#RO1000Challenge. Test de infrastructură, nervi și anduranță. Din Kona

Așa cum ați putut citi și în articolul scris de Alex – #RO1000Challenge – 1000 km electrici în România în 17 ore?, sâmbătă, 22 ianuarie, am participat la un test de infrastructură și anduranță alături de Paul, Cosmin și Alex.

Cu siguranță unii vor percepe acest test ca o cursă contra-cronometru sub cheia „Cât de repede parcurgi 1000 km prin România?”. Dacă e să ne raportăm la testele făcute de Bjorn Nyland, noi am făcut ceva foarte diferit pentru că nu am corectat timpii parcurși, nu am făcut adunări și scăderi de timp pentru a compensa probleme de trafic sau probleme tehnice. Pentru că am vrut să evidențiem problemele unui traseu de anduranță, nu neapărat capabilitățile mașinilor. Cu atât mai mult cu cât a fost un veritabil traseu de iarnă, cel mai cald pe traseu a fost prin zona Brăilei unde aveam 1°C. În rest, temperaturi și de -12°C.

Traseul… a fost unul reprezentativ pentru piața auto din România. Traseul a fost de așa natură încât să avem un segment continuu de minim 200 km de autostradă (cam rar prin România, ce e drept, dar 40% din populația țării trăiește la mai puțin de 100 km de autostradă) și să avem două treceri ale Carpaților. Faptul că am trecut prin toate regiunile istorice, a fost un bonus. Știu că până la Bacău am avut un traseu care a favorizat vitezele medii mari, fiind un traseu de drum drept, bun și cu puține localități, cu puține zone de conflict cu traficul local.

Înainte de a trece la articolul propriu zis, știu că așteptați rezultatele finale, așa că iată-le în tabelul de mai jos. Ce o să urmeze după tabel o să fie iureș, test de anduranță pentru ficat.

Special am lăsat timpul condus, pentru că un drum de peste 10 ore este un test de anduranță pentru șofer în primul rând. Ce pot eu să zic, că din timpul total al călătoriei, Konița mea a stat parcată (fără să încarce) aproximativ 1h 50 de minute. Și asta din cauza mea, nu a ei, dar revenim și la acest subiect.

La unii, vitezele medii mai includ și niște timp petrecut la stații. Oricum, la traseul ăsta, viteza medie este ilegal de mare, suntem conștienți de acest lucru, am mers cu traficul, nu am vrut să fim piedici pentru alții, dar vă asigur că în permanență am păstrat un spațiu de siguranță și o rezervă de frânare pentru a evita orice pericol.

Dacă vă întrebați de ce pe google maps apar 998 km și noi am făcut peste 1030, răspunsul e simplu:
1) Odometrele mașinii au o marjă de eroare în indicarea distanței. Mică al naibii dar e acolo
2) Am mai deviat de la traseu pentru a încărca. Nu tot timpul am găsit un încărcător pe marginea drumului.

De ce Kona și ID.3? Foarte simplu: am fost singurii din zona asta de țară care ne-am încumetat la drumeția asta. Ne știm mașinile, ne-au câștigat încrederea. Sunt mașini foarte similare, împărțindu-și echitabil plusurile și minusurile. Pe viitor așteptăm și alte mașini

Am plecat toți la 07:46 spre Constanța. Eu nu mi-am făcut un plan de dinainte, m-am adaptat din mers. Am plecat cu peste 90% SoC din București. Nu știu exact cu cât, că am mai stat prin parcare pe la Ikea măcar vre-o 25 min, timp în care mașina a funcționat. Pentru că spre deosebire de colegii mei, eu mai aveam un pasager în mașină, luând nevasta cu mine.

Din București am plecat de la -5°C. Pe autostradă am mers cu 130 KM/h, cu clima pornită, setată pe 21°C. Așa țin eu temperatura în mașină în sezonul rece. Vara țin pe 24. Din rațiuni sanitare. Cu toate astea, am ajuns relax în Constanța, cu o rezervă mai mult decât comfortabilă. Cu un consum foarte bun: 22,9 KWh/100 Km. Pe frigul ăla mă așteptam la ceva mai mult – poate un 24/25?

Din start am zis că mă voi baza pe infrastructura celor de la EnelX. Faptul că pot rezerva o stație înainte și prețul convenabil rezultat din abonament, clar erau niște avantaje în acest test de anduranță. Plus că de la stațiile lor de 50KW, eu trag cu 47-48 KW, pe când la stațiile Mol Plugee de exemplu trag cu maxim 44. Știam pe unde sunt stații pe traseu, după atâția km sunt puține stații prin țară pe care nu le știu, deci planificarea navigării nu a fost o problemă.

În Constanța, EnelX nu m-a dezamăgit. Stația a mers impecabil deși când am ajuns erau -2C și bătea un crivăț cum rar am mai prins… Întrucât la hotel nu am apucat să mâncăm micul dejun, l-am servit în Constanța, motiv pentru care am stat mai mult la încărcat. Plecând pe premiza că restul drumului e liber… vezi de nu… în primii 20 de km a trebuit să facem o pauză „tehnică”, bașca am mai dat și peste niște tamponați…

De la Constanța la Brăila drumul a fost făcut fără incidente. De la Ovidiu la Brăila am mers împreună cu Cosmin. În clipul de mai jos, ignorați timpul parcurs din cadrele de început, mi-a alunecat degetul pe tasta 1 în loc de tasta 2.

După ce am trecut podul de la Giurgeni, am început să mă simt destul de ciudat. Fiind deja hipertensiv, nu mi-a fost greu să-mi dau seama care e problema și am zis că trece de la sine… numai că, în apropiere de Brăila deja era dificil de suportat durerea de la tensiunea crescută, așa că am decis să oprim în Brăila și nu în Focșani. Înainte să intru în marea metropolă situată între granița Moldovei istorice și Galați, deschid aplicația JuicePassX și rezerv stația de la Mall Brăila. Ajung la stație și… hop eroare…. mai încerc, iar eroare. Din cauza stării de sănătate, am zis că mut mașina la un type2 de la Renovațio pentru că la evConnect e 1,89 prețul pe AC – s-au stricat la cap și ăștia. Bașca, și nevasta avea ceva simptome nasoale de tuse și febră cu dureri în piept, așa că pe lângă ale mele căutam și teste de Covid. Test cu rezultat negativ. Așa că mă duc să caut o farmacie să îmi ia careva o tenisune și să-mi dea ceva să-mi revin iar nevestii să-i facă un test. Cât de cât îmi revin după 30 de minute și mă sună cei de la EnelX. Îmi cer ajutorul să deblochez butonul de resetare a stației – un idiot îl acționase și nu îl pusese în poziția care trebuie, și de acolo am zis că stau să încarc aici și mai văd pe traseu. Am stat la încărcat cam 58 minute, planul fiind ca de aici încolo să îi dau talpă să recuperez din timpul pierdut.

Atât de tare am recuperat întrucât la Bacău am ajuns la 15 minute după Paul, care avea deja un avantaj consistent față de noi, el încărcând prima dată la Cernavodă pentru a evita Constanța. Înainte de Bacău aveam următoarele opțiuni: ori să merg la Onești, dar dacă stația e ocupată atunci trebuie să aștept acolo cine știe cât sau încarc în Bacău. Consult din mers PlugShare să văd care stație e liberă și singura neocupată aproape de traseul meu era cea de la Kaufland. Bineînțeles, ajung acolo, stația dădea tot neamul de erori, așa că am decis să plec la Rompetrolul de pe vechea centură și șă încarc acolo. Între timp, mă sună konașul Radu să vin să încarc în locul lui, el fiind la stația de la Lidl

Stațiile astea de la Lidl încarcă foarte bine, sper ca utilizatorii să aibă grijă de ele și să nu le vandalizeze, cum se mai întâmplă.

Planul inițial era ca de la Bacău să merg direct la Pitești și să mai încarc pe la Cățeasca niște KWh. Așa că luăm la tricotat DN11 și ca vântul spre Brașov. De la Poiana sărată până la Moacșa, eu nu țin minte să fi văzut temperaturi peste -8°C. Temperatura a variat între -13°C și -8°C. Înainte de Brașov, nevasta mă roagă să o las acasă întrucât episoadele de febră erau din ce în ce mai violente și abrupte, așa că na… reconfigurare traseu.

Elimin de pe hartă locația casei din motive evidente, las cel mai apropiat CCS care e la C&A pe Calea București. Am zis că încarc aici 20-30 de minute și apoi merg direct la destinație. Ajung aici, o gașcă cu un e-2008 planificau să încarce o oră 20. Ce dracu încarci la mașina aia atât de mult, nu înțeleg.
Nu e bai, mergem la primărie… un nene cu Spring, abia ajuns a zis că stă minim 30 de min.
Mergem la Kaufland… Aceleași eterne două eGolf-uri de pe Uber, cu ALL, care încarcă numai DC și stau langa câte o oră pe la stații. De aici iau următoarea stație… La Lidl și la Petrosib, aici încărcau 2 MX-30 și un e-golf. Așa că… singura și ultima opțiune rămasă a fost să merg la Tess, unde Paul aștepta să termine Alex. Ei au încărcat cam 15-20 de min fiecare.

Și aici mă opresc asupra problemei de planificare a infrastructurii…

Infrastructura electrică, suferă de două mari probleme:
1) Problema educației utilizatorilor – a celor care cred că îi gâdilă să vadă viteze cât mai mari de încărcare și folosesc preponderent încărcarea la CCS/Chademo chiar și atunci când nu au nevoie de ea. Sau folosesc stația și în condițiile în care dacă s-ar muta pe AC nu ar fi diferență mare de timp. Da, este o problemă de educație.
2) Problema planificării/strategiei – Întrucât pe autorități le-a durut în fund să planifice infrastructura pentru un transport mai puțin poluant – în special la Brașov, campion pe țară la poluare, oraș care era să ne bage în infringement pe mediu – toate stațiile sunt amplasate în mijlocul orașului, opțiunile de tranzit fiind inexistente. Puține sunt orașele care s-au gândit la rute de tranzit și au stații pe acestea. Constanța, Brăila, Bacău sunt unele din puținele cazuri fericite din țară.

La Brașov, problema cea mai mare este educația utilizatorilor. Nu mă interesează cine se supără, locuiesc de 8 ani în acest oraș, dar asta nu modifică realitatea. Recunosc că foarte rar încarc în oraș, preferând să încarc acasă…

Întrucât încurcătura de la Brașov mi-a anulat orice avantaj, aveam nevoie de încărcare plus că, sincer să fiu, aveam nevoie de 20 de min de somn, că oboseala se acumulase cam mult, nu vroiam să fiu o bombă pe roți. De la Brașov, a început să ningă, destul de tare, bașca se mai lăsase și gerul (de aici, cel mai cald am văzut -5°C).

Profitând de o viteză de încărcare bună, ajungând și la 74KW, am decis că stau să încarc cât mai mult la Tess și când viteza scade sub 45 KW, să plec.

De aici, am continuat drumul direct către destinație – CTP Ciorogârla. Pe o iarnă veritabilă, cu drum acoperit de gheață și zăpadă.

Bineînțeles că pentru mine nu s-a oprit traseul al Ciorogârla. A trebuit să ajung înapoi la Brașov, să văd ce face nevasta. Așa că de la Ciorogârla, am continuat spre casă, după o încărcare oferită de Cosmin din contul său weCharge.

A fost obositor? Pentru mine, da. Nu mai am rezistența de acum 10-15 ani. Când faci 60-80 de mii de km pe an, nu-ți mai permiți luxul să reziști 12-14h la drum.

Puteam scoate un timp mai bun – da, categoric. Dar pe 22 atât s-a putut.

Dincolo de întârzierile mele (de la Brăila și Brașov), dacă aș fi avut o termică ajungeam mai repede? Rămâne o întrebare validă, dar din toate experiențele noastre, diferența ar fi fost de maxim o oră dacă făceam pauzele strict pentru alimentare și mers la budă. Chiar dacă aș fi eu eroul care rezistă să-și țină vezica 12h, tot ai nevoie de alimentare pe traseu, 1000km fiind peste autonomia mașinilor termice.

Dacă cineva consideră că de la Satu-Mare la Constanța nu poate ajunge cu electrica la o marjă de 10% din timpul unei termice, înseamnă că are o prejudecată care îl împiedică să analizeze realitatea și că problema nu e mașina electrică. Nici măcar infrastructura de încărcare. Restul….

17 Responses

  1. Mihai spune:

    1000km fiind peste autonomia mașinilor termice.

    Sa nu exageram. Sunt si alte masini care pot peste 1000km cu un plin.

    Si da cu o termica faceai drumul mult mai repede.
    Nu contest utilitatea masinilor electrice, dar pierzi timp cu ea la incarcat.

  2. Dumbrava Andrei spune:

    1) Intrucat toti din aventura asta am avut termice, imi permit sa cataloghez drept duma asta cu autonomia de peste 1000 Km iarna. Eu am avut masina cu rezervor de 85l, diesel si iarna niciodata nu am facut mai mult de 900 km cu un plin.
    2) Noi am mai intrebat oameni cu termice, sa ne acompanieze pe traseu si n-au vrut… ba ca e prea lung, ba ca e prea frig afara, ba ca nu e Mercur retrograd
    3) La 10 ore de activitate, problema nu mai e masina (fie ea electrica sau termica) ci sacul de carne dintre scaun si volan. Ca si in intrecerea asta, tot sacul de carne a facut diferenta, nu masina.
    4) Asta cu pierdutul timpului la incarcare nu e chiar asa cum isi inchipui unii… multi au impresia ca noi astia cu electrica suntem la prima masina…. sau ca facem 12000 km/an. In realitate, masina sta mult timp parcata, de pauze ai nevoie.
    5) Poate ar fi facut traseul mai repede…. problema este cu cat. Si daca nu ar fi facut traseul mai repede, atunci de ce (cu siguranta din pricina oboselii soferului)

  3. Bogdan Caloianu spune:

    Salut,

    Cum urmaresc de ceva timp acest minunat site si tot ce se prezinta, doresc ca urmatoarea masina de familie sa fie un full electric, ma ofer eu sa merg intr-o experienta de 1000km cu o termica de generatie noua (Un civic 2018 cu motor mic de 1.0T benzina) pt ca eu sunt realmente foarte curios daca exista aceasta diferenta si cat de mare este. Autonomia la mine este de aprox 600km (rezervor de 46L). Poate un astfel de experiment ma va face sa mi achizitionez mai repede un EV.

    Spor si drumuri bune. Sper sa ne auzim pt acest test.
    Bogdan

  4. Dan Boboescu spune:

    Bine ai venit Bogdan. Te așteptăm cu mult interes la următoarea ediție.

    Daca dincolo de economiile financiare sau timpul de deplasare, emisiile poluante contează în factorii de decizie, propun să nu mai aștepți, ci să ne însoțești direct cu model electric la viitoarele evenimente.

  5. Bogdan Caloianu spune:

    Multumesc frumos pt primire. Bugetul este o problema acum in contextul scumpirilor de peste tot iar singurul mod de achizitie mai devreme ar fi prin credit ceea ce nu este inca o solutie viabila pt noi. Masina trebuie sa aibe minim 450l portbagaj, avem 2 pitici in familie, iar oferta masinilor cu un astfel de portbagaj incepe de la 35k+ euro, plus livrarile de acum de peste 4-5-6 luni nu ma incanta. Kona era o solutie dar spatiul e insuficient momentan. Eu stau la bloc si asta ma incurca putin ca si incarcare peste noapte, nu este nici o statie la 15 minute de mers pe jos de mine iar masina ar avea perioade de 4-5 zile in care nu ar fi miscata din parcare sau poate doar pt gradi-run adica sub 5km pe zi.
    Ca si poluare, in medie cu 2 masini zic ca din perspectiva masinilor cu motor clasic termic stau decent, avem in familie un Fiat 500 cu sub 90g CO2 iar honda e pe la 110 CO2, tot e rau dar e mai bine decat majoritatea sau fostul diesel.
    Astept un email cand vreti sa faceti o comparatie reala termic vs electric pe 1000 km ca si timp/costuri de ambele parti. Sigur asta ar arata realitatea mult mai bine si ar ajuta potentialii doritori de EV.

  6. Dumbrava Andrei spune:

    Problema livrarii la 4-5-6 luni este la nivel de industrie din cauza crizei componentelor.
    Cat despre masini cu portbagaj de peste 400l pare a deveni o raritate indiferent de tehnologia de propulsie, urbanizarea la nivel global si dezvoltarea serviciilor in zone rezidentiale nu mai presupun nevoia unui portbagaj mare…

  7. Bogdan Caloianu spune:

    @Dumbrava Andrei, stiu de ce se asteapta 4-5-6 luni, iar criza e departe de a se termina in 2022-23. Legat de portbagaj, nu in interiorul orasului, urban am nevoie de el. Cumparaturile le facem online, dar in concediu/drumuri de peste 3 zile avem nevoie, cei mici vor jucarii, biciclete, sunt multe cand ai copii mici etc. Nu imi plac lucrurile puse in spate in zona picioarelor si nici nu agreez portbagajul aditional pe plafon, iar un portbagaj sub 400 nu ar satisface nevoia de spatiu acum si pt urmatorii 3-5 ani fara disconfort, mai este spatiul interior, cu 2 scaune de copil se ocupa binisor din el. Criteriile mele de masina de familie sunt diferite probabil, de aici si alegerea civicului ce in clasa hatchback e printre cele mai mari. Nu caut scuze, chiar caut beneficiile unui EV ca viitoare masina in urmatorii 2-3 ani. Multe de discutat, fiecare are nevoile lui de la o masina si are nevoie de una ce satisface 90% din ele.

  8. Mihai spune:

    Cat timp ai pierdut in total cu incarcarile efectiv?
    Numai cat timp ai pierdut prin brasov cautand loc de incarcare, eu cu termica eram demult iesit din brasov. Sau ora aia in care ai stat in braila sa o incarci.
    De fapt nici nu intram in brasov ca sa alimentez ca sigur gaseam benzinarie inainte sau dupa.
    In 1000 de km maxim odata alimentam.
    Pai daca aveam electrica, plecam dimineata si ma intorceam noaptea de la munca.

  9. Dumbrava Andrei spune:

    @Mihai am dubii ca obtineai aceeasi viteza medie…. iar la o masina cu care puteai sa obtii viteza medie de 80km/h, la temperaturile la care am fost noi, am dubii ca faceai mai mult de 500-600 km fara alimentare. Daca ii faceai si pe aia.
    Hai sa nu comparam mere cu pere, ca n-am trecut de la caruta la electrica 😉

  10. Mihai spune:

    Ziceam o alimentare pe drum, ca doar nu plec de acasa fara plin. Nu stiu ce masini ai condus tu dar cu masina de la munca am acuma iarna consum de 6-7 si fac 600 km lejer.
    Stai linistit ca nu merg ca batranii cu 50-60 in localitate. La mine timpul inseamna bani, timp mai mult contracte mai multe, bani mai multi. Am vazut in articolul celalalt, in jur de 3 -4 ore ati stat la incarcat cu ele. Pe cand o alimentare la benzinarie nu dureaza mai mult de 15 minute. Si daca faceam 2 alimentari, tot nu era 3 ore. Deci clar ajungeam mai repede cu cel putin 2 ore.

  11. Dumbrava Andrei spune:

    Socoteala de acasa nu e aceeasi ca cea din targ, indiferent de masina…. eu zic ca nu era o diferenta mai mare de o ora….
    Cat despre masini ce am condus eu, le pun in ordine:
    Laguna 2 Phase II 1,9 dCI 170 CP
    Mondeo MKIV 2.0 TDCI 140 CP
    Mondeo MKV 2.0 TDCI 180 CP
    Mercedes C220D 4MATIC 170 CP
    Jaguar XF P250 AWD, 250 CP.

    Cu exceptia ultimelor doua, toate duse minim 300.000 km. Sunt un sofer care face intre 70 si 90 de mii de km pe an. Am mers suficient cu masini termice cat sa le stiu niznaiurile. La viteze medii mari, consuma si alea de rup, in veci nu scoti consum de 6 nici cu cu motoare de 1l in trei cilindri. Nu mai vorbesc daca mergi cu ele pe un traseu unde trebuie sa accelerezi mult, asa cum e pe Brasov-Campulung.
    Eu nu stiu de ce majoritatea traiesc cu impresia ca electrica e prima noastra masina si ne explica chestii de parca noi le-am folosit niste ani (chiar zeci de ani…)

  12. Mihai spune:

    Cum nu e o diferenta mai mare de 1 ora daca voi ati stat 3 ore la incarcat, timp in care eu puteam sa merg cu masina?
    Si nu ma lua ca trebuia sa fac pauze, ca fac 600- 700 de km pe zi si nu ajung obosit acasa.

  13. Dumbrava Andrei spune:

    nu e o diferenta mai mare de o ora ca nu mergi cu aceeasi viteza ca noi. Din foarte multe motive.
    Da, mergi cat stam noi la incarcat, dar nu mergi chiar asa de tare.
    Iar la viteza medie de 65 km/h la 1000 de km eu am nevoie de 90 de minute de incarcare. La un stil de mers domol fac lejer 400 km cu masina electrica.

    Te asteptam la urmatorul RO1000Challenge!

  14. Mihai spune:

    ” nu e o diferenta mai mare de o ora ca nu mergi cu aceeasi viteza ca noi. Din foarte multe motive.”
    de ce nu as putea sa merg cu aceeasi viteza ca voi?

    • Dumbrava Andrei spune:

      Din motive de fizica elementara, de aia nu poți merge mai repede. Te miști mult mai greu prin traficul urban, pe serpentine și in general ai nevoie de spații mult mai mari pentru depășiri.
      Iar o diferență de 5km/h viteză MEDIE, LA 1000KM rezulta intr-o diferență de aproape o oră…

  15. Caloianu Bogdan spune:

    In traficul urban si in zonele aglomerate de munte posibil cuplul va va ajuta. Dar pe serpentine putin probabil in cazul meu unde masina are 1300kg si o dinamica sportiva. Eu tind spre 1.5-2h diferență dar cand mai organizați va însoțesc cu drag si vom avea diferența reala. Am vazut ce poate un id4 pe drumul Pitești-RmValcea si sincer nu a reusit sa scape de mine desi a ajuns si la 160, plus ca daca tot se alearga si la voi consumă nu doar termica. Eu zic ca se fac in 13-14 ore cu o termica la un mers normal si 12-13 la un mers sportiv. Singurul lucru ce ma deranjează inca la a avea o electrica la drum lung este programarea foarte exacta a traseului in functie de statiile de incarcare si in cazul meu lipsa unei statii de incarcare langa casă.

    • Dumbrava Andrei spune:

      Va asteptam pe urmatorul #RO100Challenge.
      Cat despre ID4, poate omul mergea linistit in ECO, fiecare cu stilul sau de condus. Poate nici nu a bagat in seama ca masinile din jur vor intrecere. Mi se intampla si mie sa creada lumea ca fac intreceri de demaraj, eu mergand normal…
      Cat despre programare, sunt multe statii noi aparute, sunt multe care se vor inaugura in perioada imediat urmatoare. Planificarea e din ce in ce mai putin necesara. Eu, de exemplu, nu am facut mare planificare. Daca ma preocupam de planificare, mergeam la Onesti sa incarc, dar asa cum am spus si in articol, multe devieri/intarzieri au fost total neplanificate. Si asta face parte din realitatea unui drum de 1000km, motiv pentru care am inclus acest timp in timpul total.
      Da, s-a mers tare si in acest trip. Viteza e mare, asa cum am spus si in articol. Daca era sa respectam toate limitele de viteza, numai condusul lua undeva pe la 18 ore. A nu se intelege ca am mers ca bezmeticii. dar limita legala +tva tot s-a mers. Insa avand electrice, a fost mult mai usor sa mentinem o viteza medie mare.
      Dar, chiar daca s-a mers tare, ca timp total nu am salvat foarte mult. Asa cum explicam, chiar daca aveam o viteza medie mai mica, salvam o incarcare, dar timpul total tot pe acolo era. Iar cu cat scadeai viteza medie mai mult, cu atat ne apropiam de 20h de parcurs, ceea ce doream cu totii sa evitam. Nu rezistam fizic la 20h de drum, indiferent de masina. Plus ca eu personal a trebuit sa mai fac un drum Bucuresti-Brasov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.