Despre #konițe se știe deja cât sunt de predictibile după ce au trecut prin garajul nostru virtual 19 exemplare diferite. Toate par construite pe același calapod din punct de vedere al eficienței și performanțelor ușor de anticipat în orice anotimp. Cronica pentru săptămâna #8 ne oferă ocazia de a pune lupa pe influența temperaturilor asupra trendului de consum minim raportat de colegi.
Influențe de februarie
”Electricele”, precum orice mașină, sunt termo-sensibile. Domeniul de consum din acest moment ne indică o diferență mare pentru valorile minime (curba albastră) față de 2023.
Am luat graficele de pe meteoblue pentru lunile ianuarie și februarie 2023 si 2024


Ianuarie 2025 a fost declarată cea mai caldă lună ianuarie de când se efectuează măsurători. Au fost mai puține negative și s-a încheiat cu 12 zile de minime pozitive, unele foarte ridicate.


In schimb, în februarie 2025 a scăzut mult temperatura, comparând cu anul trecut. Vom vedea peste câteva zile ce ne spun și specialiștii. Detalii găsim, ca de obicei creierul Europei în materie de date climatice, cu ajutorul Copernicus.
Mașinile indică foarte clar faptul că temperaturile joase influențează consumul minim, dar nu și pe cel maxim. Acesta din urmă cade sub influența modului de utilizare și a greutății tălpii proprietarului 🙃
Săptămâna #8
Echipa Kona a strâns și în această săptămână peste 3.000 km parcurși cu un consum de 17.3 kWh/100 km.
Consumurile sunt pe scădere la unii coleg și pe creștere la alții, pe fondul unor temperaturi pe trend ascendent, cum s-a văzut în graficele de mai sus.
Titus (SB)

Săptămâna 17-23.02.2025
- distanță: 794 km
- consum mediu: 18,5 kWh/100 km
- cost: 150 ron
Daniel (CJ)
În săptămâna 17 – 23 februarie Kona a acumulat următoarele date:
- 877 km parcurși
- consum mediu: 16,8 kWh/100 km
- 155 kWh încărcați
- cost încărcări 20 de lei pentru 8 kWh la o stație lektri.co

Gabriel (MS)
Săptămâna #8 a arătat așa:

- Distanță parcursă: 347.7 km
- Consumul mediu: 18.0 kWh/100 km
- Încărcare: încărcat acasă
- Hidroelectrica
- panouri
Distanța parcursa săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- Luni – Vineri: Naveta lucru.
- În weekend doar plimbări prin zonă.
Consumul este ridicat pentru că am încălzit zilnic mașina înainte să plecăm de acasă. In plus, am mers pe autostradă la viteză mai ridicată pentru că era pe distanță scurtă și aveam bateria destul de plină.
Dani (AR)

Pentru Kona avem:
- Distanța parcursă: 816,8 km
- Consum: 15,5 kWh/100 km
- Cost încărcări: 0
In rest toate bune!
Edith & Alex (Cisnădie, SB)
Am comis-o din nou cu resetul săptămânal. Nu știu cum se face dar cred că vârsta… odată cu multitudinea de lucruri care trebuie să le rezolv deodată, îmi dau peste cap planurile. Drept urmare raportul de săptămâna asta vine fără un backup cu poza la bord cu distanța parcursă. Mai mult decât atât, azi dimineață am și plecat fără să dau reset, asta după ce ieri mi-am pus bilet exact cu treaba asta.
Din această cauză asta am rămas în pană de „povestit” pentru săptămâna ce tocmai a trecut. Tot vă zic două lucruri:
- ”Konda” (așa a botezat-o copilul, după ce inițial i-a zis ”anaconda”) a ajuns la „fabuloasa” distanță total parcursă de 5000 km în 18 februarie, la 2 luni și jumătate de la achiziție. E încă atât de nouă că și azi mai descopăr folii de protecție pe ici colo, sau diverse funcții de care e capabilă.
- Cruise controlul ei împreună cu funcția de „Speed limit assit” și celelalte funcții de siguranță m-au ferit de un accident în aceeași zi în care mașina a făcut cei 5.000 km. Practic a încetinit singură de la 100 km/h la 70 km/h, datorită limitei de viteză, și când a detectat mașina implicată în accident care venea pe contrasens către noi a frânat și m-a atenționat sonor și vizual. A fost destul încât să nu fie un pericol de neevitat.
În urma calculelor am dedus că distanța parcursă în săptămâna #8 a fost 460.5 km cu un consum mediu de 18.9 kWh/100 km.
Săptămâna #8 venit cu temperaturi scăzute, însă foarte însorită, ceea ce a făcut ca mașina să se încarce preponderent de la soare. Tot săptămâna trecută am primit și factura de la Hidroelectrica pentru ianuarie, constatând astfel că a crescut prețul final per kWh de la 0.81 lei la 0.90 lei, din cauza tarifelor de distribuție mărite. Astfel am făcut și o ajustare de preț final per kWh, luând în calcul și compensarea pe energia injectată, rezultatul final pentru luna ianuarie fiind de 0.866 lei/kWh. Atașez datele de consum și singura poză care am reușit să o fac săptămâna trecută.


P.S. Trebuie să îmi pun reminder în calendar care să urle la mine în fiecare duminică seara și luni dimineața, precum și în prima zi a fiecărei luni.

Experiențele ne definesc ca persoane, astfel consider ca o necesitate relatarea aventurilor electrice din poziția de early adopter. Aventurile au început în 2021 prin relatarea primei excursii electrice în Croația. Viața la bordul unei electrice poate lua forma multor sentimente, dar vă las să le descoperiți în cadrul articolelor de pe blog. De fel sunt inginer telecom, apreciez tehnologia de orice fel, sunt atașat de cărți și viața bună pe care am gustat-o. Am ca scop, precum orice părinte, să las copiilor o planetă locuibilă și o lume cel puțin la fel cu cea experimentată de mine. Consider că suntem obligați să acționăm pentru astfel de obiective, așa că … citim și ne electrificăm! 🙃