„Dragoste la prima pedală” – Skoda Citigo după 8 luni și 5000 km

Despre cum ne-am decis pentru o Skoda Citigo-e IV și peripețiile cu achiziționarea am mai scris.

15 mai

Primul contact fizic în service-ul Procar Skoda unde a fost debarcat și pregătit pentru livrare. Mulțumesc echipei și mai ales lui Kapusy Jani care s-a ocupat cu pasiune de mașinuță.

GO-e la încărcat și încă nedespachetat de foliile de protecție

Proaspăt coborât din Karoq mi-a părut puțin complicat să intru și să ies, dar scaunul și volanul erau reglate pentru mecanicul care se ocupa de Citigo.

Peste câteva zile, la preluare, când le-am potrivit pe toate la gabaritul meu (1,80m și 100+kg) a devenit totul OK.

Citigo și frații săi, VW e-Up și Seat Mii, sunt mai spațioși pe dinăuntru decât te aștepți văzând dimensiunile exterioare reduse, de altfel excelente pentru parcările înghesuite din oraș și deplasările pe distanțe scurte din spațiul peri-urban unde locuim.

19 mai

Ziua cea mare. Luarea în primire și primii 17,5 km până acasă.

Inițierea, în Show-room, alături de Doru Bogdan

Gata de îmbarcare și plecare, cu Dan pe post de copilot. ☺

Având deja experiența de inițiere “electrică” cu Ionică, m-am acomodat repede și drumul a fost un deliciu. “Dragoste la prima pedală”.

In sfârșit acasă

De atunci am mai făcut câteva excursii prin apropiere și teste: în tandem cu Ionică, la Herneacova, test empiric de aerodinamica atunci când am montat paravânturile și un test comparativ, anvelope de vara vs. anvelope all-season, toate descrise in detaliu in articolele listate mai jos.

In rest, drumuri la Timișoara pentru cumpărături și vizite la părinți, ce nu depășesc 50 km/zi. Din acest mod de utilizare rezultă și lipsa de griji față de creșterea consumului și implicit scăderea autonomiei odată cu începerea sezonului rece, fiindcă nu sacrificam căldura și confortul de dragul câtorva kilometri în plus. Seara GO-e se alimentează cuminte în garaj, fiind gata de drum pentru nevoile următoarei zile.

Eficiență și economie

Încet, încet, s-au adunat aproape 5.000 km cu un consum de ~12kWh/100km indicat de aplicație, adică 390 lei în 8 luni, socoteala fiind făcută cu 0.65 lei/kWh, cât plătim curentul acasă, unde încărcăm la priza din garaj.

O singură nedumerire: înțeleg că cei de la Skoda au dorit sa producă o mașina cât mai accesibilă ca preț, cu investiții minime, dar să păstreze jantele de Citigo, pe o mașină cu 306 kg mai grea și cu un cuplu mult mai mare (210 Nm față de 95 Nm) nu pare chiar o idee bună.

Noroc că Citigo-e IV e o mașină de oraș și nu de drumuri lungi, cu viteze mari și depășiri în forță.

Ce experiențe ați avut cu Citigo în 2020? Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii. Mulțumim pentru colaborare.

Alte detalii despre Skoda Citigo, botezat cu drag GO-e:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.