După ce articolul cu cele trei cazuri de utilizare pentru VW ID.3 a generat o dezbatere sănătoasă, revenim cu un alt exemplu care prezintă moduri diferite de a conviețui cu o mașină electrică, cu ajutorul celor trei proprietari de Kia Niro, participanți la proiectul Electromobilitate, care au reședința în București.
Așa cum scria Daniel de curând referitor la VW ID.3:
-> Mașina o cumpăr să mă bucur și să mă folosesc de ea așa cum îmi este mie bine:
—> Să pot merge în limitele legale de viteză, oferite de sectoarele de drum
—> Să o pot încălzi/răci la cât am nevoie și e confortabil pentru mine, pentru că mașina trebuie să se muleze pe preferințele mele, nu invers; Sau cel puțin asta e teoria mea de la o sumă investită în sus.Când dau 30.000+ de euro, am aceste pretenții minime.
Daniel Ighisan, VW ID.3, Timișoara
Pentru a sublinia importanța cazurilor individuale de utilizare pentru rezultatele de consum și autonomie în sezonul rece, aruncăm o privire la informațiile comunicate de Marius, Teo și Tibi, apoi la comparăm cu cele primite de la cele două Peugeot e-2008 din garajul nostru virtual, care au dimensiuni asemănătoare.
Parcursul saptamanal
Cu limitarile actuale ale călătoriilor în concediu, care este punctul forte pentru Niro pe baza celui mai spațios interior și portbagaj, parcursul ultimei săptămâni este:
- Tibi – 502 km
- Marius – 192 km
- Teo – 55 km
Consumul mediu



Așa cum ne-a povestit Tibi în articolul introductiv, Niro a fost pentru el alegerea firească, pentru excursiile de sfârșit de săptămână cu schiurile sau bicicleta pe portbagaj. Pentru cine se așteaptă ca rezistența aerodinamică crescută să ducă la valori mai mari ale consumului, reducând autonomia la drum lung, valorile obținute de Tibi ar putea fi o surpriză. Uneori sunt mai mici decât cele obținute de colegii de echipa pe drumurile din București, atunci când folosesc preîncălzirea temeinică a interiorului pentru confortul familiei.
Comparație cu Peugeot e-2008
O alternativă disponibilă în România, cu spațiu generos și design atractiv, este Peugeot-ul mare. Două modele sunt înrolate în proiectul Electromobilitate și acestea cu cazuri diferite de utilizare. Ovidiu are o navetă zilnică lungă în București, acumulând peste 400 km săptămânal în lunile de iarnă, în timp ce Silviu parcurge majoritatea kilometrilor la sfârșit de săptămână în excursii prin țară.
Pentru comparația cu Niro vom utiliza domeniul de consum realizat de cele trei exemplare, considerând doar valoarea minimă și maximă din fiecare săptămână.

Din nou vedem cum un vârf de consum obținut într-o săptămână geroasă, pe trasee scurte în oraș, poate fi atins cu două tipuri diferite de automobile electrice. Verdictele de genul modelul A sau B este mai eficient, sunt riscante, fără a cunoaște în detaliu cum sunt utilizate fiecare în parte.
Încă o comparație
Deși nu face parte din aceeași categorie a SUV-urilor electrice ca Niro și 2008, o imagine primită de la Marius m-a îndemnat să arunc o privire la datele de la bordul lui TM 3, după cea mai geroasă săptămână din această iarnă (-19 grade Celsius miercuri 17 februarie la ora 8 dimineața).

In cele din urmă, dincolo de variațiile în funcție de anotimp, avantajul major al circulației cu un automobil electric este economia realizată pe termen lung, atât cu costul întreținerii, cât și al energiei electrice.
După 5.312 kilometri bordul lui Marius indica un consum mediu de 18.1 kWh/100 km, care cuprinde prima toamnă și iarnă de utilizare, prin urmare va scădea puțin până la aniversarea primului an.



TM 3 a trecut prin cea de a treia iarnă aspră (în imagine grosimea gheții pe un lac din apropiere), cu temperaturi coborâte până la – 20 grade Celsius în ultimele zile.
Împreună cu cele două veri cu temperaturi plăcute, consumul mediu după 46.000 km de la achiziție este 15 kWh/100 km, în timp ce valoarea înregistrată ieri a fost cu 27% mai mare (19.1 kWh/100 km).


Pentru cine își aduce aminte de alte exemple de consum obținute cu TM 3, când diferența între media pe termen lung și consumul din decembrie și ianuarie a fost peste 30%, secretul valorii ceva mai coborâte de ieri, constă în utilizarea funcției „scheduled departure” cu ajutorul căreia am preîncălzit interiorul și acumulatorul pentru plecarea la ora 10 dimineața.
După următoarele două săptămâni vom utiliza tot mai puțin încălzirea și valorile medii de consum vor scădea continuu până în aprilie. Vine vremea cea mai potrivită pentru călătorii electrice lungi și plăcute.
Așteptăm cu mult interes relatări și imagini din drumețiile voastre electrice pe adresa office@electromobilitate.com. Va mulțumim pentru colaborare!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.