Vanzarile de Model 3 nu par afectate de sezonul rece

Masinile electrice nu se prea impaca cu sezonul rece” este o vorba care circula in lumea celor interesati de electromobilitate. Cu toate acestea vanzarile de Model 3 nu par sa incetineasca in tarile nordice, odata cu venirea iernii, dimpotriva.

Model 3 la prima zapada in Michigan

In cadrul proiectului Electromobilitate, am urmarit cu atentie impactul temperaturii asupra consumului si am documentat atat pentru Hyundai Ioniq, cat si pentru Tesla Model 3, cresterea odata cu utilizarea consumatorilor suplimentari pentru siguranta si confortul pasagerilor.

Pe masura ce inmatricularile din noiembrie sunt organizate in statistici si publicate, constatam insa ca vanzarile de Model 3 sunt in crestere, cu rezultate foarte bune in Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda si Belgia.

Cu exceptia Olandei, unde sfarsitul de an aduce o reducere sau eliminare a subventiilor pentru autovehicule electrice, nu gasim un motiv anume pentru graba de a achizitiona un model electric tocmai la inceputul iernii. De altfel Olanda, in conjuctura creata de reducerea subventiilor, a depasit in noiembrie Norvegia, devenind cea mai mare piata europeana pentru Tesla.

Despre felul in care a luat Tesla cu asalt piata europeana cu Model 3 in 2019 se vor scrie multe articole, tratate si analize de marketing si psihologie a cumparatorilor, pentru a deslusi pentru liderii concernelor globale cum a fost posibila o asemenea dominatie in doar 10 luni (livrarile in afara Americii de Nord au inceput la jumatatea lunii februarie) de catre un model mai scump ca al lor, cu interior simplist si o retea de service subdezvoltata ?

Tesla S, 3, X la SuperCharger

Cateva „hint-uri” din partea unui propietar multumit: performanta, eficienta, stil, spatiu interior, simplitatea de operare si MAI ALES reteaua de incarcare rapida SuperCharger.

Desi am anticipat efectul livrarilor de Tesla Model 3 in lume, era greu de crezut ca ceilalti producatori vor sta paralizati, incapabili de o replica pe masura.

Tesla gigafactory Shanghai

Si mai interesante vor fi rezultatele si discutiile legate de Model 3 in China. Anul 2019 a fost bantuit de stihiile unui razboi al taxelor reciproce intre SUA si China, care a adus la multa incertitudine si modificari de preturi pentru Tesla pe piata chineza.

Solutia radicala a fost constructia unei fabrici la Shanghai si lansarea productiei in mai putin de ZECE LUNI. Dupa obtinerea aprobarii de productie, astazi Tesla a fost oficial adaugata pe lista modelelor ce se califica pentru subventie gurvenamentala in China. In timp ce productia este in crestere si sute de masini proaspat iesite de pe linia de asamblare sunt parcate in curtea fabricii din Shanghai, clientii asteapta cu nerabdare aprobarea guvernamentala pentru vanzare.

A ramas prea putin timp pentru o trecere in fruntea clasamentului pe cea mai mare piata de automobile electrice din lume, iar competitia pentru buzunarul clientilor in 2020 se va desfasura dupa alte reguli, cu numeroase modele noi de la producatorii clasici si cateva startup-uri, presiune legislativa in Europa pentru reducerea de CO2 si o cota crescuta in China (cota NEV creste de la 10% in 2019, la 12% in 2020).

Chiar daca noua vedeta in 2020 nu va mai fi Tesla Model 3, ce ziceti de Model Y ?

Lectura recomandata:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.