mezinul familiei VW din gama bazată pe arhitectura 100% electrică MEB.
Informațiile transmise de colegii participanți la proiectul Electromobilitate par să comunice clar un mesaj despre risipa de electroni la drumuri scurte cu ID.3 în oraș. Dar la drum lung?…
Priviți cu atenție valorile lui Cosmin și Alexandru, cei doi participanți la RO 1000 km challenge. Puteți descoperi veleitățile nebănuite de călător de iarnă ale ID.3-urilor?
Consumul mediu săptămânal însoțit de comentariile proprietarilor

Călin – Cluj
Săptămâna ce a trecut am parcurs 65 km, doar urban, climatizare pe 23 grade și preîncălzire la aceeași temperatură. Consumul mediu a fost de 34,8 kWh/100 km.
Am încărcat marți până la 90% și la sfârșitul săptămânii a rămas un procent de 40% (48 km parcurși ).
Încărcarea a fost gratuită, fiind făcută cu cardul WeCharge
Alexandru – București

În săptămâna 17-23 am parcurs 1103 km cu un consum mediu de 20,2 kWh/100 km, plus alți 100 km la un consum ceva mai mare, dar pe care i-am pierdut din contorizare când am resetat consumul pentru aventura de 1000 km.


Lucrez la materialul de 1000 km, voi reveni cu raportarea detaliată. A fost o experiență pe cinste, iar bucuria că o parte din voi ne-ați urmărit, amplifică starea de bine!
Cosmin – București
Săptămâna trecută am adunat 1427 km cu un consum mediu de 23.7 kWh/100 km, din care 1052 km la RO 1K challenge, unde am parcurs 1052 km cu un consum de 23.4 kWh/100 km.


Deși obositor, a fost foarte plăcută experiența, nu am avut probleme de somn absolut deloc pe drum, a „ajutat” și vremea care ne-a ținut în priză. O să sumarizez impresiile și elementele cheie și revin separat.
Dan – Timișoara
În săptămâna 17-23 ianuarie 2022, am parcurs 76 km, cu un consum de 34 kWh/100 km și o viteză medie de doar 13 km/h, drumuri foarte scurte prin oraș și tot timpul folosind încălzire din aplicație cu 5-10 min înainte de a pleca, pentru a dezgheța mașina. Majoritatea plecărilor au fost dimineața devreme, iar temperaturile au fost tot timpul negative, între -2 și -7 grade.


Daniel – Timișoara

Săptămâna trecută au fost temperaturi preponderent negative la Timișoara, și asta s-a reflectat și în consumul ID.3, care în oraș a sărit lejer de 35 kWh/100 km, ceea teoretic oferea o autonomie de 100-140 km.
Practic, pe cele mai multe drumuri în oraș vedeam 1% din baterie dispărând la fiecare 1 km efectuat.
Consumul s-a mai îmbunătățit după un drum de 250 km în afara orașului și prima ieșire din țară a mașinii. Chiar și așa ID.3 a mâncat 50% din baterie pe sens pentru 125 km.
Rămân la aceeași concluzie de iarna trecută, ID.3 este o mașină ineficientă în sezonul rece, oferind autonomie de 100-150 km strict urban, respectiv 250-280 km în afara orașului, în regim mixt de autostradă și DN.
Drumurile trebuie planificate cu grijă pe timp de iarnă, și nu o sa ma încăpățânez să conduc electric doar de dragul de a merge eco. Acolo unde face sens, voi merge cu ID.3 și unde nu, nu.
Pentru ieșirea de la Gyula, mașina a plecat de acasă cu 80% baterie, fiind încărcată la o stație Renovatio pe tichete Kaufland (cost încărcare zero). La Gyula, în parcarea de la aqua park se află o stație Type2 de 22 kWh cu un cost de 1.37 ron /kWh. Am avut un cost total de 63.44 ron, și mașina s-a încărcat 100% cât noi ne-am bălăcit la aqua park. Astfel, în situația dată nu am avut emoții cu autonomia și a avut sens să folosesc ID-ul. Poate pe viitor, pe măsură ce rețeaua de încărcare va crește, vor fi tot mai multe situații de acest fel.

Adițional am ales sa schimb cauciucurile din fabrică cu care a venit mașina – Bridgestone Turanza pe 19.
După 32.000 km arată ca în poza atașată, și nu mai ofereau aderență nici pe drum uscat. Chiar dacă am ales inițial să mai trag de ele până la vară, și să evit să folosesc mașina pe polei/zăpadă, pentru siguranța mea și a pasagerilor le-am înlocuit. Ușor dezamăgit că s-au uzat așa de repede, dar am înțeles că asta e unul din dezavantajele de la un EV.
Având în vedere costul ridicat al unor anvelope, mașina venind echipată cu jante de 19 inch și dimensiuni atipice pentru anvelope [215/50] — un alt dezavantaj care îl văd eu în materie de costuri — am ales să o încalț cu all seasons Crossclimate 2 215/50 R19 93T de la Michelin și astfel să nu mai investesc 400 de lei pe an pentru schimbul de anvelope. Dacă și acestea vor avea viată de 30.000 km, rămâne de văzut.
Cost anvelope: 3115 ron Cost montaj: 210 ron
NOTA: în general EV-urile sunt mai grele și au cuplu motor mai mare, decât variantele echivalente echipate cu motor termic, factori ce afectează uzura anvelopelor. Cu toate acestea, mai mulți colegi au schimbat anvelopele după 65.000 km. Pentru o imagine statistic relevantă, scrieți-ne la câți km ați schimbat anvelopele, indicând modelul și anul de fabricație, plus orice alte detalii considerați a fi utile. Mulțumim pentru colaborare.



We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 65 owners, documenting 1.9 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA.