Zilele trecute, mai precis vineri, 4 iunie, s-a împlinit un an de când făceam primii pași timizi în minunata lume a electromobilității! Îmi aduc aminte foarte bine de momentele pline de emoție care mă încercau la prima întâlnire cu Buburuza!
A fost dragoste la prima vedere!
În acel moment, am deschis o nouă pagină în viața mea! Am ales calea mobilității electrice și am de gând să o urmez atâta timp cât conștiința îmi va spune că este soluția corectă.
Probabil ar trebui să povestesc despre „range anxiety”. În cazul meu însă, sincer, nu a existat. Încă de la început mi-am făcut rapid calculele și am știut la ce să mă aștept. Mașina a dovedit însă o eficiență remarcabilă. Să poți parcurge aproape 300 km, având o baterie de 32 kWh, mi se pare excepțional! Marele merit al Buburuzei este acela de a avea masă și acumulator de dimensiuni reduse, tocmai atât cât ai nevoie pentru călătorii pe distanțe scurte și medii, care reprezintă pentru majoritatea oamenilor, peste 80% din nevoile zilnice.

De-a lungul celor 12 luni, Buburuza m-a dus oriunde am avut eu nevoie și a făcut asta fără nici cea mai mică problemă! Am făcut și câteva călătorii mai lungi, despre care am povestit la momentul respectiv. În cazul în care le-ați ratat, aveți mai jos link-urile articolelor. Aproape 20.000 km în decurs de un an, dovedesc că un mini-electric nu te constrânge la circulație doar prin preajma casei. Călătoriile pe care le-am făcut, m-au convins de asta și mi-au dovedit posibilitatea unei conviețuiri economice, curate și liniștite alături de un mini-electric, ca E-up!
În acest prim an, am parcurs 19.336 km, consumând 2313 kWh. Rezultă un consum mediu total de 11.96 kWh/100 km. Costurile legate de încărcări au însumat 254 lei. Rezultă un cost mediu total de 1.31 lei/100 km.
Plecând de la consumul echivalent ale aceleași mașini pe carburant, după calculele mele, am economisit în total peste 6000 lei. Dincolo de costul scăzut cu energia electrică, presupunând că aș fi parcurs aceeași distanță cu un autovehicul clasic, care poate îndeplini normele europene actuale de emisii de CO2, respectiv 95 g/km, rezultă că prin decizia mea din urmă cu mai bine de un an, de a utiliza exclusiv un automobil electric, am evitat adăugarea a aproape 2 tone de CO2 în aerul pe care cu toții îl respirăm. Și asta pentru mine, înseamnă enorm!
La final, am să menționez câteva impresii personale despre mașină.
Ce mi-a plăcut:
- silențiozitatea mașinii – tipică mașinilor electrice;
- cuplul instant – chiar dacă Buburuza are doar 83 CP, întotdeauna pleacă prima în orice situație;
- eficiența remarcabilă – deși are un acumulator relativ mic, mașina poate parcurge o distanță respectabilă cu un plin;
- posibilitatea pornirii climatizării din telefon folosind aplicația dedicată, WeConnect;
- reglajul pe înălțime al scaunelor din față – ceea ce mi-a permis să am o poziție și o vizibilitate perfectă;
- parbrizul încălzit – funcție foarte utilă pe timpul iernii;
- modul regenerativ (B) – care permite condusul preponderent folosind o singură pedală;
- raportul preț – autonomie, care după părerea mea este imbatabil.
Ce nu mi-a plăcut:
- insonorizarea – la viteze de peste 80-90 km/h zgomotul de la rulare devine neplăcut;
- lipsa managementului termic – care duce la timpi de încărcare mai lungi pe timpul sezonului rece;
Însă, cu bune și cu rele, sunt absolut convins că decizia de a avea o mașină electrică a fost una din cele mai bune decizii pe care le-am luat! Acum vreau să continui cu următorul capitol din această aventură, respectiv să reușesc să conving cât mai multe persoane de beneficiile pe care ți le poate oferi un vehicul electric.
Promit să fac asta, iar pentru mine, promisiunea făcută, trebuie respectată!
Alte articole despre primul an cu buburuza mea:
- VW e-Up! electrip de weekend cu 350 km de autostradă
- VW e-Up! curbe de încărcare rapidă (CCS)
- Date statistice VW e-Up, după trei anotimpuri
- VW e-Up – a doua excursie de iarnă, tot ZERO costuri!
- VW E-Up – 900 km electrici cu Buburuza, ZERO costuri și emisii directe!
- VW e-Up! după 6 luni și 9500 kilometri
- La Cazanele Dunării cu VW E-Up! – 1200 km electrici într-o mini-vacanță de 4 zile!
- De ce am ales VW e-Up?
- VW e-Up după primele 3 luni și peste 4000 km de utilizare
Felicitări! Și cât mai mulți km în confort și siguranță.
Totuși, costul atât de mic al energiei cred ca se datorează și încărcărilor gratuite, corect?
Aveți dreptate. Deși majoritatea proprietarilor prefera confortul încărcării acasă sau la serviciu, la drumuri lungi utilizează rețeaua publică de încărcare, care (încă) oferă încărcări gratuite. Despre viața la bloc cu electrica a scris Darius un articol bazat pe experiența proprie.
Mulțumesc foarte mult! Într-adevăr, costul mic al energiei se datorează încărcărilor gratuite.