Bilanț de noiembrie – Renault ZOE, Peugeot 208 și Opel Corsa

În bilanțul lunii noiembrie am grupat toate modelele sub-compacte pentru analiza cazurilor de utilizare.

Deși cele șapte protagoniste au dimensiuni și performanțe foarte apropiate, consumul mediu și autonomia realizată în condiții de toamnă târzie sunt foarte diferite.

Cele două Corsa conduse de Răzvan și Dan în București ne-au obișnuit să fie în treimea inferioară a domeniului de valori pentru consumul mediu realizat de echipa participantă la proiectul Electromobilitate.

Surpriza lunii este Peugeot-ul Laurei, care ne-a însoțit, cu Tudor la volan, în primele trei zile ale raidului 100% electric Trans Carpatica, pentru ca apoi să revină de la Suceava la Timișoara într-o singură zi.

După peste 1700 km pe drumuri de munte, electro-leul a mâncat mai puțini electroni, decât îi știam pofta obișnuită, cauzată de drumurile scurte în oraș. Este pentru prima dată când Peugeot-ul din echipa noastră obține un consum mai mic decât concurentul direct în Europa: Renault ZOE.

În cvartetul ZOE, Radu alunecă lin, așa cum îi place să mărturisească în rapoartele săptămânale, cu naveta zilnică de lângă Ploiești la București și realizează un consum mediu remarcabil pentru acest sezon (15.9 kWh/100 km) pentru cei peste 3300 km acumulați în luna noiembrie.

Tot o naveta mai lungă, care include și diferențele mai mari de altitudine între Gura Humorului și Suceava, este rutina zilnică pentru Ciprian, care cu 16.6 kWh/100 km este în luna noiembrie în centrul valorilor medii realizate de întreaga echipă.

Pentru traficul preponderent urban, în aceeași zonă geografică, Șerban are nevoie de mai multă energie (+8%). Una din cauze poate fi distanța mai scurtă parcursă în oraș, urmată de deschiderea ușilor, pierderea căldurii acumulate și reluarea ciclului de încălzire, la pornirea în următoarea etapă. O altă suspiciune se trage din numele de alint al mașinii: Furia… care ne face să bănuim că pentru a înfuria pe ZOE trebuie să apeși strașnic pe accelerator și răsplata este o notă de plată mai ridicată la încărcare.

Multe stații fiind gratuite în Suceava și având posibilitatea de încărcare acasă, diferența de 8% în plus nu pare a fi o gaura prea mare în buzunar. Sau cel puțin așa considerăm la prima impresie, până analizăm în detaliu cele două seturi de date transmise de Márton.

Din valorile de consum săptămânale citite la bord (așa cum sunt toate celelalte valori utilizate în graficul lunii noiembrie) bilanțul lui Márton ar fi 1708 km cu un consum mediu de 15.4 kWh/100 km, care este cel mai scăzut din echipa ZOE. În realitate, Márton alimentează acasă de la soare și are un contor dedicat pentru ZOE, care indică un consum mediu de 19.5 kWh/100 km, cu 26.6% MAI MARE decât cel indicat la bord.

Așa cum ne-a semnalat și Attila anul trecut pentru Smart Forfour, care avea pierderi de încărcare iarna de aproximativ 20%, cele 26% diferență între energia indicată de contor și consumul afișat la bordul ZOE reprezintă o pierdere la încărcare, chiar dacă cu ajutorul producției de energie fotovoltaică realizată de Márton la Târgu Mureș nu reprezintă o cheltuială suplimentară.

Din discuțiile de pe grupurile preocupate de acest subiect reiese un interes major pentru instalații fotovoltaice din partea proprietarilor de automobile electrice. Am listat mai jos soluțiile alese de cinci colegi, care își alimentează mașinile de la soare. Încurajăm și sprijinim aceste inițiative, care feresc proprietarii de fluctuațiile prețului energiei și reprezintă pasul în direcția bună, pentru a evita utilizarea energiei electrice produsă din cărbune sau hidrocarburi.

Consumul mediu săptămânal

Condițiile în care au fost realizate aceste valori le aflați direct de la proprietari:

Radu – Ploiești

Aplicația TRONITY arată ca in luna noiembrie am:

  • Parcurs (km/călătorii): 3305/155
  • Încărcat (kWh/sesiuni): 580/21
  • Utilizat (kWh): 527
  • Consumat în medie (kWh/100 km): 15.94
  • Salvat CO2 (kg): 2775

Pe ansamblu o lună bună, deși iarna și-a făcut anunțată venirea, cu mers preponderent pe frig, întuneric și destulă umezeală, cu anvelope de iarnă deci consum mai ridicat și cu autonomii scăzute, dar per ansamblu o experiență așa cum mă așteptăm de plăcută din partea coechipierului meu electric.

Márton – Târgu Mureș

ZOE 41 săptămâna trecută a parcurs 342 km, cu un consum de 15.3 kWh/100 km pe bord și viteză medie de 30 km/h. 

În luna noiembrie am parcurs 1708 km, am încărcat 333 kWh, din care 139 kWh green suficiency, acoperiți din solar. Consumul după contor în luna noiembrie, care include pierderile rețelei și pierderile de încărcare, arată un consum de 19.5 kWh pentru 100 km, foarte aproape de cifra măsurată în februarie, luna cu care e comparabilă noiembrie, dacă ne rezumăm la producția panourilor solare și consum mașină electrică. 

Ciprian – Gura Humorului, 15.426 km

Zoe a făcut drumurile obișnuite în săptămâna care a trecut. Deși atenția s-a îndreptat spre ziua de vineri când s-a livrat în sfârșit Spring-ul tatălui meu, totuși am urmărit și pe Zoița.

M-am enervat din nou că nu mai merge pornirea climatizării din aplicație, se aud pocnituri iar la rulmentul flanșei din față, de data asta numai pe stânga, îmi zăngăne numărul pe spate pentru că suportul e de 2.5 lei de la reprezentanță.

Ca să fie totul ok, am vrut să schimb suporții de numere cu gândul să scap și de numele reprezentanței, să nu le mai fac reclamă nemeritată, dar ce să vezi? Sunt prinse de caroserie cu nituri!!! Eu n am mai pomenit așa ceva la nicio mașină. Am pe 7 decembrie programare pentru flanșă și le voi cere să-mi schimbe ei suporții.

Datele săptămânii:

  • 452.5 km
  • 55.3 km/h viteză medie
  • Consum 16.4 kWh/100 km.

Șerban – Suceava, 9057 km

Săptămâna trecută situația e în felul următor:

  • luni – sâmbătă: 56 km urbani în Suceava cu un consum mediu de 23,4 kWh/100km
  • duminică – marți: 658 km parcurși în aventura electrică de la Chișinău cu un consum mediu de 18,1 kWh/100km.

Urmează și un articol despre aceasta experiență, pentru că sunt lucruri de povestit☺️

Atașez pozele de bord la final de lună.

Răzvan – Corsa, București

O altă săptămână urbană:

  • Distanța parcursă: 361km;
  • Consum mediu: 15.6kWh/100km
  • Viteza medie: 18km/h

Dan – Corsa, București

  • Consum mediu: 17.8 kWh/100 km;
  • Viteză medie: 28 km/h;
  • Distanța parcursă: 43 km

Drumurile au fost făcute doar urban, temperatura HVAC 20C, mod normal, fără precondiționare – locul de parcare nu are stație. 


Luna noiembrie:

  • Medie ponderata;15.4 kWh/100 km
  • Distanța parcursă: 406 km

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.