Nici Tesla Model 3 nu este imuna la frig

Dupa publicarea consumului crescut cu 28% la Hyundai Ioniq odata cu sosirea sezonului rece, am receptionat mai multe critici decat merita credinciosul nostru prieten de drum botezat cu drag „Ionica”.

Revenim la subiect pentru cateva clarificari despre efectul temperaturilor joase asupra tuturor modelelor electrice pe care la urmarim. Scaderea autonomiei pe timp de iarna nu este o „slabiciune”, cum a fost impropriu denumita, a unui singur model, ci o carateristica electro-chimica a acumulatorilor litiu-ion, ca sa nu generalizam. Scaderea capacitatii la frig la toti acumulatorii este cunoscuta si acceptata, dupa cum sunt si durerile de cap cu pornirea motoarelor cu ardere interna iarna.

TM 3 in Michigan in seara de Mos Nicolae

Ca evidenta pentru sustinerea punctului de vedere de mai sus, am pornit la drum de seara spre zona vestica a Motor City si am folosit informatiile culese de la bordul unei Tesla Model 3, long range, cel de al doilea automobil electric utilizat pentru test drive-uri in cadrul proiectului Electromobilitate.

Din start TM 3 ne-a avertizat ca datorita temperaturii coborate, franarea regenerativa este limitata avand un efect dublu asupra consumului:

  1. Nu se recupereaza la fel de multa energie ca in zilele mai calde, cand acumulatorul poate fi incarcat imediat cu intreaga energie recuperata
  2. Este necesara utilizarea franei de picior (un obicei aproape uitat peste vara), cand prin frecarea intre placute si disc energia cinetica este disipata sub forma de caldura.

Dupa cativa kilometri, cand acumulatorul atinge temperatura optima de functionare, intreaga franare regenerativa este din nou disponibila.

Valoarea consumului mediu pe termen lung, la care ne vom referi pentru comparatie este 14.5 kWh/100km si a fost obtinut intre 1 noiembrie 2018 si 2 decembrie 2019 pe trasee din SUA si Europa, drumul din Norvegia in Romania, incluzand Autobahn-ul german, parcurs cu viteze mai ridicate.

Traseul ales aseara in zona metropolitana vestica a avut ca obiectiv doua orasele pitoresti, frumos impodobite de Craciun:

  • Plymouth – unde am mai fost „impreuna” la sediul startup-ului electric Rivian
  • Ann Arbor – centru universitar de prestigiu, in apropiere de care isi are sediul Toyota North America

De la sediul nord american Toyota, care pare ratacita in tranzitia spre electrificare, probabil datorita imensului succes din ultimii 20 de ani cu hibrizii, pana la centrul tehnic Hyundai North America sunt mai putin de 20 kilometri.

Odata cu publicarea strategiei pentru 2025, grupul Hyundai – Kia a dovedit intentii serioase de a continua pe calea electrificarii, fiind singurul concern global cu cinci modele 100% electrice in oferta, dintre care Nexo produce curentul la bord, cu ajutorul unei pile cu hidrogen.

Calatoria noastra de seara a acumulat aproape 200 km cu un consum mediu de 17.6 kWh/100 km, care este cu 21% mai mare decat consumul mediu pe termen lung.

CONCLUZIE

Chiar daca nu aveam cum sa reproducem identic conditiile meteo si cele de drum in care Ionica a inregistrat cresterea de 28% discutata ieri, mini testul cu TM 3 speram ca este suficient de convingator, pentru a accepta ca toate masinile electrice sufera iarna o scadere considerabila a autonomiei.

Faptul in sine nu inhiba achizitia modelelor electrice, care raman si iarna mult mai economice decat variantele cu motoare clasice. Cea mai buna dovada este numarul foarte mare de automobile electrice din tarile scandinave.

Pentru noii proprietari care se confrunta cu primul sezon rece, asa cum sunt mai mult de 50% in Romania, credem ca este util sa stie de aceasta reducere temporara a autonomiei, pentru programarea drumurilor de iarna si a incarcarilor corespunzatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.