„Succesul MG în Europa este datorat modelelor electrice”

În aprilie 2020 ne întrebam într-un articol despre MG ZS 100% electric cine îl va aduce în România?

După doi ani și jumătate, întrebarea generează în continuare doar discuții, deși între timp gama electrică MG s-a diversificat. Noile modele sunt asamblate platforma MSP (Modular Scalable Platform) utilizată de SAIC (Shanghai Automotive) pentru o gamă larga de mașini, vândute sub mai multe mărci, în principal în China.

Panta ascendentă a înmatriculărilor din țările europene este semnalată de o știre din Automotive News ediția chineză, care indică că vânzările europene s-au dublat în primele 11 luni din 2022, depățind 100.000 exemplare, împărțite aproape 50/50% între Marea Britanie și Europa continentală.

Pentru a atinge această creștere agresivă, MG a deschis numeroase reprezentanțe în mai multe țări. Articolul afirmă că MG ar fi deschis peste 790 reprezentanțe în 38 (?) țări europene (din 44 listate de ONU, care includ Vaticunul), cu planuri de a se extinde în continuare. Noi nu am găsit statistici de înmatriculare pentru mai mult de 9 țări europene…

Gama de modele electrice

Așa cum am subliniat în articolul amintit la început, succesul revenirii MG în Europa, după faliment și achiziția de către Nanjing Auto în 2005, care la rândul său a fost înghițit în 2007 de SAIC), s-a datorat gamei electrice.

Pe lângă MG ZS long range, care a primit un refresh de caroserie, noul MG 4 țintește un segement cu concurență foarte puternică, din care fac parte Kona, ID.3 și noul Megane. Începând din luna septembrie este oferit în Europa cu tracțiune spate, dar în China se comercializează și o variantă cu tracțiune integrală.

Alte modele sunt:

  • MG 5 – singurul combi (estate) electric în acest moment pe piața europeană;
  • Marvel R – un SUV de dimensini mai mari, din categoria ID.4, Enyaq, IONIQ 5. La fel ca în cazul concurenților din grupul VW sau Hyundai-Kia, Marvel R este disponibil într-o variantă Performance cu tracțiune integrală.

Înmatriculări europene

Pentru Norvegia, o piață cu un public educat în domeniul mobilității electrice și foarte bine aprovizionată de toți producătorii, informatiile obținute de pe elbilstatistikk.no indică urmatoarelor înmatriculări:

  • MG ZS: 1284 în 2022, total 7582;
  • MG 5: 548 (livrări începute 2022);
  • MG 4 (livrări începând din septembrie): 172 trim IV, 183 total.

În căutarea celor 38 țări (?) unde Automotive News afirmă ca ar exista reprezentanțe MG, am apelat la EU EVs, care monitorizează piața din Europa de vest și am găsit următoarele înmatriculări:

  • 9 țări pentru MG ZS;
  • 8 țări pentru Marvel R;
  • 5 țări pentru MG 5;
  • 1 țară (Norvegia) pentru MG 4.

În concluzie, la întrebarea primită de multe ori în ultima perioadă despre când vor fi disponibile mașinile MG în România, avem din păcate un singur răspuns… „aveți puțintică răbdare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.