VW ID.3 – Temperatura, încălzirea bateriei și viteza de încărcare pentru varianta de 58 kWh

Vacanța de iarnă m-a ajutat să fac puțin loc în program, să scriu acest articol și să fac trei video-uri.

Poate vă întrebați de ce consum așa mult timp pentru efectuarea testelor, iar cele două motive sunt următoarele: pasiunea pentru electrice și dorința de a informa corect și transparent.

E un subiect de interes care, din păcate, ne preocupă mult mai mult pe noi, utilizatorii, decât pe inginerii de la VW.
Prin ce se traduce acest disconfort? Printr-un consum mărit, cauzat de încălzirea bateriei (în medie de 3 kWh pe sesiune de încălzire) și puteri mai mici de încărcare de ordinul 30-35 kW.

Prin cele 3 mini-video-uri am căutat răspunsurile întrebărilor:

Partea 1: Poți încălzi bateria ID3-ului folosind încărcarea lentă de 2.3kW sau 11kW?

Partea 2: În mers, putem încălzi bateria, pentru o încărcare mai rapidă?

Partea 3: Accelerările și decelerările repetate, în timp scurt, pot încălzi bateria pentru o încărcare mai rapidă?

Dacă vreți să aflați rezultatele înainte să urmăriți video-urile, continuați lectura:

Partea 1: Încărcarea lentă de 2.3 kW din păcate nu generează natural căldură în baterie, iar acest lucru este normal pentru că rata de încărcare este foarte mică, de 0.04 C.

Încărcarea de 11kW (16A trifazat) generează natural căldură, rata de încărcare fiind de 0.2C.
Din calculele mele (în mod empiric) ar fi de 1°C pe oră, ceea ce ar ajuta pentru o reducere a energiei consumate de PTC-urile bateriei.

Vorbesc despre încălzirea naturală și nu de încălzirea cu PTC-uri, pentru că setările din versiunea de soft 2.3 nu permit încălzirea bateriei din energia primită de la stație. Adițional, chiar și atunci când suntem conectați la o priză DC de putere mare, încălzitorul nu intră în funcțiune pentru a ajuta la obținerea unei viteze bune de încărcare.

PTC-urile sunt activate la temperaturile de sub 8 grade, până la atingerea unui prag minim de temperatură de 10°C, iar încălzirea nu este activată cât timp suntem la încărcat.

Partea 2: Încălzirea în mers pentru obținerea unei viteze mai bune de încărcare.

În urma testelor am observat că la un mers normal, pe drumuri naționale, temperatura bateriei tinde de scadă atunci când temperatura exterioară este în jurul valorii de 0°C, la fel se întâmplă și cu mersul la 90km/h constant.

La 100-110km/h temperatura tinde să se mențină, iar de la 120km/h în sus temperatura bateriei creste proporțional cu viteza.

Partea 3: Încălzirea bateriei prin accelerări și recuperări repetate, cunoscut și sub numele de Yoyo.

Așa cum e de așteptat, prin acest yoyo putem încălzi bateria, din testele efectuate se pot obține 8°C în plus la 25 de accelerări – decelerări.

Dacă merită sau nu să încălzim astfel bateria cred că o să rămână un subiect deschis o vreme, pentru că accelerările și regenerările repetate cu o baterie rece (10-12 grade) nu cred că sunt tocmai sănătoase pentru baterie.
În plus, 25 de accelerări și decelerări nu sunt chiar comod de efectuat în interiorul unui oraș, ci mai degrabă la marginea unui oraș, iar la marginea unui oraș rar găsim o stație de încărcat.

Pe de alta parte cele 8°C adăugate bateriei ajută la mărirea puterii de încărcare de la 50kW la 70kW, ceea ce face ca timpul petrecut la încărcat să fie redus cu câteva minute, poate chiar 10min.

Sper ca până la următorul update de soft, informațiile din acest material să vă facă experiența ceva mai bună cu platforma MEB pe perioada iernii.

Alte articole si video-uri prin care Alex a contribuit in 2021 la informarea corecta si transparenta a proprietarilor de ID.3:

2 Responses

 1. Daniel spune:

  Iata ce spune Volkswagen pe FB despre incalzirea bateriei:
  ––––––––––––––––––––––––
  With the upcoming ID. Software update, we are introducing improvements through optimized thermal management. This reduces consumption and thus increases the range by adjusting the activation threshold of the battery heating, especially in short-haul operation. At the same time, the charging performance in winter is improved by adjusting the heating threshold for DC charging.
  In a further step, the preconditioning of the high-voltage battery during AC charging is also improved. The maximum charging power will also be increased. The optimization of the heating curves for the interior in the new climate software also contributes to increasing efficiency on short journeys in winter.
  ––––––––––––––––––––––––
  De aici eu inteleg urmatoarele:
  – bateria se va preincalzi mai putin la calatorii scurte
  – bateria se va putea preincalzi folosind energie de la statia de incarcare AC (in versiunea actuala de soft nu se activeaza incalzirea bateriei daca e conectata la statie de incarcare AC)
  – bateria se va preincalzi mai repede pentru incarcare DC (nu e clar cum se va initia incalzirea)

 2. Diesel Gate spune:

  Foarte bine ca in sfarsit cineva are curajul sa arate adevarul despre masinile astea, ca sunt cele mai proaste masini electrice de pe piata. Am auzit ca ar avea consumul real 30 kWh la suta de km, iar mincinosii de la Volkswagen au avut tupeul sa treaca 14.6 kWh in datele tehnice. Volkswagen nu stie sa faca masini, numai inselatorii si tzepe.
  Sper ca acum ca incepe sa iasa la iveala adevarul despre ele sa nu le mai cumpere nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.