Situația înmatriculării autovehiculelor electrice NOI în 2021

Odată cu publicarea statisticii DRPCIV pe decembrie 2021, am ajuns în momentul în care tragem linie activității înmatriculării autovehiculelor electrice în România. Atenție mare că vorbim de autovehicule, nu de autoutilitare, autobuze, dube sau alte vehicule. Deasemeni, țin să precizez că vorbim de autovehicule NOI (nu uzate – second-hand), înmatriculate definitiv, adică cele care au numere negre. Cele cu numere roșii vor apărea în statistică lunile viitoare. Nu le pierdem.

Înainte de a ne scufunda în cifre, doresc să explic de ce ne uităm la acest indicator. An de an, APIA publică cifre legate de volumul de vânzări și volumele de producție de pe teritoriul României. Datele lor sunt agregate de la toți operatorii economici afiliați asociației. Din varii motive, ce țin mai mult de anumite plasări în analize de piață pentru atragerea de capital, aceste cifre sunt deseori „umflate”. Mult umflate. Îmi aduc aminte cu tristețe discuția cu cei de la Hyundai România care se lăudau că au vândut în 2020 peste 250 de Kona electrice când noi am avut intrate în țară, cu tot cu import de mașini la mâna a doua, puțin peste 180 de exemplare.

Așa că pentru a verifica datele din piață, ne folosim de un barometru al realității cu surse de date publice, ce sunt verificate la nivel instituțional atât pe teritoriu național cât și înafara acestuia. Plecând de la considerentele că niciun vehicul nu poate circula pe drumurile țării fără să fie supus unui proces de înmatriculare, și că acest proces nu durează la nesfârșit, comparăm periodic aceste date pentru a vedea în ce măsură cifrele comunicate de importatori și de agențiile de vânzare se confirmă.

Din păcate nici 2021 nu face vreo excepția, marea invazie a Tesla în România cu greu ajungând la jumătate din cifrele anunțate sau trâmbițate prin presă. Nici grupul VAG nu a făcut mulți pureci pe la noi cu platforma MEB, cel puțin nu la cifrele anunțate la început de 2021.

Situația înmatriculărilor autovehiculelor electrice noi în Decembrie 2021

În decembrie 2021 au fost înmatriculate 2036 autovehicule electrice. Campionul țării a fost Spring, responsabil de 1530 de autovehicule (75%). A spulberat. Spring a fost urmat de Tesla Model 3 (cu 97 de exemplare) și Renault Zoe (cu 65 de exemplare). Mai jos, regăsiți top 10 mașini înmatriculate în decembrie 2021.

Totuși, țin să menționez că în această lună au mai fost importate 38 de autovehicule electrice second-hand (1,8% din total autovehicule electrice înmatriculate)

Situația înmatriculării autovehiculelor electrice noi în 2021

Livrarea și înmatricularea autovehiculelor electrice noi, în România, este direct influențată de operaționalitatea programului Rabla+, responsabil de ecotichetele de 10.200 EUR la achiziționarea unui autovehicul electric. Tocmai această volatilitate (chiar vulnerabilitate din punctul meu de vedere) impune reconsiderarea întregului program, așa cum scriam și într-un alt articol.

Cu toate acestea, creșterea parcului de autovehicule electrice noi în 2021 a fost un succes per total, numărul de autovehicule noi vândute în acest an apropiindu-se de valoarea parcului auto național electric la sfârșit de 2020. Au fost înmatriculate 6340 de autovehicule noi și 398 autovehicule uzate (second-hand).

Campionul pe sate, cu aproape 45,5% din totalul înmatriculărilor de electrice este Dacia Spring. Felicitări Daciei pentru modul în care au abordat electromobilitatea. Dincolo de toate discuțiile de doi lei izvorâte în jurul modelului, felicitări atât producătorului cât și cumpărătorilor.

Personal, aveam niște așteptări în acest an de la Tesla, mă așteptam să joace mai inteligent pe piața din România, dar cine știe ce alte planuri au. Sperăm să-și mai dezvolte infrastructura de încărcare și să nu mai tragă de timp în deschiderea rețelei către toate mașinile electrice. Și pentru cei care comentează că a construit Tesla rețeaua, vă asigur că din Europa au luat suficiente subvenții și pe mașini și pe superchargere, subvenții acordate din taxe publice. Așa că tot ecosistemul lor trebuie să fie deschis publicului.

O dezamăgire imensă am la activitatea grupului korean Hyundai-Kia. Anul ăsta pur și simplu au mers din inerție, departamentele de vânzare nu și-au dat absolut niciun interes (cu excepția reprezentanței Hyundai din Târgoviște care a cam dus în spate toată promovarea Konei electric în acest an). Au dormit în papuci și s-au mulțumit strict cu clienții care au venit direct țintiți pe o mașină.

Însă, dacă e să mutăm discuția către producători și nu către autovehicule în mod particular, observăm câteva date interesante:

  1. Dacia, lider de piață. Veni, vedi, vinci.
  2. Volkswagen, culmea, s-au ținut de treabă, cel puțin pe această piață au dat o lecție importantă tuturor celor din afara segmentului low-cost. În special celor de la Tesla, Hyundai și Kia. ID4 câștigă indisputabil lupta cu e-Niro, EV6, Ioniq5, având 245 de autovehicule noi înmatriculate. Chiar dacă e o luptă internă, câștigă lupta și cu Skoda Enyaq (131 autovehicule)
  3. În segmentul B, Kona mai spală rușinea Hyundai-Kia care, din punctul meu de vedere, au mers din inerție. Mare păcat pentru că au avut așii perfecți în mânecă: Kona, e-Niro, Ioniq5 și e-Soul. Mașini foarte fiabile, cu autonomii și performanțe încă de top deși sunt făcute pe o platformă deja învechită (2017).
  4. Renault – noroc de flote că altfel erau pe nicăieri. Mai mult de jumătate din înmatriculări sunt pe persoane juridice.
  5. Tesla – ca de obicei, mult zgomot, mult fum, nimic concret dincolo de campanii media. Dezamăgitor aș putea spune. Se băteau cu pumnul în piept că vor vinde minim 500 de mașini în acest an.
  6. Surprinzătoare volumele pe segmentul premium (Audi, BMW, Mercedes-Ben). 327 de autovehicule noi, înmatriculate. Dar cel mai interesant aspect e că pe modelele unde au și variantă electrică (GLA/EQA, GLC/EQC, Q4/Q4 eTron, Q8/e-Tron, X3/IX3, X5/iX), electricele sunt între 40%-60% din înmatriculări.

Ce lecții putem trage?

Cu toate problemele legate de design și soft, Volkswagen (grupul VAG în general) reușește să dea lecții multora care au produse mult mai bine. Pentru că încă suntem o piață dependentă de servicii post-vânzare, iar contactul permanent cu clienții și disponibilitatea de remediere a defectelor a contribuit masiv la creșterea cotei de piață.

Și dincolo de emblemă, faimă, cai putere și spațiu raportul dintre utilitate și preț încă face regula. Altfel Dacia nu ar fi explodat pe această piață. Dacă cineva îmi spunea înainte de deschiderea precomenzilor Spring-ului că Dacia va vinde mai mult de 200 de mașini la noi, îl trimiteam direct la un control neuro-psihiatric. Dar partea îmbucurătoare e că totuși căpătăm maturitate ca piață , iar până la urmă, raționalul învinge. Indiferent de model, Dacia este percepută ca o achiziție rațională, pe care nu o regreți.

Dar, dincolo de toate, poate cea mai mare lecție ne-a dat-o tot Dacia. Mașinile electrice nu sunt pentru un grup select de oameni. Nu sunt pentru hipsteri, nu pentru it-iști și nici „șoareci care s-au plictisit să mai meargă cu metroul”. Mașina electrică este o mașină. Pentru toată lumea, după nevoi și bugete.

Ah, și Dacia ne-a mai învățat că nu prețul e problema unei mașini electrice, ci înțelegerea clientului. Cum îl ajuți să facă tranziția de la combustibilii fosili care, independent de lipsa de asumare a politicienilor români, va fi o tehnologie a trecutului, așa cum a fost și transportul bazat pe aburi.

Și tot Dacia ne-a învățat că dacă chiar vrei să fii serios, piață este.

Și tot Dacia…..

3 Responses

  1. Vasile Ciurea spune:

    La multi ani!
    Multumim pentru acest articol, si nu numai, bine documentat si ancorat in piata EV.
    Ar trebui trimis si la reprezentantele Hyundai Kia, poate in acest an vor fi mai active si mai operative/apropiate cu clientii!

  2. Dumbrava Andrei spune:

    La Multi Ani!
    Din feedback-urile primite pe alte canale, a ajuns prin mai multe reprezentante. Asta nu inseamna ca a crescut dorinta lor de a vinde electrice. Pentru termice au deja retete incercate, inca nu-si bat capul cu ceva nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.